(VIDEO) Tribina GI Narod odlučuje u Samoboru: ‘Sprječavanje referenduma kao novi oblik političke kontrole’
21. ožujka 2019.

U srijedu, od 19 sati, u dvorani Udruge umirovljenika u Samoboru (Josipa Komparea 5, Samobor – ulaz uz Scout bar) održava se tribina GI Narod odlučuje pod nazivom: : “Sprječavanje referenduma kao novi oblik političke kontrole”.

Gosti tribine su:

dr. sc. Zlatko Hasanbegović,

dr. sc. Željka Markić,

Miro Bulj

Tribinu smo uživo pratili na našem portalu

Dr. Markić istaknula je da su referendumske inicijative postale izražavanje narodne volje između parlamentarnih izbora.

“Ova inicijativa ipak je omogućila da se čuje glas ljudi, bez obzira na vladajuće”, kazala je.

Oni koji pišu zakone, pišu tako da bi ih oni sami mogli izigravati. To je problem svakog u Hrvatskoj, bez obzira dijeli li naše mišljenje, upozorila je dr. Markić.

“Kada Sabor i Vlada donose zakone, znaju koje su rupe u zakonu kako bi mogli varati, to je onda nedostatak demokracije. S tim se Hrvatska danas suočava”, istaknula je.

Dr. Markić također je postavila pitanje zbog čega se HDZ i SDP toliko boje referenduma.

“Referendum bi trebao biti koristan za političare, no u Hrvatskoj to očito nije tako”, kazala je.

Miro Bulj je podsjetio kako vladajući nisu dozvolili zastupnicima uvid u nevažeće potpise, a zaključak su stavili na glasovanje.

“Kuščević se izruguje s voljom naroda, a upravo iz naroda proizlazi njegova politička moć, upozorio je Bulj te dodao da dvije najveće političke stranke ne žele ispustiti vlast te zbog toga ne dozvoljavaju refrendum.

“Hrvatski narod ima pravo na izravnu demokraciju i ne smijemo odustati”, poručio je Bulj.

Hasanbegović je razdvojio dva pojma – političko djelovanje i građanski aktivizam.

“Ideal bi bio da se oni podudaraju u što većoj mogućoj mjeri, a kada dođe do raskoraka između građanske volje i političkog djelovanja dolazi i do refrendumskih inicijativa. One su alat za izražavanje autentične narodne volje kada politička tijela kazne tu volju.”, istaknuo je Hasanbegović.

“Do referendumskih inicijativa nije došlo zato što je nekom stalo do referenduma, nego zato što su političke elite pogazile volju naroda”, dodao je i naveo primjer referendumske inicijative o braku.

“Odluka o tome hoće li ili neće biti referenduma ne može ovisiti o volji pojedinca nego o jasnim zakonskim propisima. Vlada je ovdje zloupotrijebila činjenicu pravnoga vakuuma da ključna pitanja vezana uz provedbu refrenduma nisu uređena u Zakonu o referendumu”, upozorio je Hasanbegović.

 

Izvor: narod.hr

Foto: snimka zaslona

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža