U ime obitelji

Bugarski predsjednik o odgodi ratifikacije Istanbulske konvencije: ‘Njezini dijelovi u sukobu su s našim vrijednostima’

Bugarski predsjednik o odgodi ratifikacije Istanbulske konvencije: ‘Njezini dijelovi u sukobu su s našim vrijednostima’

“Mislim da je odgoda ratifikacije Istanbulske konvencije pobjeda bugarskog društva koje je pokazalo jedinstvo i zdrav razum”, izjavio je bugarski predsjednik Rumen Radev tijekom radnog posjeta Belgiji, piše dariknews.bg

Prema istraživanju javnog mnijenja agencije Barometar Bulgaria, 63% građana Bugarske je protiv ratifikacije.

“Po mojem mišljenju, konvencija je loše napisan dokument koji dopušta nejasnoće i najrazličitija tumačenja. Moje je mišljenje da je ne bi trebalo ratificirati iz nekoliko važnih razloga. Prvo, ona sama po sebi ne može spriječiti nasilje. Potvrda za to su zemlje u kojima je prihvaćena. Zar tamo odjednom nema nasilja nad ženama i djecom?”, pitao je šef Bugarske.

“Ovo nasilje možemo spriječiti samo kvalitetnim bugarskim zakonima, uz adekvatno djelovanje policije i suda. I prije svega – dobrim obrazovanjem. Upravo oni dijelovi [konvencije] koji uznemiruju našu javnost i koji su u sukobu s našim vrijednostima, moralom, tradicijom i vjerom – za njih je u samoj konvenciji izričito navedeno da nisu podložni nikakvim rezervama ni bilo kakvim popratnim deklaracijama”, objasnio je Radev istaknuvši kako prijedlozi da Bugarska stavi rezerve na sporne dijelove konvencije “nisu nimalo razumni”.

Miro Kovač: Mnogima je u Istanbulskoj konvenciji sporno korištenje ‘roda’

“Ako je prihvatimo, konvencija će umanjiti ovlasti države i prenijeti ih na nevladine organizacije – one će postati glavni izvor informacija i kontrolni organi. To neće doprinijeti smanjenju nasilja nad ženama i djecom, već kritiziranju države. Kad god se država odrekne svojih ovlasti, mislim da je to opasno. Ova konvencija legitimira intervenciju u obrazovni proces s nepredvidivim posljedicama na psihu i svijest naše djece”, rekao je predsjednik Radev.

HAZU: Rodna ideologija u Istanbulskoj konvenciji neprihvatljiva za odgojno-obrazovni sustav

Na pitanje što misli o mogućnosti raspisivanja referenduma o ratifikaciji Istanbulske konvencije, Radev je izrazio želju da do toga ne dođe.

“Vjerujem u zdrav razum naših zastupnika. Nema potrebe za referendumom koji će nam uzeti vrijeme, energiju i novac”, rekao je.

Bugarska odgodila ratifikaciju Istanbulske konvencije zbog velikog protivljenja javnosti i podjela među političarima!

Izvor: narod.hr