(FOTO, VIDEO) GI Narod odlučuje: Tražimo od Ustavnog suda da osigura Ustavom zajamčeno raspisivanje referenduma ‘Narod odlučuje’
17. lipnja 2019.

Tražimo od Ustavnog suda da zaštiti ustavno pravo građana na referendum, ukine Zaključak Hrvatskog sabora te sam ispita ispunjava li zahtjev građanske inicijative Narod odlučuje uvjete za raspisivanje referenduma”, rekao je Luka Mlinarić, koordinator GI Narod odlučuje na konferenciji za medije ispred Ustavnog suda RH u Zagrebu.

“Ustavni sud je, prema čl. 95. st. 1. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, jedini isključivo nadležan odlučiti jesu li zadovoljene ustavne pretpostavke za raspisivanje referenduma, a ne Sabor. Očekujemo da će se Ustavni sud držati Ustava i u skladu sa svojim ovlastima ukinuti Zaključak Hrvatskog sabora te sam ispitati jesu li zadovoljeni uvjeti za raspisivanje referenduma”, rekao je Mlinarić.

Natalija Kanački, članica Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje podsjetila je na opstrukcije s kojima se GI Narod odlučuje suočavala prije, tijekom i nakon procesa prikupljanja potpisa.

“Prije prikupljanja potpisa suočeni smo s medijskim napadima premijera Plenkovića, ministra Kuščevića i određenih saborskih zastupnika HDZ-a, Plenkovićevih partnera HNS-a i SDSS-a, SDP-a i drugih, da je ova inicijativa protuustavna čime su vrijeđali i iznosili različite laži.

Tijekom prikupljanja potpisa susreli smo se sa samovoljom lokalnih šefova, HDZ-ovih i SDP-ovih koji su na lokalnoj razini gradova i općina radili različite opstrukcije – naplaćivanjem lokacija, zabranom prikupljanja potpisa, pozivanjem građana da ne daju potpis i sličnim totalitarnim metodama. Najizrazitiji primjer je svakako gradonačelnik Rijeke, SDP-ov Obersnel koji je dopustio samo jednu lokaciju za prikupljanje potpisa i to samo tjedan dana te je vrijeđao inicijativu i njene članove”, rekla je Kanački.

Nije dopušteno da potpise provjerava DIP – ministar Kuščević je imenovao svoje Povjerenstvo, nisu dopušteni promatrači inicijative, provjera je počela tek 4 mjeseca od predaje potpisa koji su provjeravani prema samovoljnim kriterijima ministra Kuščevića, a na koncu je onemogućena revizija navodno nevažećih potpisa, podsjetila je Kanački.

“Danas je 30. godišnjica osnutka HDZ-a koji je prije 30 godina bio glavni pokretač i glavni politički akter za slobodu i demokraciju uspostavljanja Republike Hrvatske, nakon 30 godina premijer Andrej Plenković i ministar Kuščević iz HDZ-a opstruiraju volju naroda, kradu potpise, varaju, lažu, spriječavaju i sužavaju demokratski prostor, a to je zato da bi očuvali interese i privilegije koje posjeduju sada i da bi očuvali budućnost svoje fotelje kako u Hrvatskoj tako i u Briselu”, rekla je Kanački.

Sanja Bilač, članica Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje je rekla kako zbog totalitarnog udruženog pothvata izvršne i zakonodavne vlasti protiv naroda je Ustavni sud dužan reagirati kao jamac Ustavom zajamčenog demokratskog prava građana na referendum. Istaknula je da je nedopustivo da u demokratskom društvu vlast krade narodu referendum, a to čini Vlada premijera Plenkovića i njegov HDZ koji u velikoj koaliciji s SDP-om imaju dovoljno ruku u Saboru za nepoštivanje volje naroda.

Izvor: narod.hr

Foto: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža