Zagreb čeka 10.000 djece neupisane u vrtić; HURO poziva na akciju
28. ožujka 2023.

Hrvatska udruga roditelja odgojitelja najavljuje akciju pod nazivom „Zagrebu nedostaju vrtići“ koja će se održati 30. 3. 2023. ispred zgrade Gradske skupštine Grada Zagreba.

”S obzirom na to da je grad preuzeo obvezu osigurati mjesta u vrtićima za korisnike mjere roditelj odgojitelj kao glavnu kompenzaciju, HURO želi upoznati javnost te upozoriti zastupnike skupštine s činjenicom kako usprkos iznesenim obećanjima neće biti dovoljno mjesta ne samo za djecu korisnika mjere roditelj odgojitelj već i za sve ostale roditelje.

Time će grad ponovno imati tisuće i tisuće neupisane djece kroz redovne zahtjeve, ali i oko 6000 djece iz mjere roditelj odgojitelj, što bi moglo biti 10.000 neupisane djece.

>Tomašević je lagao VUS-u: Zbog nedostatka mjesta u vrtićima doći će do nezamislivog kaosa

Odlukom o izmjenama mjere roditelj odgojitelj neće se postići cilj grada – gradnja dovoljnog broja vrtića, niti osiguranje cjelokupne logistike za te vrtiće, a smanjenjem odnosno ukidanjem novčane naknade za korisnike mjere roditelj odgojitelj problemi će se još multiplicirati, čime grad ne osigurava vrtićka mjesta kao kompenzaciju.

>Lovrić za Narod.hr: Jasno je da je ovo dio antinatalitetne politike koju Možemo provodi

HURO će radi navedenoga tražiti da Grad Zagreb uvede posebnu naknadu za sve roditelje u gradu Zagrebu s neupisanom djecom, i to u mjesečnom iznosu od 150 eura za dijete koje ne dobije svoje mjesto u vrtiću, kako bi se takvima olakšalo da pronađu alternativna rješenja čuvanja djece vrtićke dobi.

>Možemo stvorio klimu za govor mržnje prema roditeljima odgojiteljima? Evo samo nekih gnjusnih komentara

Ovom akcijom želimo upozoriti da se neodgovornim upravljanjem i stalnim prebacivanjem odgovornosti na bivše vladajuće, problemi neće i ne mogu riješiti. Također, pozivamo sve roditelje djece vrtićke dobi da nam se pridruže da bismo zajedno poslali snažnu poruku vladajućima u gradu da se s obiteljima s djecom ne može loptati i poigravati nudeći im ništa ili lažna obećanja i kvazi zelene politike”, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja (HURO), Ana Marija Berbić Lacko.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža