(FOTO) U Ljubljani održan prvi Hod za život: ‘Nerođena djeca ne mogu se boriti za svoja prava – zato trebaju nas’
3. listopada 2020.

Pred početak slovenskog Tjedna za život, u Ljubljani je u subotu 3. listopada održan Pohod za življenje 2020. (Hod za život 2020.). Skup je održan i prijavljen u skladu s važećim slovenskim epidemiološkim mjerama u borbi protiv koronavirusa.

Uz pjesmu, govore, svjedočenja i šetnju Ljubljanom, publika je pokušala podići svijest da je svaki život, čak i nerođeni, dragocjen i da život mora biti zaštićen – od začeća do prirodne smrti, javlja domovina.je.

U pozivu organizatora slovenskim građanima da im se pridruže u Hodu za život istaknute su sljedeće poruke: “Potrebni smo nerođenoj djeci”, “Nerođena djeca ne mogu se boriti za svoja prava – zato trebaju nas!”, “Sudjelujte u hodu za podršku nerođenoj djeci i njihovim majkama i očevima u potrebi”, “Mama, hvala što si izabrala život”.

Skup je započeo ispred crkve svetog Jakova u Ljubljani, a za vrijeme skupa predstavljena je i tzv. životna deklaracija.

Životnom deklaracijom potpisnici su obvezali štititi ljudski život od začeća do prirodne smrti, a u istoj se, među ostalim, ističe da je “pravo na život temeljno pravo zaštićeno slovenskim Ustavom, bez razlike između rođene i nerođene djece, a članak 55. Ustava Republike Slovenije izričito kaže da je odlučivanje o rođenju djece slobodno”.

Slovenski Hod za život okupio je, prema riječima glavne koordinatorice Urške Cankar Soares, oko 500 sudionika po kišovitom vremenu, koji su upozorili da je (začeto) dijete prije rođenja isto tako ljudsko biće kojem pripada pravo na život.

Skup su ometali pripadnici Antife koji se zalažu za pobačaj i pravo žene na izbor, tako da je morala intervenirati policija da ne dođe do sukoba.

Urška Cankar Soares: U Sloveniji se svaki dan u prosjeku obavi deset pobačaja

“Zaista je bilo divno organizirati i sudjelovati u ovome projektu, poglavito jer su među sudionicima prevladavale obitelji s djecom te mladi. Iznimno ozračje, slavio se život. Sudionici su glasno uzvikivali “Za život”, “Za ljubav”, “Za djecu”, “Za nerođene”. Ljudi su nas putem oduševljeno pozdravljali. Mogu potvrditi da je Hod za život u Sloveniji u potpunosti uspio i odaslana je snažna poruka koja znači veliku nadu za nerođenu djecu. Podsjećam, u Sloveniji se svaki dan u prosjeku obavi deset pobačaja i to je strašno. To želimo zaustaviti”, istaknula je glavna koordinatorica slovenskog Hoda za život Urška Cankar Soares u izjavi za Informativnu katoličku agenciju (IKA), dodavši da je većina slovenskih medija ignorirala ovaj događaj.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža