(VIDEO) Konferencija GI Narod odlučuje oko zahtjeva koji će uputiti Ustavnom sudu zbog neraspisivanja referenduma
17. lipnja 2019.

Građanska inicijativa Narod odlučuje održala konferenciju za medije.

Možete je pogledati na Narod.hr-u.

Na konferenciji su govorili o zahtjevu koji će uputiti Ustavnom sudu, da se ukine zaključak Hrvatskog sabora o neraspisivanju referenduma za promjenu izbornog sustava.

Da GI Narod odlučuje neće odustati od pravne borbe najavio jedan od koordinatora referendumske inicijative, dr. sc. Hrvoje Pende u kolumni za Narod.hr.

On je 28. svibnja u tekstu pod naslovom ‘HDZ-ov labuđi pjev – prave se da ne znaju zašto su pali na razinu svojih drugara iz SDP-a‘ najavio: “U vezi ukradenog referenduma, želim napomenuti da će GI Narod odlučuje ovih dana podnijeti Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke Sabora glede neraspisivanja referenduma za pravedniji izborni sustav; referenduma koji je, između ostalog, htio pridonijeti izbornom zakonu u kojem stranke koje dobiju 20-ak posto glasova birača neće osvojiti 40-ak posto mandata! A upravo to se još jednom dogodilo i na ovim izborima.”

Podsjetimo, GI Narod odlučuje predala je 13. lipnja 2018. godine potpise i zahtjev za raspisivanjem referenduma o pravednijem izbornom sustavu. Potpisi su službeno provjereni tek 4 mjeseca kasnije, u listopadu, a od danas nije jasno po kojim je kriterijima odbačeno preko 30.000 potpisa za oba pitanja pod izlikom da su nečitki čime je referendum onemogućen.

Nadalje, iz GI Narod odlučuje upozoravali su kako imaju dokaze da su potpisne liste uništene rezačem papira, dok digitalne kopije nikada nisu izrađene.

“Kontrolne liste sadrže podatke o svim potpisima koji su proglašeni nevažećima – ime i prezime, OIB, razlog zašto je pojedini potpis ocijenjen kao nevažeći i lokaciju takvog potpisa u potpisnoj knjizi. Međutim, ne možemo znati zašto je pojedini potpis odbačen jer su kontrolne liste s dokazima uništene. Zato su sve Kuščevićeve priče da smo mi odbili pregledati potpise laž. Mi smo tražili te liste da ih pregledamo, ja sam na sastanku u Apisu to tražila, da vidimo zbog čega su diskvalificirani potpisi, oni su rekli da su kontrolne liste uništene i da nam ih ne mogu dati da ih pregledamo”, otkrila je dr. Kanački u veljači ove godine.

Izvor: narod.hr

Foto: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža