U ime obitelji

Odvjetnica para iz afere Zambija nije našla snimku zambijskog državnog tajnika, a mi smo ju pronašli u nekoliko minuta

Odvjetnica para iz afere Zambija nije našla snimku zambijskog državnog tajnika, a mi smo ju pronašli u nekoliko minuta

Odvjetnica jednog para optuženog u Zambiji za trgovanje djecom, Sandra Marković, ovog je vikenda komentirala izjave Dicksona Matemba, državnog tajnika zambijskog ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti koji je na sjednici UN-ovog odbora u Ženevi govorio o ovom slučaju. Marković kaže da je nevjerojatna Matembova izjava da su uhićeni Hrvatski državljani više puta prelazili granicu Konga i Zambije i dodaje: Nismo čuli audio snimku te izjave. Neobično je da odvjetnica Sandra Marković nije vidjela izjavu zambijskog državnog tajnika koju je moguće naći u minutu, dvije na stranicama UN-a.

Na sjednici UN-ova Odbora za prisilne nestanke održanoj u utorak, Dickson Matembo, državni tajnik zambijskog ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti te voditelj izaslanstva kazao je da su kongoanske vlasti potvrdile da je dokumentacija osmero hrvatskih državljana koji u Zambiji čekaju ročište na visokom sudu – lažna. Dodao je i da ovo ”nije bio prvi put da je ova skupina s djecom prešla granicu”.

Možda će vas zanimati

Državni tajnik zambijskog MUP-a: Kongo je utvrdio da je dokumentacija o posvajanju – lažna!

Optuženi su za nezakonito pritvaranje i provedene su istrage, a kongoanske vlasti su utvrdile da je njihova dokumentacija lažna

Iako iz njegove izjave nije posve jasno misli li na osmero hrvatskih državljana ili neke druge osobe povezane s sa sirotištem u Kongu koje su često posjećivali naši državljani ili su im djeca od tamo ‘dostavljana u neku od susjednih zemalja’, što smo prošlog tjedna i naglasili, nevjerojatno je da odvjetnica nije našla snimku izlaganja Dicksona Matemba.

‘Mi nismo čuli audio snimku te izjave’

”Meni je to toliko nestvarna izjava da, ne ulazeći u interne odnose institucija tamo, ja čak mogu vjerovati da se radi o pogreškama u prevođenju, u transkriptu. Mi nismo čuli audio snimku te izjave”, kazala je odvjetnica za N1.

Ako već sumnja u prevoditelje u UN-u, a izjava Matemba objavljena je upravo na stranicama Ujedinjenih naroda, odvjetnica Marković mogla je na stranicama UN-a potražiti i kompletnu snimku s te sjednice na kojoj je i izlaganje zambijskog državnog tajnika u Ministarstvu unutarnjih poslova.

Mi smo snimku našli još prošlog tjedna na stranicama medijskog servisa UN-a i za to nam je trebalo nekoliko minuta. Video je na tim stranicama i dalje dostupan. Izlaganje Matemba o hrvatskim državljanima možete naći od 1:14 minute.

Podsjetimo, na sjednici UN-ova Odbora za prisilne nestanke održanoj u utorak, Dickson Matembo, državni tajnik zambijskog ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti te voditelj izaslanstva kazao je da su kongoanske vlasti potvrdile da je dokumentacija osmero hrvatskih državljana koji u Zambiji čekaju ročište na visokom sudu – lažna. Dodao je i da ovo ”nije bio prvi put da je ova skupina s djecom prešla granicu”.

Španjolski predstavnik i izvjestitelj Odbora za prisilne nestanke, Juan Pablo Alban Alencastro, osvrćući se na članak 25. Konvencije o zaštiti djece, rekao je da je Povjerenstvo dobilo informaciju da su u Zambiji uhićene osobe hrvatske nacionalnosti u slučaju nezakonitog međunarodnog posvojenja.

Pitao je: Što je istraga utvrdila, uključujući i podrijetlo posvojenja? Jesu li djeca odvedena iz obitelji ili iz sirotišta? Koje je mjere poduzela Zambija kako bi osigurala da posvojenja, osobito međunarodna posvojenja, ne mogu biti rezultat prisilnog nestanka?

Stalni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti Zambije te i voditelj izaslanstva te zemlje Dickson Matembo na sjednici UN-a odgovorio je da je oko osam Hrvata prešlo u Zambiju iz Konga s djecom.

>Nova retorika vladajućih: Gdje su nestali ‘razgovori na najvišim razinama’ oko uhićenih u Zambiji?!

”Ovo nije bio prvi put da je ova skupina s djecom prešla granicu”

”Zambijski granični službenici pregledali su njihovu dokumentaciju i kontaktirali službenike Konga. Ta su djeca došla iz sirotišta. Ovo nije bio prvi put da je ova skupina s djecom prešla granicu. Optuženi su za nezakonito pritvaranje i provedene su istrage, a kongoanske vlasti su utvrdile da je njihova dokumentacija lažna. Vlasnik sirotišta iz kojeg su prikupljena ta djeca bio je u bijegu, a slučaj je sada na sudu. Djecu je zaštitilo Ministarstvo zajednice i socijalne skrbi, u suradnji s kongoanskim vlastima nadležnim za skrb o djeci. Morali bi biti predani kongoanskoj vladi.

>Analizirali smo kongoanski obiteljski zakon: Što je sve sporno kod poznatih slučajeva posvajanja iz Hrvatske

Zatvorska pravila omogućila su zatvorenicima, posebice strancima, pristup informacijama i pravnim savjetima. Ako zatvorenik nije bio Zambijac, imali su pristup konzularnim predstavnicima. Nakon prijema osobe u zatvor, Zakon o zatvorskoj službi ovlastio je službenika zaduženog za određeni popravni dom da zatvoreniku pruži informacije. Postojala je knjiga pritužbi i zahtjeva zatvorenika u koju su imali pravo nadležnom službeniku podnijeti zahtjeve za informacijama ili sastancima s osobama. Nadležni službenik kontaktirao je tražene osobe i omogućio pristup. Za zahtjeve stranaca, obavljene su daljnje radnje s njihovim veleposlanstvima i jesu li informacije dostavljene tim institucijama.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE