Plenković se ponovno hvali interpretativnom izjavom glede IK, a evo koje su je zemlje proglasile nevažećom
4. listopada 2018.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak se na sjednici Vlade osvrnuo na stupanje na snagu Istanbulske konvencije početkom ovoga tjedna, istaknuvši kako očekuje da će njezina provedba osnažiti naše institucionalne, operativne i financijske sposobnosti da postignemo najviše standarde u borbi protiv nasilja u obitelji i nad ženama.

Bernardić kazao da je Istanbulska konvencija povećala ‘rodnu ravnopravnost’, pa ustvrdio da je došlo do porasta nasilja?

(VIDEO, FOTO) Danas na snagu stupa Istanbulska konvencija – Plenkovićev udar na demokraciju

U koordinaciji ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić svi bi resori trebali biti uključeni u provedbu te konvencije, rekao je Plenković navevši pravosuđe, MUP i obrazovanje, odnosno sve resore koji su važni za preventivno djelovanje, ali i sankcioniranje nasilja koje se događa u obitelji i nad ženama.

“Očekujem od ministrice Murganić da preuzme vodstvo na toj temi, uz punu podršku koju ćete imati od mene osobno i svih drugih resora da napravimo iskorake kako bismo u što većoj mjeri smanjili taj negativni fenomen u Hrvatskoj”, poručio je.

Premijer se pohvalio čestitkama iz Vijeća Europe na račun interpretativne izjave

Premijer se osvrnuo i na sastanak na razini pravnih savjetnika Vijeća Europe, koji je održan prije nekoliko dana, na kojem su izrečene pohvalne ocjene za Vladinu interpretativnu izjavu u kojoj stoji kako Hrvatska smatra da odredbe konvencije ne sadrže obvezu uvođenja rodne ideologije u hrvatski pravni i obrazovni sustav, niti promjenu ustavne definicije braka.

“Interpretativna izjava, dio zakona o potvrđivanju konvencije, koju je prihvatio Hrvatski sabor i koja obvezuje sve hrvatske institucije, dobila je tako pohvalne ocjene da se čak na stručnoj razini govori o tome kako bi se takva izjava mogla koristiti kao model koji bi pomogao i drugim državama prilikom potvrđivanja ratifikacije, kako bi izbjegle i otklonile ideološke i svjetonazorske teme, a u kontekstu izrazitog negativnog fenomena koji je prisutan diljem Europe”, tvrdi Plenković.

Premijerova tvrdnja je zanimljiva tim više što su mnogi u Hrvatskoj osudili interpretativnu izjavu kao obmanu, uključujući pravnike, stručnjake, udruge i biskupi.

Udruga U ime obitelji je tako dala uoči ratifikacije Istanbulske konvencije dala argumente po kojima zaključuju da nije moguće staviti rezerve na pravni učinak tog međunarodnog dokumenta.

“Prema članku 78. Istanbulske konvencije na te sporne odredbe nije moguće staviti rezerve – odnosno isključiti ili izmijeniti pravni učinak tih odredaba u njihovoj primjeni na Republiku Hrvatsku”, objasnili su iz udruge U ime obitelji te dodali “Također, prema međunarodnom pravu, stavljanje interpretativne izjave uz neki međunarodni ugovor ne može modificirati, mijenjati ili ograničavati obveze koje proizlaze iz tog međunarodnog ugovora – Istanbulske konvencije, niti mijenjati njihov pravni učinak”.

Također, Austrija, Finska, Nizozemska, Norveška, Švedska i Švicarska istaknule su interpretivnu izjavu kao nevažeću nakon što ju je dala bivša lijeva poljska vlada, stoga je upitno kome će ona u Europskoj uniji predstavljati uzor u načinu rješavanja fenomena zvanog Istanbulska konvencija.

Nadbiskup Puljić jasan: ‘Hrvatski biskupi ne prihvaćaju ratifikaciju IK niti interpretativnu izjavu!’

Osvrnuo se i na protivnike Konvencije koji su tvrdili da se njome uvodi rodna ideologija, ustvrdivši kako je ta kampanja bila u velikoj mjeri difamacijska i puna netočnih informacija.

“Otkad je konvencija stupila na snagu sunce i dalje izlazi, život i dalje funkcionira, a Konvencija i njezina provedba čine da svim snagama zajednički suzbijamo nasilje nad ženama i nasilje u obitelji”, rekao je premijer.

Dan nakon stupanja na snagu, premijer postao “predmetom” IK

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković je 2. listopada, samo jedan dan nakon stupanja Istanbulske konvencije postao “predmetom” iste budući da je Damiri Gregoret s RTL-a na novinarsko pitanje s visoka odbrusio “Slatki ste, Damira..”, izbjegavajući odgovor na postavljeno pitanje.

“Na tiskovnoj konferenciji u sjedištu HDZ-a hrvatski premijer je na ozbiljno pitanje RTL-ove novinarke Damire Gregoret seksistički odgovorio riječima: “Slatki ste, Damira..””, upozorila je dr. Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji na neprimjereno seksistički ‘odgovor’ Andreja Plenkovića, predsjednika HDZ-a i predsjednika Vlade RH, na ozbiljno pitanje RTL-ove novinarke.

“Zanimljivo je da od ovakvog šikaniranja svoje novinarke RTL još nije odlučio napraviti važnu vijest. Diskiminacija žena je ok kad dolazi od povlaštenih?”, zaključila je dr. Markić, a premijer Plenković se nekoliko sati nakon događaja ispričao novinarki te poručio kako se više neće ponoviti takvo razgovaranje s novinarima.

Donosimo četiri najnevjerojatnija argumenta za ratifikaciju Istanbulske konvencije!

RTL je vijest o okršaju između premijera i njihove novinarke objavio nakon što se premijer ispričao.

Izvor: narod.hr/hina

Foto: fah

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža