Aktivistice na pulskoj procesiji provocirale glumeći ‘queer svećenice’
5. srpnja 2024.

U srijedu je u Puli proslavljena svetkovina sv. Tome apostola, zaštitnika Pulske biskupije i grada Pule. U procesiji koja je prethodila misnom slavlju dvije aktivistice Marta Baradić i Ivana Petrinić hodale su usporedno s klerom držeći se za ruke i glumeći, kako kažu, ”queer svećenice”.

“Pulska je tradicija ismijavati tradicionaliste, a ako su na poziciji moći – tim više. Ne možeš se bojati diktatora kojemu se smiješ” poručile su aktivistice, a prenosi Istarski.hr.

Naime, i prošle godine su na procesiji proslave zaštitnika grada Pule LGBTIQ aktivisti napravili performans, prikazujući pulskog gradonačelnika Zoričića kao Isusa.

Na svom Facebook profilu, jedna od aktivistica Marta Baradić uz objavu je ostavila i poruke sljedećeg sadržaja:

“Nema slobode dok nismo svi jednaki”, “Prkositi mržnji, prihvaćati ljubav”, “Ujedinjene sestre nikada neće biti poražene”, “Ljubav ne poznaje spol” i “Slavite različitosti”.

>LGBT aktivisti ostavili poruke ispred zgrade HBK, iz Zagreb Pride-a upozoravaju Zagrepčane

Na prošlogodišnjoj procesiji prikazivali su gradonačelnika Pule kao Isusa

Na prošlogodišnjoj procesiji proslave zaštitnika grada Pule, sv. Tome Apostola, aktivistice su prikazivale slike Isusa s glavom pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića. Pulski gradonačelnik inače je često meta lijevog mainstreama.

Kino Katarina

Aktivistica Marta Baradić je osnivačica i producentica feminističkog kina na otvorenom – Kino Katarina. U sklopu kina Katarina skupljali su se i potpisi za referendum inicijative za Lungomare.

”Mi smo se, od samih početaka, bavili feminističkim pristupom i perspektivom. U fokusu su nam bila radnička prava, ženska prava i borba za javni prostor. Tako da je naše izražavanje podrške Inicijativi za referendum sasvim logičan iskorak i ponosne smo što možemo iskazati ovako javno podršku i što možemo na svoj način doprinijeti”, rekla je Baradić.

U Rijeci je ove godine Kino Katarina organizirala panel ”Antirodni pokreti: istraživanja i otpor” uz podršku Zaklade Solidarna. Tribinu je moderirala voditeljica programa Kino Katarina aktivistica Marta Baradić. Govorilo se o antirodnim pokretima, njihovim počecima i seksualnom odgoju. Kao glavni neprijatelji i ”inicijatori” antirode agende u Hrvatskoj navedeni su dr. Željka Markić, Stjepo Bartulica, Ladislav Iličić i Petra Tišljarić.

>Šarić: Tko će čuvati Srbe od molitve i ‘antirodnih pokreta’ ako nećemo financirati ‘Novosti’?

Inicijativa građana za Lungomare

Marta Baradić i Ivana Petrinić aktivno su podržale i ”inicijativu građana za Lungomare”. Inicijativu je okupila sadašnja saborska zastupnica stranke Možemo, Dušica Radojčić, predsjednica pulskog Možemo. Pulski Možemo je, u ime zelenog aktivizma, htio zabraniti gradnju hotela Valkane, a bili su i protiv uređenja dječjeg igrališta koje je otvoreno prošli mjesec. Njihove akcije, zatim je preuzela ”inicijativa građana za Lungomare”.

Investitor je 2022. godine dobio lokacijsku dozvolu za gradnju projekta na što se žalila ”inicijativa građana za Lungomare”, no njihova žalba je odbijena. Iste godine navedena inicijativa je provela referendum s ciljem zaustavljanja gradnje hotela i drugih turističkih i stambeno-poslovnih građevina na predjelu Lungomare. No referendum je propao jer inicijatori nisu uspjeli prikupiti dovoljno potpisa.

”Možemo Pula je htio na ovome graditi svoju političku priču. Trovali su, lagali, željeli iskoristiti Inicijativu, i ljudi su im rekli ne, kao i svaki put do sada. Potrošili su pola milijuna naših kuna i postigli ništa, no ja sam uvjeren da će Lungomare biti dostupan svima kao i danas”, rekao je gradonačelnik Pule, Filip Zoričić.

>Propao referendum u Puli oko zaustavljanja gradnje hotela, Zoričić: Stranka Možemo je trovala, lagala…

Izvor: Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža