(VIDEO, FOTO) Dr. Željka Markić na Svjetskom kongresu obitelji u Veroni: ‘Na izborima za EP izaberite predstavnike koji će štititi brak, obitelj, žene i djecu’
3. travnja 2019.

Znanstvena istraživanja potvrđuju da je vjerna zajednica žene i muškarca puna ljubavi koja se temelji na međusobnom preuzimanju obveze pred zajednicom, pred društvom – najstabilnija zajednica žene i muškarca i najbolja za podizanje djece – za podizanje budućih generacija. Evo, zato se zalažemo, zato se borimo za brak kao zajednicu žene i muškarca”, istaknula je dr. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji i jedna od najaktivnijih pripadnica civilnog društva i građanskog sudjelovanja u političkom životu države Hrvatske, na 13. Svjetskom kongresu obitelji u Veroni, te pozvala Talijane da na izborima za Europski parlament koji će se održati 26. svibnja 2019. izaberu predstavnike koji će štititi brak, obitelj, žene i djecu.

Govor u cijelosti možete pogledati ovdje(govor je na talijanskom, za prijevod stisnite CC):

> (VIDEO) Pogledajte obraćanje dr. Željke Markić na proslavi Dana obitelji u Rimu

Govor dr. Željke Markić prenosimo u cijelosti:

“Dobar vam dan. Govorit ću na vašem prekrasnom jeziku te vas molim da budete strpljivi s mojim pogrješkama. Talijanski sam naučila jer mi se sviđala glazba talijanskog kantautora Lucia Dalle.

Prije tri godine, nazvali su me iz Italije. Pitali su me mogu li doći u Rim i održati govor o iskustvima naše udruge – U ime obitelji – u borbi za brak, obitelj i dobrobit djece. U tom su mi telefonskom razgovoru objasnili da taj skup, prvi Family Day, Dan obitelji, u Italiji organizira skupina entuzijasta. Odgovorila sam da mogu doći. Sjela sam u auto i uputila se u Rim s istim ovim šarmantnim gospodinom s kojim sam danas ovdje – mojim vozačem i mojim vodičem (igra riječi na talijanskom: il mio GUIDATORE e la mia GUIDA) – mojim mužem.

Nisam čak znala niti gdje se održava skup – po putu su mi, preko telefona, davali upute kamo trebamo doći. I tako sam se, misleći da trebam govoriti na malom skupu entuzijasta, našla na Circo Massimo s dva milijuna Talijana.

Za vašu informaciju, uvijek je to tako kad vas Massimo Gandolfini (glavni organizator skupa Family Day i suorganizator 13. Svjetskog kongresa obitelji u Veroni) pozove da mu malo pomognete!

A slično je i kad vas Brian Brown (predsjednik Svjetskog obiteljskog kongresa) i Toni Brandi pozovu da dođete u Veronu. „Hej, Željka“, poslao mi je poruku Brian, „možeš doći u Veronu i reći nešto o braku u gradu ljubavi, gradu Romea i Julije?“ I onda se nađeš usred medijskog rata, na kongresu okruženom policijom i karabinjerima. Moji prijatelji iz Hrvatske javljaju mi da neki mediji i u Hrvatskoj, uključujući nacionalnu novinsku agenciju – objavljuju lažne vijesti – fake news – o ovom kongresu.

No, neovisno o okolnostima, drago mi je danas biti ovdje s vama. Jer, mi, ovdje okupljeni – ne samo da stojimo na strani istine, na strani znanstvenih činjenica – mi stojimo na pobjedničkoj strani. Jer, ljubav i istina uvijek pobjeđuju.

Prije tri godine sam u Rimu završila svoj govor riječima (upućenim tadašnjem talijanskom premijeru koji je nametao izjednačavanje homoseksualne veze i braka): “Renzi, zapamtit ćemo ti!“. I vi ste mu zapamtili! Kaznili ste ga na izborima. Gdje je Renzi danas? Platio je pravednu kaznu za zloporabu političkog položaja. Platio je pravednu cijenu za uspostavljanje kulturne hegemonije u demokraciji. Kulturnu hegemoniju prvi je definirao vaš sugrađanin, Antonio Gramsci, socijalist, komunist, tridesetih godina prošlog stoljeća, govoreći o potlačenoj radničkoj klasi. Danas neprofesionalni mediji i korumpirani političari nameću kulturnu hegemoniju cijelom društvu. Ako mi dopustite, pročitat ću definiciju kulturne hegemonije, a ono što ćete čuti – već vam je dobro poznato: „Kulturna hegemonija koncept je koji označava različite oblike kulturne dominacije ili moralnog i intelektualnog upravljanja koje provodi jedna skupina ili klasa koja je u mogućnosti drugim društvenim skupinama nametati, putem svakodnevnih postupaka i zajedničkih vjerovanja, svoja stajališta sve do njihova pounutrašnjenja, stvarajući preduvjete za složeni sustav kontrole”. Mi smo u prošlom stoljeću preživjeli tri lijeva totalitarna režima – nacionalsocijalizam, fašizam i komunizam – i ne želimo da se ikada više vrati takva kontrola društva.

Budući da se ovaj kongres održava u Italiji, želim nas sve podsjetiti da je upravo rimski, pretkršćanski zakon prvi zaštitio brak kao zajednicu u kojoj se muškarac i žena ujedinjuju kako bi dobili djecu. Nakon toga je kršćanstvo ovoj definiciji rimskog zakona dodalo nešto prevažno – ljubav, definirajući brak kao zajednicu u kojoj se žena i muškarac ujedinjuju u ljubavi kako bi imali djecu.

Znanstvena istraživanja potvrđuju da je vjerna zajednica žene i muškarca puna ljubavi koja se temelji na međusobnom preuzimanju obveze pred zajednicom, pred društvom – najstabilnija zajednica žene i muškarca i najbolja za podizanje djece – za podizanje budućih generacija. Evo, zato se zalažemo, zato se borimo za brak kao zajednicu žene i muškarca.

Isto tako, ljudski život, život svakoga od nas, započinje začećem. Spajanjem spermija našeg oca s jajnom stanicom naše majke. To je biološka činjenica. I zato što je to tako – zalažemo se, borimo se za zaštitu svakog ljudskog života – od njegova početka, od začeća.

Spol svakog čovjeka određen je kod začeća, biološki je definiran – zato se borimo protiv ideologije koja to negira – rodne ideologije.

Svaka žena ima pravo odabrati – želi li raditi ili želi biti mama. Ili želi i jedno i drugo – i raditi i biti mama. A država treba jamčiti i jedno i drugo – ne samo pravo nas žena da radimo, već i da budemo mame.

I na kraju, da, mi se borimo i za demokraciju – za naše pravo da imamo svoje političke predstavnike koji će se boriti za nas i s nama za naše vrijednosti i za našu viziju društva. To jest bit demokracije.

Pripadam malom narodu. Nas, Hrvata, ima samo četiri milijuna. Vas, Talijana, ima 60 milijuna. Mi, Hrvati, smo se kao mali narod s prekrasnim Jadranskim morem morali cijelu svoju povijest boriti da budemo slobodni i da zaštitimo svoj nacionalni identitet. Iz tih obrambenih ratova, sve do ovog zadnjeg, prije 25 godina, izašli smo kao pobjednici – ali plaćajući najvišu cijenu za našu slobodu i očuvanje identiteta – u tisućama i tisućama ljudskih života. I danas u Hrvatskoj žive djeca koja su odrasla bez svojih očeva, žive žene bez svojih muževa – koji su darovali svoje živote da bismo mi danas bili slobodni. Zato nam je važno da možemo živjeti slobodni u skladu sa svojim vrijednostima.

I sada, trebamo pomoć vas, Talijana. Da na izborima za Europski parlament koji će se održati za dva mjeseca izaberete predstavnike koji će štititi brak, obitelj, žene i djecu. Kao jedan veliki narod, s velikim brojem predstavnika u Europskom parlamentu, vi niste samo odgovorni za budućnost Italije. Vi ste odgovorni i za budućnost svih nas koji smo dio Europske unije”.

> (FOTO, VIDEO) Na Svjetskom kongresu obitelji u Veroni, sudjelovali Salvini, ministar Fontana; Hod za obitelj okupio 50.000 ljudi – ‘Obitelj je temeljni stup našeg društva’

Svjetski kongres obitelji vodeći je međunarodni događaj koji svake godine okuplja državne čelnike, organizacije i obitelji s ciljem pružanja podrške i obrane prirodne obitelji kao temeljne i održive jedinice društva. Ove se godine u organizaciji Međunarodne organizacije za obitelj kongres održavao od 29. do 31. ožujka 2019., a završio je velikim hodom za obitelj na kojem su sudionici nosili ružičaste i plave balone te plakate sa sloganima poput “Da za život, a ne za pobačaj”.

 

Izvor: narod.hr

Foto: WCF Verona

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža