U ime obitelji

(VIDEO) Film ‘Unplanned’ ostvario veliki uspjeh iako cenzuriran od strane Googlea, Twittera i američkih televizija

(VIDEO) Film ‘Unplanned’ ostvario veliki uspjeh iako cenzuriran od strane Googlea, Twittera i američkih televizija

Prije i za vrijeme prikazivanja filma Unplanned (Neplanirano) velik broj američkih televizija, društvena mreža Twitter i internetski pretraživač Google onemogućili su ili opstruirali njegovo oglašavanje. Međutim, usprkos svim pokušajima opstrukcije, Unplanned je već u prvom vikendu prikazivanja zabilježio veliki uspjeh i gledanost.

“Baš kao oglašavanje u političkoj kampanji, velika većina dolara za promoviranje filma se troši kako bi se izgradilo intenzitet i svijest [publike] oko jednog posebnog datuma. No, umjesto dana izbora, za filmove je to petak navečer u vikendu prvog prikazivanja filma”, izjavio je redatelj filma, Chuck Konzelman, na saslušanju u američkom Kongresu, na čijem se pododboru za američki ustav razmatrala problematika cenzure oglašavanja filma Unplanned.

Upravo su oglasi koji najavljuju prvo prikazivanje filma bili cenzurirani od strane najvećeg internetskog pretraživača.

“Google je glatko odbio prikazivati naše oglase, koji zapravo nisu kontroverzni”, rekao je Konzleman. U pokušaju opravdanja blokiranja Unplanned oglasa, Google se pozvao na svoja pravila oglašavanja, koja, kako navode, ne dopuštaju oglašavanje vezano za pobačaj.

Međutim, redatelj Konzelman je istaknuo: “Nismo oglašavali ništa vezano za pobačaj, nego reklamirali film.”

Od svih televizija kojima su se redatelji obratili za oglašavanje filma, samo su dvije dopustile oglašavanje: “Uz iznimku Fox News-a i CBN-a, sustavno nam je uskraćen pristup medijima u kojima smo željeli oglašavati film, a među njima su bili Lifetime, UPtv, Hallmark, HGTV, USA Network, Food Network, Travel Channel, DIY i Cooking Channel.

U Lifetime-u su naveli da ne žele oglašavati “Unplanned” zbog ‘osjetljive prirode filma’, iako je prethodno na istom kanalu promoviran intervju s glumicom Scarlett Johansson, u kojem je govorila o prednostima klinika za pobačaj Planned Parenthood”, rekao je Konzelman u izjavi u Kongresu.

Najveći udarac oglašavanju filma Unplanned došao je od Twittera, koja je jedna od najpopularnijih društvenih mreža u Americi. Upravo u vrijeme prvog vikenda prikazivanja filma, krajem ožujka 2019. – najvažnijeg vikenda za praćenja uspjeha i zarade filma u zemlji s najvećim filmskim tržištem, SAD-u – Twitter je blokirao Unplanned račun s više od 200.000 pratitelja. Slično kao i Google, Twitter je blokadu Unplanned računa pokušao opravdati nenamjernom pogreškom u svojem algoritmu. Nakon pritiska javnosti, račun je ponovno aktiviran, ali sa samo 200 pratitelja, no do danas broji više od 322,000. “Uvijek možete reći: računalo je krivo”, komentirao je redatelj Konzelman pokušaje da se opstruiranje oglašavanja svali na algoritme i kompjuterske programe. “Ali računalo čini točno ono što mu vi kažete da radi.”

Film Unplanned je, usprkos pokušajima opstrukcije oglašavanja na Googleu, Twitteru i velikom broju američkih televizija, zaradio 19 milijuna dolara u SAD-u i Kanadi i to 6 milijuna u prvom vikendu prikazivanja, više od filmova poput Read Joan s oskarovkom Judi Dench (zaradio 5 milijuna dolara u SAD-u i Kanadi); The White Crow (1,8 milijuna); the Current War (4,9 milijuna); Papillon (2,3 milijuna); A Private War (1,6 milijuna dolara), koji su se svi prikazivali u Cinestaru i drugim hrvatskim kinima.

Hoće li ovaj iznimni uspjeh na domaćem tržištu SAD-a i veliki interes hrvatske javnosti (dvije rasprodane pretpremijere) motivirati hrvatske distributere i kino prikazivače da počnu prikazivati Unplanned?

Izvor: narod.hr