Ministarstvo drugi put odgovorilo UIO na upit o udomljavanju djece od strane homoseksualnog para – evo što su sada rekli
5. listopada 2020.

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike prvotno je odbilo odgovoriti udruzi U ime obitelji na pitanja u vezi davanja djece na udomljavanje homoseksualnom paru Šegoti i Kožiću uz obrazloženje da se postavljena pitanja “ne smatraju zahtjevom za pristup informacijama”. No, čini se da su se u Ministarstvu u međuvremenu predomislili te su 30.9. udruzi dostavili novi odgovor.

U novom odgovoru, iz Ministarstva objašnjavaju kako su Ministarstvo i CZSS Zagreb “bili dužni poštivati odluke suda višeg stupnja i odluke Ustavnog suda” te kako je “Ustavni sud zauzeo stajalište da su povrijeđene ustavne odredbe o zabrani diskriminacije… prema društvenoj skupini istospolno orijentacionih osoba koje žive u životnom partnerstvu osoba istoga spola”.

Dakle, CZSS i Ministarstvo omogućili su udomljavanje dvoje djece istospolnom paru Šegoti i Kožiću mimo Zakona o udomiteljstvu, pozivajući se na odluku Ustavnog suda koji je naložio centrima za socijalnu skrb, sudovima i drugim nadležnim tijelima da postupaju mimo Zakona.

Riječ je o hiperaktivizmu ustavnih sudaca, izabranih dogovorom HDZ-a i SDP-a, koji su se postavili u ulogu zakonodavca, a protiv kojeg se Plenkovićevo ministarstvo nije žalilo (Europskom sudu za ljudska prava) i nije se zauzelo za vladavinu prava i za najbolji interes djece bez roditeljske skrbi.

Naprotiv, institucije u čijoj je nadležnosti briga o dobrobiti i interesima djece, postavile su hiperaktivizam Ustavnog suda i nepostojeće “pravo na udomljavanje” ispred načela najboljeg interesa djeteta – da odrasta uz svoga oca i majku, ili – ako to nije moguće – u zajednici koja joj je najsličnija te ispred Zakona o udomiteljstvu.

Podsjećamo, Udruga U ime obitelji poslala je isti zahtjev za pristup informacijama Centru za socijalnu skrb Zagreb te nadležnom Ministarstvu sa sljedećim pitanjima:

  • Na kojoj pravnoj osnovi, kada i zašto je poništeno rješenje Centra za socijalnu skrb Zagreb kojim je odbijen zahtjev istospolnog para Mladena Kožića i Ive Šegote da im se omogući udomljavanje djece?
  • Na kojoj pravnoj osnovi, kada i zašto je Centar za socijalnu skrb Zagreb donio rješenje kojim je istospolnom paru Mladenu Kožiću i Ivi Šegoti omogućeno udomljavanje djece  s obzirom da Zakon o udomiteljstvu (NN 115/18) ne predviđa istospolne parove kao moguće udomitelje?
  • Smatra li Centar za socijalnu skrb Zagreb da je u predmetnom slučaju prilikom dodjele udomitelja djeci poštivano načelo najboljeg interesa djeteta?

> UIO poslala upit CZSS i Plenkovićevom Ministarstvu u vezi davanja djece istospolnom paru – evo što su odgovorili

 Iz Centra za socijalnu skrb Zagreb su odgovorili da je Ministarstvo, kao drugostupanjsko tijelo, poništilo prvotno rješenje CZSS Zagreb kojim je odbačen zahtjev istospolnog para “temeljem stajališta Ustavnog suda, te uvažavajući  stajalište Upravnog suda u Zagrebu i njihovu presudu”, a da je CZSS Zagreb zatim “uvažavajući odluku Ministarstva” donijelo rješenje kojim je odobreno udomljavanje navedenom paru.
Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža