U ime obitelji Bernardiću: ‘Dobro je da se borite protiv korupcije u HDZ-u, očekujemo da iste kriterije primijenite i na SDP!’
2. listopada 2019.

“Pozivamo predsjednika SDP-a, koji je ovih dana vrlo glasno prozivao gđu Šuicu, da u svojem zalaganju protiv korupcije – ne bude selektivan te da iste kriterije primijeni i na ministre svog sadašnjeg predsjedničkog kandidata, g. Zorana Milanovića” , poručili su iz udruge U ime obitelji u priopćenju koje u nastavku prenosimo u cijelosti.

Dobro je da se borite protiv korupcije u HDZ-u, očekujemo da iste kriterije primijenite i na SDP!

“U ime obitelji pozdravlja zahtjeve predsjednika SDP-a da oni koji se spremaju biti imenovani na najviše funkcije trebaju biti transparentni kada je u pitanju porijeklo njihove imovine. Neosporno je da je za kvalitetno obavljanje bilo koje funkcije, pa tako i one povjerenika Europske komisije, ključno da pojedinac na tu funkciju dođe bez ikakve hipoteke koja bi kasnije mogla biti sredstvo ucjena, iznude ili kontrole. U ime obitelji stoga smatra vrlo važnim rasvjetljavanje priče o imovini hrvatske kandidatkinje za povjerenicu u EK, Dubravke Šuice.

Pri tom, pozivamo predsjednika SDP-a, koji je ovih dana vrlo glasno prozivao gđu Šuicu, da u svojem zalaganju protiv korupcije – ne bude selektivan te da iste kriterije primijeni i na ministre svog sadašnjeg predsjedničkog kandidata, g. Zorana Milanovića. Podsjećamo da Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede od 23.12.2011. do 22.01.2016. u mandatu SDP-ove Vlade Zorana Milanovića, još uvijek nije odgovarao za ‘šećernu aferu’ – pogodovanje jednoj od tri hrvatske šećerane, čime je druge dvije oštetio za 97,5 milijuna kuna, iznos koji bi na kraju mogli platiti hrvatski porezni obveznici. Naime, Jakovina je proizvodnu EU kvotu, koju su tri hrvatske šećerane od 2007. do 2011. ravnopravno dijelile po 33%, 2012. godine rješenjem o raspodjeli proizvodnih kvota za šećer tržišne godine 2013./2014. preraspodijelio na način da je diskrecijskom odlukom kvotu za osječku šećeranu povećao na 35%, a kvotu virovitičkom Viru smanjio za 9643 tone. Osječki Upravni sud je ukinuo spornu Jakovininu odluku iz 2012. o raspodjeli proizvodnih kvota, a dvije oštećene šećerane su na temelju toga na sudu tražile naknadu štete koju je proizvela Jakovinina odluka, procijenjene na oko milijardu kuna.

Prema izvješću Europskog parlamenta iz 2016., Hrvatska godišnje izgubi 15 posto BDP-a zbog korupcije, odnosno oko 8 milijardi eura.

U ime obitelji ističe da učinkovita borba protiv korupcije koja ima za cilj otrgnuti 15 posto BDP-a iz džepova lopova – ne može biti selektivna – da se kroz dnevno-političke obračune razotkrivaju i procesuiraju samo neki oblici korupcije nekih pojedinaca, dok se druge drži u ladici ovisno o interesima stranke na vlasti i raznim ortačkim ugovorima. Takvim, selektivnim razotkrivanjem korupcije samo se i dalje podupire koruptivno djelovanje.

Udruga U ime obitelji bori se protiv svih oblika korupcije – bilo da je provode ili u njoj sudjeluju “crveni” koji se nazivaju socijaldemokratima i pozdravljaju s “drugovi i drugarice” ili “plavi” koji sebe nazivaju demokršćanima i pozdravljaju s “hvaljen Isus i Marija”. Zlouporaba političke moći i korupcija glavne su prepreke gospodarskom oporavku Hrvatske.”

 

Izvor: narod.hr

Foto: fah; fotomontaža: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža