Pet činjenica – zašto su za podizanje djeteta važni i mama i tata?
27. studenoga 2018.

Danas smo čuli kako je “200 hrvatskih znanstvenika” potpisalo svojevrsnu peticiju u prilog udomljivanja i usvajanja djece od strane istospolnih parova, argumentirajući to time da su oni znanstvenici, i da drugi znanstvenici tvrde isto, da je udomljavanje u istospolnim obiteljima u interesu djece.

‘S obzirom da znanstveni podaci pružaju konzistentne, međusobno sukladne empirijske podatke o tome da nema značajnih razlika u ishodima djece koja odrastaju u obiteljima s homoseksualnim ili heteroseksualnim roditeljima, želimo vjerovati da će se hrvatske institucije u donošenju propisa i reguliranju procedura voditi upravo znanstvenim spoznajama, a ne predrasudama i stereotipima’, stoji u priopćenju.

Također su naveli dugogodišnja sveobuhvatna istraživanja koja do sada nisu uspjela dokazati da su LGBT osobe manje sposobne od osoba heteroseksualne orijentacije biti roditelji, kao niti da je psihosocijalni razvoj njihove djece ugrožen u odnosu na djecu heteroseksualnih roditelja.

‘Znanstvena literatura ističe kvalitetu obiteljskih odnosa i prisutnost dovoljne količine socijalnih, psiholoških i ekonomskih resursa i podrške roditeljima kao najznačajnije čimbenike dobrobiti djece i kvalitete odnosa djece s roditeljima, daleko važnije od spola i seksualne orijentacije roditelja’, naglašeno je u priopćenju.

No, što pokazuju relevantna istraživanja, koja spominje udruga U ime obitelji?

  1. Djeca odgajana u istospolnim zajednicama su manje zdrava

Djeca odgajana u istospolnoj zajednici vjerojatnije će se zaraziti nekom spolnom bolešću, radi se o 40% slučajeva, dok taj postotak kod djece koju su odgojili muškarac i žena – bilo usvojitelji bilo biološki roditelji – iznosi 8%. Istraživanja ukazuju i da su djeca odgajana u istospolnoj zajednici općenito manje zdrava, siromašnija te sklonija pušenju i porocima.

2. Postoji dvostruko veći rizik od depresije i emocionalnih problema kod djece odgajane u LGBT vezama

Istraživanje Paula D. Sullinsa iz 2016. godine, objavljeno pod nazivom “Nevidljive žrtve: Odgođeni početak depresije među osobama odraslim s roditeljima istoga spola” pokazalo je da su osobe u dobi od 28 godina, podizane od strane istospolnih partnera, imale dvostruko veći rizik od depresije nego osobe koje su podizane od roditelja različitog spola.

Djeca koja su odrasla uz biološke roditelje imaju najnižu stopu emocionalnih problema, a ona znatno raste kod rastavljenih roditelja i kod LGBT posvojiteljskih parova.

3. Djeca koja rastu uz istospolne partnere imaju manju vjerojatnost da će završiti obrazovanje

Kanadski ekonomist Douglas W. Allen objavio je 2013. godine rezultate istraživanja o razlikama u stopama završetka srednjoškolskog obrazovanja između djece koja su odrasla uz istospolne partnere i djece su odrasla uz roditelje različitog spola koje se temelji na podacima iz kanadskog popisa stanovništva iz 2006. godine. Rezultati toga istraživanja pokazuju da djeca koja žive uz istospolne partnere imaju oko 65 postotnu vjerojatnost završiti srednju školu u usporedbi s djecom iz kućanstava koje čine osobe različitog spola.

4. Istospolne su veze osjetno manje stabilne

Iako je nesporno da ima homoseksualnih i lezbijskih parova koji ostaju zajedno i postanu kompetentni roditelji, i da nije svako istospolno domaćinstvo škodljivo za djecu, takve su zajednice vrlo rijetke. Statistike jasno upućuju da su prekidi istospolnih veza osjetno češći nego kod heteroseksualnih brakova, čak i kod imućnih homoseksualaca iz viših društvenih slojeva (stabilnost braka raste kad se ide prema gore na socioekonomskoj ljestvici).

U istraživanju prof. Regnerusa, od 248 slučajeva gdje je mlada stranka odgovorila da je imala roditelja koji je bio u istospolnoj vezi, u samo dva slučaja je istospolno zajedništvo ostalo stabilno u djetetovu djetinjstvu.

5. Djeca koja rastu u istospolnim zajednicama imaju veće izglede imati problema sa zakonom i biti nezaposleni i rastavljeni

Djeca iz istospolnih zajednica češće su pod nadzorom socijalne službe, za razliku od djece iz zajednica muškarca i žene. Također, postoji veća statistička vjerojatnost da će ta djeca završiti u zatvoru i imati problema sa zakonom.

Dodatno na to, kad odrastu ta djeca sklonija su nevjeri (40%, naprema 13% kod osoba odgajanih u zajednici muškarca i žene), a češće su i među nezaposlenima (28%, naprema 8%) te je vjerojatnije da će posjećivati psihoterapeuta (19%, naprema 8%).

Postoje razlike u ishodima kod djece odgajane od LGBT roditelja

Istraživanja na koja se pozivaju LGBT aktivisti kada žele argumentirati da ne postoji razlika u ishodima kod djece koju podižu muškarac i žena, otac i majka i one koju odgajaju istospolni parovi – uglavnom su provođena na malim skupinama aktivista i dobrostojećih američkih homoseksualaca natprosječnih primanja, a rezultati namješteni i uspoređivani sa samohranim majkama ili razorenim i nefunkcionalnim heteroseksualnim obiteljima nižeg socioekonomskog statusa, ili s državnim prosjekom, zbog čega dobiveni rezultati nisu statistički relevantni i reprezentativni.

Ozbiljna istraživanja koja uspoređuju homo i hetero parove iz jednakih socioekonomskih okruženja i sličnih osobina daju posve drugu sliku, poput istraživanja dr. Marka Regnerusa koje je trajalo 25 godina.

 

Izvor: narod.hr

Foto:  thinkstock, fotomontaža

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža