70 godina Opće deklaracije o ljudskim pravima: Ona vrijedi i za Jacka Phillipsa, zar ne?
27. studenoga 2018.

Pravo na slobodu izražavanja održavaju bit demokratskog društva. Sloboda izražavanja treba biti osigurana i zaštićena, za što se zalaže udruge U ime obitelji.

Povodom 70 godina od donošenja Opće deklaracije o ljudskim pravima, u nastavku Vam donosimo priču Jacka Phillipsa, kojem je zbog njegovih vjerskih načela bilo onemogućeno umjetničko izražavanje u području slastičarstva, što se kosi s Općom deklaracijom o ljudskim pravima.

“Ja ne radim torte za ‘istospolna vjenčanja’, no rado ću vam napraviti bilo što drugo što želite,“ rekao je slastičar iz Colorada, Jack Phillips. Ovako je on reagirao kada je u ljeto 2012. godine dobio narudžbu da napravi svadbenu tortu za proslavu “istospolnog vjenčanja”.

Nije se grubo ophodio prema paru. Nije ih izbacio iz svoje slastičarnice. Nije čak pokušao ni raspravljati s njima o svom stajalištu.

Jack je dao dvojici muškaraca isti odgovor koji bi dao bilo kome tko bi naručio tortu za zabavu povodom Noći vještica ili bilo kojeg drugog povoda koji se kosi s njegovim vjerskim načelima.

Jack se ubrzo našao u središtu skandala. Održan je prosvjed protiv njegove slastičarnice „Masterpiece Cakeshop“. Istospolni par je podnio tužbu Komisiji za zaštitu građanskih prava države Colorado.

Udruženje za obranu slobode (engl. Alliance Defending Freedom) stalo je u Jackovu obranu. Braneći Jacka zalažemo se za umjetničku i vjersku slobodu svih ljudi.

Komisija je priopćila da Jackova odluka da radi onako kako mu nalaže njegova savjest nije u skladu sa zakonom. Vlasti su naredile Jacku da mora učiniti tri stvari:

  1. Izrađivati svadbene torte za proslavu “istospolnih vjenčanja” ako želi nastaviti izrađivati bilo kakve svadbene torte, koje obuhvaćaju gotovo 40 posto njegova rada.
  2. Reći svojim djelatnicima, uključujući nekoliko članova njegove obitelji, da je pogriješio kada je obavljao svoj posao u skladu sa svojim vjerskim načelima.
  3. U razdoblju od dvije godine podnositi tromjesečna izvješća predstavnicima vlasti u kojima će ih obavještavati o svakom odbijanju narudžbe te obrazložiti zašto je to učinio.

Komisija je također usporedila Jackov pokušaj zaštite vjerske slobode s argumentima koje su iznosili nacisti opravdavajući Holokaust. Evo što je rekao jedan od članova Komisije:

Sloboda vjeroispovijedi, i sama religija, korištene su da bi se opravdali svakovrsni oblici diskriminacije kroz povijest, bilo da je riječ o ropstvu ili Holokaustu… Možemo nabrojati stotine situacija u kojima je sloboda vjeroispovijedi korištena za opravdavanje diskriminacije. Za mene je to jedan od najgnjusnijih retoričkih sredstava kojima se ljudi mogu poslužiti – koristiti svoju religiju kako bi drugima nanijeli štetu.

Dobro ste pročitali – član Komisije je usporedio Jackovo uljudno odbijanje narudžbe za izradu svadbene torte povodom proslave “istospolnog vjenčanja” s gnjusnim radnjama koje su počinili nacisti i robovlasnici.

Da stvar bude još bolja, Jackov je otac zapravo služio u vojsci za vrijeme Drugog svjetskog rata. Odlikovan je medaljom „Ljubičasto srce“ te je sudjelovao u oslobađanju koncentracijskog kampa Buchenwalda u Njemačkoj.

„Nemam riječi kojima bih to opisao. Uvredljivo je da netko uspoređuje pokušaj življenja u skladu s vjerskim načelima s osobom koja je uzrokovala Holokaust ili robovlasnicima. To je suludo. Ne znam što bih rekao. To nije u redu,“ izjavio je Jack Phillips za The Daily Signal.

Jack je podnio žalbu na presudu Komisije Žalbenom sudu države Colorado, koji je također stao na stranu državnih vlasti.

No na kraju je Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država preuzeo Jackov slučaj i održao saslušanja u prosincu 2017. godine. Srećom, Vrhovni sud presudio je u Jackovu korist u lipnju 2018. godine.

Jackova odluka da neće izrađivati torte po narudžbi koje odašilju poruke ili su namijenjene proslavama događaja protivnima njegovoj vjeri zaštićena je na temelju prvog amandmana Ustava Sjedinjenih Američkih Država. Ta pravna zaštita sukladna je ostalim zaštitama ljudskih prava.

Članak 18. Opće deklaracije o ljudskim pravima, koju je 1948. godine usvojila Opća skupština Ujedinjenih naroda, navodi:

Svatko ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjeroispovijedi; to pravo uključuje slobodu promjene vjeroispovijedi ili uvjerenja i slobodu da pojedinačno ili u zajednici s drugima, javno ili privatno, iskazuje svoju vjeroispovijed ili uvjerenje poučavanjem, bogoslužjem, praktičnim vršenjem i obredima.

Nikoga se ne smije prisiljavati da stvara umjetnička djela koja se protive njegovoj savjesti. Jack samo želi živjeti i raditi u skladu sa svojim dubokim uvjerenjima. Deklaracija tvrdi da svatko ima slobodu. To uključuje i Jacka. On je čovjek, zar ne?

Hoćete li nam se pridružiti?  

Povodom 70. obljetnice Opće deklaracije o ljudskim pravima, organizacija ADF International iznova potvrđuje temeljno razumijevanje da ljudska prava počivaju na urođenom dostojanstvu svake osobe. Ona počivaju na urođenom dostojanstvu liječnika i primalja… uključujući i one koji su pro-life.

Pridružite nam se danas u promicanju i zaštiti Vaših temeljnih sloboda.

Dajte svoj glas potpisivanjem Ženevske izjave o ljudskim pravima na www.ImHumanRight.org

Izvor: narod.hr

Foto: Lindsay Pierce, The Denver Post

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža