Odvjetnik Karačić: Da je dokumentacija o posvajanju kongoanske djece krivotvorena moglo se utvrditi u pola sata
27. ožujka 2023.

Hrvatski odvjetnik Davorin Karačić komentirao je aferu Zambija. Na svom Facebook profilu osvrnuo se na činjenicu da je DR Kongo potvrdio kako su dokumenti o posvajanju krivotvoreni.

“Vijest da je država Kongo potvrdila da je dokumentacija o posvajanju kongoanske djece od strane zagrebačkih simpatizera i člana stranke Možemo je onaj trenutak koji smo mogli utvrditi u roku od pola sata ali koji iz nekoga razloga hrvatska vlast i institucije nisu utvrđivale odnosno ‘vodile su istragu’. Kako se može iščitati, odnosno kakvom se terminologijom izrazilo, ovdje se radi o krivotvorinama“, napisao je Karačić.

Što ako Zambija osudi te ljude?

Dodaje da se u tom slučaju ne radi se ni o rezultatu zlouporabe službene dužnosti.

“Krivotvorina znači da nikakva odluka nije u tome smislu postojala nego je rezultat protupravnih radnji u smislu izrade dokumenta istog oblika i sadržaja, kakva se inače koristi, od strane osoba uključenih u djelo. Ako je ovo istina, to znači da se šanse zagrebačkih optuženika u Zambiji da starost dožive u svojoj zemlji smanjuju na minimum. Ostaje je im još jedino da se kunu u majku da nisu znali, ali to jesu li znali ili nisu će se propitivati prema okolnostima slučaja”, ističe Karačić.

>Državni tajnik zambijskog MUP-a: Kongo je utvrdio da je dokumentacija o posvajanju – lažna!

Karačić piše da je ta vijest “donijela veći broj šumova na srcu, infarkta, naglog povećanja trošenja sredstava za smirenje kao i duhanskih i još nekih proizvoda” onima koji “s ekrana” i novina govore kako je proces legalan.

>Nova retorika vladajućih: Gdje su nestali ‘razgovori na najvišim razinama’ oko uhićenih u Zambiji?!

“Osudi li Zambija te ljude, u ovoj zemlji ostaje nažalost, još jedino utvrditi tko je još sve sudjelovao u tome te jesu li u cijelu priču bili uključeni prvaci određenih političkih organizacija, nositelji funkcija unutar državnog aparata kao i neki novinari koji su sami sebi dali jako puno truda da pred javnošću opravdaju cijeli događaj“, zaključio je Karačić.

Buduća suradnja HDZ-a i Možemo realna je situacija

U svojoj posljednjoj objavi Karačić je napisao da afera Zambija kao ništa do sada otvara mjesto sumnji o budućoj suradnji HDZ-a sa strankom Možemo.

“Iako se radi o naizgled nepomirljivo politički i svjetonazorski suprotstavljenim stranama, u politici ono što je na prvo pogled izgledno, najčešće nije tako, a prava istina se krije tek ispod površine, a koji prostor nije za svačije oči”, istaknuo je.

Karačić smatra da stvorio dojam da “HDZ dobiva snažno oružje kojim bi se vrlo elegantno, brzo i efikasno riješio političkih protivnika odnosno neprijatelja, jer stav stranke Možemo, artikuliran na dnevnoj bazi kao ultimativno protivljenje HDZ-u u cjelini, se može na prvi pogled opisati kao neprijateljski”. Ističe da je HDZ dosad mogao slomiti Možemo na temelju afere, da su uistinu neprijateljske stranke.

>Odvjetnik Karačić: Mora postojati odluka o odobrenju posvojenja iz Konga i ime suca koji ju je donio

“Da je HDZ dakle, protivnik stranke Možemo uobičajeno bi bilo da takva stranka u borbi protiv svojih protivnika javno osudi pojavu, nametne stav da se radilo o nedopustivoj trgovini ljudima, obeća istragu u institucijama, skine dvije tri glave te javno osramoti protivničku ekipu kao grupaciju koja u pozadini sudjeluje u međunarodnim kažnjivim radnjama, te po potrebi pokuša pronaći umiješanost čelnika protivnika u ovu aferu”, kazao je.

Dodaje da se HDZ nikad nije toliko zalagao za sudbinu hrvatskih državljana uhićenih u inozemstvu, čak ni kad se radilo hrvatskim optuženicima za kakve ratne zločine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža