U ime obitelji

Babić izgubio tužbu protiv UiO: Hvala čitateljima koji su nam pomogli

Babić izgubio tužbu protiv UiO: Hvala čitateljima koji su nam pomogli

Pet godina nakon prvostupanjske presude Općinskog suda u Zagrebu (2015.) kojom je djelomično usvojen tužbeni zahtjev tužitelja Matije Babića, osnivača portala Index.hr, te je portalu Narod.hr naloženo da isplati određeni novčani iznos, stigla je i drugostupanjska presuda. Županijski sud u Zagrebu uvažio je žalbu udruge U ime obitelji, izdavača portala Narod.hr, zahvaljujući čitateljima koji su nam dostavili snimku zaslona bloga i teksta za koji je Babić na sudu tvrdio kako ga nikada nije napisao.

Udruga ‘U ime obitelji’ poziva građane da se jave s informacijama o blogu Matije Babića 

Epilog zamolbe: Čitatelji poslali stotine poruka s poveznicom na blog čije je postojanje Matija Babić negirao na sudu 

“Zahvaljujem se Odvjetničkom društvu Planinić, Šoljić i partneri koji su još jednom, znanjem i posvećenošću i pravno zaštitili udrugu U ime obitelji i sve koji nas podupiru od pokušaja Babićevog zastrašivanja i ušutkivanja. Zahvaljujem i čitateljima portala Narod.hr koji su nam pomogli dokazati na sudu da je Matija Babić objavio tekst na blogu, koji je kasnije izbrisao i tvrdio da ga nije objavio, nazvavši sebe “pedofilom na Madagaskaru”. Jako mi je drago da U ime obitelji neće biti prisiljena sudjelovati u financiranju Babićevog putovanja – bilo na Madagaskar, bilo u Vijetnam“, rekla je dr. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji.

Babić tužio portal i udrugu 

Podsjetimo, Matija Babić, osnivač portala Index.hr tužio je portal Narod.hr i udrugu U ime obitelji zbog objave priopćenja Inicijative „Ne dirajte djecu“ pod naslovom „Samozvani pedofil Matija Babić aktivno promiče seksualizaciju djece u Hrvatskoj“. Matija Babić je podnio tužbu protiv Udruge zbog naknade štete jer tvrdi da su objavom priopćenja povrijeđeni njegovi „dostojanstvo, ugled i čast“.

Matija Babić je, prema navedenoj prvostupanjskoj presudi, izjavio: „ Tvrdim da nikad nisam bio na Madagaskaru niti sam napisao tekst takvog sadržaja te stoga smatram da su navodi tuženika izmišljotina“, te s obzirom na to da je sutkinja povjerovala iskazu tužitelja i u Presudi navela: „ Uvidom u spis internetske stranice ugašenog bloga tužitelja (tzv. Screen shot), koji je dostavljen u spis kao dokaz o postojanju članka tužitelja objavljenog na njegovom blogu, utvrđeno je da je isti napravljen sa internetske stranice pod oznakom servera i domene matija.bloger.index.hr.  Jedini sadržaj te stranice koji se prikaže klikom na navedenu web adresu jest: Ja sam Matija Babić. Sud utvrđuje da je navedeno samo dokaz o postojanju bloga tužitelja, koji više nije aktivan, prema priznanju samog tužitelja. Međutim, poveznicu koja je označena na dostavljenom ispisu te stranice oznake „matija.bloger.index.hr/post/ja-sam-pedofil-na-madagaskaru/83787.aspx, ovaj sud ne smatra dokazom postojanja članka tužitelja koji se spominje u spornom priopćenju objavljenom na stranicama tuženika“.

Čitatelji pomogli u pronalasku bloga

Nakon ove presude udruga U ime obitelji zamolila je čitatelje da se jave ako imaju bilo kakva saznanja o članku Matije Babića koji je uklonjen s njegovog bloga, a redakcija portala Narod.hr zaprimila je mnoštvo poruka u kojem čitatelji donose link na članak pod naslovom “Ja sam pedofil na Madagaskaru“.

 Izvor: narod.hr