Narod odlučuje: Plenković sa SDP-om ustraje u sprječavanju referenduma za pravedniji izborni sustav
5. listopada 2019.

Nakon što je Vlada HDZ-ovog Andreja Plenkovića na jučerašnjoj sjednici predložila Saboru da odbaci zahtjev za ponovnim prebrojavanjem potpisa za referendum o pravednijem izbornom sustavu, priopćenjem se oglasila građanska inicijativa Narod odlučuje koju prenosimo u cijelosti.

“Vladin prijedlog Saboru s jučerašnje sjednice da odbaci zahtjev za ponovno prebrojavanje potpisa Građanske inicijative Narod odlučuje pokazuje da Plenković ustraje u sprječavanju održavanja referenduma za pravedniji izborni sustav surađujući javno sa SDP-om. Dvije najveće stranke povezane financijskim koristima ne žele dopustiti već drugu građansku referendumsku inicijativu za promjenu izbornog sustava – jedino zato što bi demokratizacija izbornog sustava dovela do toga da bi oni izgubili monopol na upravljanje Hrvatskom, a onda i sve privilegije i osobnu korist koju iz toga izvlače.

Podsjećamo da je proces brojanja i pregledavanja potpisa vodio Lovro Kuščević, Plenkovićev ministar uprave koga se danas istražuje za kriminal i skinut mu je zbog toga saborski imunitet, ali Plenković tvrdi da je – potpise brojao pošteno. GI Narod odlučuje je prikupila 405.342 valjanih potpisa za prvo referendumsko pitanje i 407.469 valjanih potpisa za drugo referendumsko pitanje – 10 posto više od potrebnog broja, dok je Ministarstvo uprave u svojoj netransparentnoj provjeri nepravedno diskvalificiralo 40.000 potpisa tako da nedostaje 0,88 potpisa za prvo, odnosno 2,02 posto potpisa za drugo referendumsko pitanje.

Zahtjevi za pravedniji izborni sustav danas dolaze sa svih strana društvenog i političkog spektra. Promjena izbornog sustava preduvjet je za bolje i odgovornije upravljanje Hrvatskom te za uspješnu borbu protiv korupcije.

U svakom demokratskom društvu koje poštuje volju građana bi se provjera potpisa ponovila od strane neovisnog tijela jer 1 do 2 posto potpisa koliko Vlada tvrdi da nedostaje za održavanje referenduma upućuje na prijevaru, odnosno da su potpisi namjerno i nepravedno diskvalificirani. GI Narod odlučuje traži od Hrvatskog sabora da odbaci prijedlog Plenkovićeve Vlade i omogući ponovnu provjeru potpisa”, zaključuje se u priopćenju GI Narod odlučuje koje potpisuječ Članica Organizacijskog odbora inicijative Natalija Kanački.

 

Izvor: narod.hr

Foto: fah

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža