Vlada: Udrugama civilnog društva dvostruko novca, onima koje pomažu socijalno ugroženima – manje!
27. veljače 2017.

Vlada je raspodijelila 407 milijuna kuna od igara na sreću namijenjenih financiranju projekata nevladinog sektora. Iz objavljene uredbe proizlazi da će, suprotno onom kako je radila prethodna Oreškovićeva Vlada, udio koji dobivaju udruge koje se bave ‘razvojem civilnog društva’ s lanjskih 6,88 posto porasti na 11,8 posto, odnosno na oko 48 milijuna kuna, spram 26 milijuna u 2016. Namjera prethodne Vlade da prepolovi svotu namijenjenu organizacijama koje se često percipira kao lijevoliberalne lani je izazvala prosvjede pred Banskim dvorima, koje je Plenkovićeva ekipa ove godine, očito, odlučila izbjeći, piše Večernji list.

Ministarstvo financija odbilo prijedlog UIO na tragu amandmana Hasanbegovića i Esih za smanjenje sredstava Nacionalnoj zakladi

To povećanje Vlada obrazlaže uključivanjem novih aktivnosti iz nadležnosti Ministarstva gospodarstva, vezanih uz savjetovanje potrošača.  Za razliku od tih udruga, koje uz vladu u pravilu obilno financiraju i strana veleposlanstva i Soros, manje je novca namijenjeno onima koji se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću. Oni će umjesto lanjskih 17,8% od iznosa dobiti od igrara na sreću dobiti svega – 11%. Dakle, “borci za socijalnu pravdu”, transrodne WC-e i humano postupanje s izbjeglicama će dobiti 22 milijuna kuna više, humanitarne udruge – 23 milijuna kuna manje nego lani.

Je li vlada odlučila izbjeći pritisak često vrlo agresivnih i militantnih pobornika civilnog društva kojem je bila, zbog smanjenja sredstava za njihov rad, izložena prethodna vlada? Humanitarne udruge kažu da je ova raspodjela dokaz da Vlada živi u svom svijetu i da je “zatvorila oči pred činjenicom da je u zemlji sve više siromašnih”.

“Političari uvijek nekako nastoje gurnuti pod tepih činjenicu da je sve više sirotinje, ali mi koji radimo s njima znamo kakvo je stvarno stanje”, rekla je za Večernji list Jasna Solin iz vukovarske udruge Duga. Kaže kako njihova socijalna samoposluga ima sve više korisnika te da trenutačno pokrivaju oko 640 obitelji, u čemu im je država pomogla sa samo 60.000 kuna.

Manje i za odgoj i obrazovanje

Udruzi ‘Rijeka ljubavi’ iz Osijeka država je lani pomogla s pet milijuna kuna, a tim sredstvima podupiru oko 3.500 socijalno ugroženih, među kojima je 1.000 djece. Predsjednica udruge Štefica Čučak zahvalna je što se država uključila u njihov projekt jer su, kaže, ranije doslovno morali prosjačiti za pomoć. Ipak, smanjenje sredstava za humanitarne djelatnosti komentira kako Vlada ‘očito živi u svom svijetu’.

U resornom Ministarstvu socijalne politike Večenji list nije uspio dobiti objašnjenje zašto je tome tako. Spominju tek mogućnost povlačenja sredstava iz fondova Europske unije.

Uz humanitarce, manje novca će dobiti i udruge koje se bave izvaninstitucionalnom izobrazbom i odgojem. Njima će se ove godine dodijeliti 1,5, umjesto lanjskih 2,11 posto sredstava od igara na sreću. U plusu su pak udruge za promicanje sporta, čiji je udio 35 posto, te udruge u kulturi.

Manje i za borbu protiv ovisnosti

I dok će udruge civilnog društva koje se listom zalažu za legalizaciju lakih droga dobiti gotovo dvostruko više novca, one koje se bave borbom protiv zloporabe droge i ostalih oblika ovisnosti će dobiti manje novca: njihovi će se projekti financirati iz četiri posto prihoda od igara na sreću, a lani su dobili 4,52 posto. U obrazloženju uredbe navodi se da je “u skladu s programom Vlade”. Kakav je to točno program nije objašnjeno.

Izvor: narod.hr/vecernji.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža