Vlada predložila Saboru odbacivanje zahtjeva za ponovno prebrojavanje potpisa GI Narod odlučuje
3. listopada 2019.

Vlada je na današnjoj sjednici predložila Hrvatskom saboru da se odbaci prijedlog Mosta o ponovnom prebrojavanju potpisa GI Narod odlučuje.

Ministar uprave Ivan Malenica o tom pitanju dao je sljedeće mišljenje:

“Razlozi koje predlagatelj navodi nisu osnovani niti uvjerljivi da bi na bilo koji način doveli u pitanje vjerodostojnost i pravilnost provedenog postupka provjere birača. Stoga se predlaže da Vlada RH predloži Hrvatskom saboru da ne prihvati prijedlog zaključka.”

Zatim je Vlada jednoglasno izglasovala Malenicin prijedlog.

Kršenje prava više od 400.000 građana

Podsjetimo, GI Narod odlučuje upozoravala je na nepravednost procesa provjere potpisa. Provjeru nije vršio DIP, kao neovisno tijelo, već povjerenstvo koje je formiralo Ministarstvo uprave na čelu Lovrom Kuščevićem, bivšim ministrom koji je svoju nepristranost po pitanju GI Narod odlučuje više puta javno očitovao još dok je prikupljanje potpisa bilo u tijeku, kao što je to učinio i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Također, tijekom procesa potpisa nije bilo dopušteno prisustvo promatrača, ni iz GI Narod odlučuje, kao ni iz drugih neovisnih udruga. Dodajmo da je kasnije utvrđeno i da su uništene kontrolne liste, koju su na uvid od Ministarstva zatražili zastupnici Mosta nezavisnih lista.

Zbog svega navedenog, GI Narod odlučuje uputila je tužbu Ustavnom sudu RH, tražeći od njega da poništi odluku Sabora o prema kojoj nisu ispunjeni uvjeti za raspisivanje referenduma o izbornom sustavu. Ustavni sud je, uz izdvojeno mišljenje suca Šumanovića, odbio zahtjev GI Narod odlučuje.

“Takvo ponašanje Ustavnog suda ne čudi, s obzirom da su spornu odluku donijeli suci čiji izbor (i reizbor) ovisi o volji HDZ-a i SDP-a – odnosno onih koji zajedničkim djelovanjem sprječavaju građane da promijene nepravedan izborni sustav pomoću kojeg se HDZ i SDP već desetljećima izmjenjuju na vlasti. (…)

Ne samo da je Ustavni sud izmislio argument o nepravodobnosti podnesenog zahtjeva koji nema utemeljenje u Ustavu i zakonu – što je sramotno za suce Ustavnog suda (izuzev časnog suca g. Miroslava Šumanovića koji se nije složio s donesenom odlukom), već nije dao nikakvo obrazloženje zašto je odbacio argumentirane navode GI Narod odlučuje o pristranosti izvršne vlasti koja je onemogućila GI Narod odlučuje i saborskim zastupnicima stvarnu provjeru kako je Ministarstvo uprave provjeravalo potpise.

Umjesto obrazložene i argumentirane odluke kojom će zaštititi ustavni poredak Republike Hrvatske i pravo građana na referendum, ustavni suci su svojom odlukom u skladu s interesima vladajućih legitimirali grubo kršenje demokratske procedure i ustavnih prava više od 400.000 građana, koje provodi Vlada i saborska većina premijera Plenkovića.” – priopćili su iz GI Narod odlučuje nakon odluke Ustavnog suda.

 

Izvor: narod.hr

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža