(VIDEO, FOTO) Danas na snagu stupa Istanbulska konvencija – Plenkovićev udar na demokraciju
1. listopada 2018.

U ponedjeljak je na snagu stupila Istanbulska konvencija, dar Andreja Plenkovića Europskoj komisiji, čiji zagovaratelji (HDZ-HNS-SDSS-HDS-HSLS-Saucha uz podršku zastupnika SDP-a i udruga civilnog društva lijevo-liberalnih svjetonazora) tvrde kako će ona spriječiti nasilje nad ženama i djecom, između ostaloga i u obitelji. Međutim, u zemljama koje su ratificirale ovaj dokument nije se smanjio broj slučajeva nasilja nad ženama.

Donosimo četiri najnevjerojatnija argumenta za ratifikaciju Istanbulske konvencije!

Brojni protivnici Istanbulske konvencije (HAZU, Matica Hrvatska, Hrvatska biskupska konferencija te građanska inicijativa ‘Hrvatska protiv IK’) upozoravaju kako će Istanbulska konvencija tek omogućiti uvođenje rodne ideologije, koja će između ostalog u potpunosti ideologizirati odgoj i obrazovanje. Također su isticali kako se za žene neće ništa promijeniti, odnosno da sve zakonske pretpostavke za zaštitu od nasilja već postoje, stoga je eventualno potrebnija njihova učinkovitija primjena.

HAZU: Rodna ideologija u Istanbulskoj konvenciji neprihvatljiva za odgojno-obrazovni sustav

Naime, navodna zaštita svih žrtava od svakog nasilja definirana je kroz 48 odredbi Istanbulske konvencije (od poglavlja „Prevencija“ do poglavlja „Migracija i azil“) koje sadrže mjere i mehanizme za sprječavanje i kažnjavanje nasilja nad ženama i djecom te zaštitu žrtava – a svih 48 mjera i mehanizama već je ugrađeno u hrvatsko zakonodavstvo.

Nekoliko dana nakon ratifikacije IK Ministarstvo znanosti i obrazovanja umjesto spola uvelo “rod”

Kako se promiče rodna ideologija

Članak 3. IK uveo je pojam roda umjesto spola:

‘Promjena pojma „žena“ u pojam „rod“ nimalo ne pridonosi zaštiti žena od diskriminacije i nasilja. I kad se pojam „žena“ zamijeni pojmom „rod“, žena ostaje žena i izložena je svemu čemu je bila izložena i prije te promjene. Uvođenje pojma „roda“ potiskuje spol, zapravo negira spol, inače uz pojam spola ne bi uvodila pojam roda’, piše je profesor emeritus Matko Marušić.

Članak 4. IK o diskriminaciji po rodnom identitetu:

‘U ovom članku se zabranjuje „diskriminacija“ po „seksualnoj orijentaciji“, i po „rodnom identitetu“. To znači da se seksualna orijentacija bira i da nije vezana uz biološki spol, a da se bira i „rodni identitet“, tj. da se muškarac može proglasiti ženom. Posljedice su navedene u komentarima Članka 3’, nastavlja prof. Marušić.

Čl. 14. stavak 1. Nesterotipne rodne uloge – u obrazovni sustav:

„Stereotipne rodne uloge“ su da postoje muškarci i žene, sa svojim razlikama. „Nestereotipne rodne uloge“ su izbor roda i spolne orijentacije, a na osnovi toga homoseksualnost, lezbijstvo, biseksualnost, transvestitstvo („transrodnost“) i nastranost (to je prijevod engleskoga izraza za „queer“ u spolnosti), objasnio je profesor emeritus.

Čl. 14 stavak 2. Promicanje članka 14. u svim okruženjima:

„Stranke će poduzeti potrebne korake za promicanje načela iz stavka 1., kako u neformalnim obrazovnim okruženjima, tako i u sportskim te kulturnim okruženjima i okruženjima za slobodno vrijeme te u medijima”, piše u dotičnom stavku Istanbulske konvencije.

U HDZ-ovom predizbornom programu, obveze Istanbulske konvencije, ne i ratifikacija

“U potpunosti ćemo ispuniti obveze prema Istanbulskoj konvenciji koja je za Republiku Hrvatsku stupila na snagu 2014. Konvencija sadrži područja prevencije, zaštite od progona, kao i temeljne mjera nadzora provođenja propisa”, pisalo je na 94. stranici HDZ-ovog predizbornog programa na koju se premijer Andrej Plenkovićčesto pozivao kada se branio od optužbi da provodi politike suprotne volji vlastitog biračkog tijela.

“Ratifikacija nije spomenuta niti jednom riječju upravo zato jer je radna grupa za izradu Programa smatrala da je Konvenciju u dijelu mjera za zaštitu žena od nasilja neophodno u potpunosti primjenjivati te uvesti i dodatne zaštitne mehanizme, međutim zbog sporne rodne ideologije koja se Konvencijom uvodi daljnji korak, a to je ratifikacija nije naveden”, odgovorila je tada HDZ-ova zastupnica u EU parlamentu Ivana Maletić na premijerovu argumentaciju te dodala “Sporna je bila tad, a i sad je, uz definiciju roda u članku 3b. i točka 53. Pojašnjavajućeg izvješća u kojoj je navedeno, citiram: „Određene skupine pojedinaca mogu doživjeti diskriminaciju i na temelju rodnog identiteta, što jednostavno rečeno znači da rod s kojim se poistovjećuju nije u skladu sa spolom koji im je dodijeljen pri rođenju.”

Nakon ratifikacije Istanbulske, SDP-ovci pljeskali HDZ-ovcima

Dana 13. travnja na petak 2018. godine u Hrvatskom saboru izglasana je Istanbulska konvencija sa 110 glasova za, 30 protiv i 2 suzdržana glasa. Iz redova HDZ-a za IK je glasovalo 36 zastupnika, protiv je bilo 14 dok su 2 bila suzdržana.

Nakon što je predsjednik sabora Gordan Jandroković službeno obznanio kako je IK izglasana, zastupnici SDP-a zapljeskali su HDZ-ovcima što se može vidjeti u videu s početkom na 2 sata 43 minute i 41 sekundi:

Veliki prosvjedi u Zagrebu i Splitu protiv ratifikacije

Snažno protivljenje ratifikaciji Istanbulske konvencije Hrvati su iskazali na dva velika skupa u Zagrebu i Splitu gdje se okupilo tisuće ljudi jasno poručujući Plenkoviću što misle o tome.

Hrvati su se u središtu Zagreba okupili 24. ožujka gdje je protiv IK prema prvim procjenama policije sudjelovalo oko 50 000 prosvjednika nakon čega je ona promijenjena u kontroverznu brojku od 5000 prosvjednika jer je, prema izjavama iz MUP-a, veliki broj sudionika navodno čekao tramvaj. Desetak dana nakon zagrebačkog prosvjeda, protiv Istanbulske konvencije građani su se izjasnili u Splitu gdje se okupilo nekoliko desetaka tisuća ljudi, dok je prosvjed podrške ratifikaciji prikupio tek nekoliko desetaka ljudi.

Varanje biračkog tijela izrodilo novu inicijativu – Narod odlučuje

Mjesec dana prije ratifikacije Istanbulske konvencije, kada su neki smatrali kako premijer Plenković neće popustiti pod pritiscima birača budući da su pritisci Europske komisije bili jači udruga U ime obitelji obratila se javnosti sa sljedećom porukom:

“Najava premijera Plenkovića, predsjednika HDZ-a, da će nakon pritisaka Europske komisije i nastavka trgovine s koalicijskim partnerima u proceduru uputiti ratifikaciju Istanbulske konvencije, predstavlja još jednu prijevaru birača i potvrda je da je promjena izbornog sustava kroz građanski referendum preduvjet promjene načina upravljanja Hrvatskom.”

Premijeru Plenkoviću nakon ratifikacije pala popularnost

“Forsiranje ratifikacije Istanbulske konvencije odmah se odrazilo na snažnom padu popularnosti HDZ-a kada je 30. travnja, na izvanrednim lokalnim izborima u općini Muć gdje izgubio 60 % dotadašnji glasova. HDZ je tako na izborima završio četvrti, a ispred njega su se našle 2 nezavisne liste i Hrvatska čista stranka prava.

Idući mjesec, u svibnju, HDZ je izgubio lokalne izbore i u Vukšiću, svojoj 28 godina staroj utvrdi gdje je ostvario samo 2 vijećnika, nasuprot nezavisnoj listi koja je osvojila 5 vijećničkih mjesta.

Naredni mjesec, lipanj, pokazao je da je HDZ na državnoj razini izgubio velik dio povjerenja birača budući da je prema istraživanjima CRO Demoskopa završio na 24.8 posto podrške birača što je bila najniža razina od veljače 2017. godine. U tom je istraživanju otkriveno i kako je HDZ doživio gubitak gotovo 25% dotadašnjeg potencijala među biračima.

Pad popularnosti HDZ-a pripisuje se ratificiranju Istanbulske konvencije, ali i kadrovskim promjenama u vrhu stranke gdje su smijenjeni dotadašnji međunarodni i politički tajnik koji su glasovali protiv ratifikacije IK.

Premijerova Interpretativna izjava nije ublažila bunu protiv IK

Uslijed ogromnog pritiska javnosti ali i stručnjaka, premijer Plenković poslužio se obmanom te najavio umetanje Interpretativne izjave u Istanbulsku konvenciju, kojom se Republika Hrvatska navodno izjašnjava protiv uvođenja rodne ideologije.

Međutim, pravnici, institucije i udruge su se tome usprotivile zato jer su ispravno procijenile kako takozvana Interpretativna izjava ne može imati pravnog učinka.

Nadbiskup Puljić jasan: ‘Hrvatski biskupi ne prihvaćaju ratifikaciju IK niti interpretativnu izjavu!’

“Prema članku 78. Istanbulske konvencije na te sporne odredbe nije moguće staviti rezerve – odnosno isključiti ili izmijeniti pravni učinak tih odredaba u njihovoj primjeni na Republiku Hrvatsku”, objasnili su iz udruge U ime obitelji te dodali “Također, prema međunarodnom pravu, stavljanje interpretativne izjave uz neki međunarodni ugovor ne može modificirati, mijenjati ili ograničavati obveze koje proizlaze iz tog međunarodnog ugovora – Istanbulske konvencije, niti mijenjati njihov pravni učinak.”

Problematično je i što je jedinu izjavu do sada dala Poljska za vrijeme lijeve vlade, koju su Austrija, Finska, Nizozemska, Norveška, Švedska i Švicarska istaknule kao nevažeću odnosno kao takvu da ne može ni na koji način promijeniti obveze koje iz Konvencije proizlaze za Poljsku i druge države stranke.

Izvor: narod.hr

Foto: fah, narod.hr Fotomontaža: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža