Vandalizam iz Zagorja nije izoliran: Ovo su slučajevi napada na objekte i imovinu Katoličke crkve u 2022.
15. studenoga 2023.

Nedavno paljenje kipa Majke Božje Kunagorske kod Pregrade nije izolirani slučaj napada na objekte i imovinu Katoličke crkve. Tome je udruga U ime obitelji u nedavno objavljenom  Izvješću o netrpeljivosti i napadima na Katoličku Crkvu i katoličke vjernike u Hrvatskoj u 2022. godini,  posvetila cijeli odlomak.

> U Zagorju zapaljen kip Majke Božje Kunagorske; gradonačelnik Pregrade ogorčen

”To nije samo samo krivično djelo, već i moralno neprihvatljivo ponašanje koje vrijeđa osjećaje vjernika i našu tradiciju”, komentirao je gradonačelnik Pregrade Marko Vešiglaj iz SDP-a ovaj čin na Kunagori.

Slučaj iz Zagorja nažalost nije izoliran. U spomenutom izvješću navedeni su konkretni slučajevi napada na objekte i imovinu Katoličke crkve.

Možda će vas zanimati

Izvješće UiO: Pogledajte kako se sve krše prava katolika u Hrvatskoj

Na okruglom stolu predstavili su “Izvješća o netrpeljivosti i napadima na Katoličku Crkvu i katoličke vjernike u Hrvatskoj”.

Oskvrnuća i devastacije

Dana 4. siječnja 2022. Margečan

Nepoznati počinitelj provalio je u župni ured crkve u Margečanu razbacavši crkveni inventar te počinivši štetu od nekoliko stotina kuna.

15. siječnja 2022. Sinj

Oštećeno je 10 reflektora koji osvjetljavaju Gospinu crkvu na sinjskoj tvrđavi. Počinjena je šteta procijenjena na 20 000 kuna, a zabrinjavajuća je činjenica da ovo nije prvi takav slučaj u Sinju.

21. veljače 2022. Šibenik

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između Šibenika i Dubrave nalazi se crkvica sv. Mihovila – zaštićeni spomenik kulture iz 15. st. koja je dvaputa bila devastirana i oskvrnuta. Dana 21. veljače 2022. u crkvicu je provaljeno, inventar je bio razbacan te su iz crkve iznesene klupe koje su naložene pred vratima, dok su vanjski zidovi bili išarani. Dana 19. ožujka 2022. u crkvu je ponovno provaljeno, klupe su ponovno naložene uz zid crkve prilikom čega je oštećen i jedan grob. Unutarnji i vanjski zidovi crkve vandalizirani su nacističkim simbolima i ćiriličnim slovima.

27. ožujka 2022. Zagreb

Pred crkvom svetog Mirka u Šestinama iščupana su dva drvena križa i postavljena naopako na vrata crkve te je razbijen kip Blažene Djevice Marije.

28. listopada 2022. Zadar

Iz zadarske crkve svetog Šimuna ukradene su dijelovi relikvije svetoga Šimuna koji su se bile čuvane u pozlaćenim pokaznicama. Početkom prosinca policija je uhitila 35-ogodišnjaka kojega se tereti za počinjenje ovoga kaznenoga djela kriminalističkim vještačenjem označenog teškom krađom. Počinitelj je dijelove pokradenih relikvija zakopao na skrovitim dijelovima jednog zadarskog parka, dok je dio zlatnog materijala rastalio i unovčio.

Prosinac 2022. Vinkovci

Iz crkve u Vinkovcima ukraden je novac koji su župljani prikupljali u sklopu adventske karitativne akcije. Policija je zbog sumnje u počinjenje ovoga djela privela jednog 54-godišnaka.

Provale i krađe

10. siječnja 2022. Igrane, Tučepi, Makarska, Vepric

44-ogodišnji muškarac uhićen je zbog više provala i teških krađa crkvenih dobara koje je u polugodišnjem periodu počinio na području Makarske. Osim u crkve u Igranama, Tučepima i Vepricu provalio je i na gradsko groblje u Makarskoj. Otuđio je više pozlaćenih sakralnih predmeta, više od 1500 kuna iz škrabica milodara te prijenosno računalo.[213]

20. veljače 2022. Vukovina

Nepoznati počinitelj poskidao je i ukrao bakrene oluke u nekolicini crkava u župi Vukovina. Pokradene su crkve u Vukovini, Kučama, Ribnici i Buševcu čime je počinjena materijalna šteta u iznosu od 25 000 kuna.[214]

12. travnja 2022. Ludbreg

Nepoznati počinitelj otuđio je milodar iz ludbreške Crkve u iznosu od nekoliko stotina kuna.

Srpanj, kolovoz 2022. Gunja

Tijekom ljetnih mjeseci ukraden je inventar crkvenog dvorišta u Gunji te je otuđena veća količina milodara.

Dana 19. kolovoza 2022. Brod Moravice

U općini Brod Moravice u Gorskom kotaru devastirano je i opljačkano 12 kapelica Križnoga puta s brončanim umjetničkim odljevima, ukraden je bakreni krov jedne crkve te je ukupna procijenjen šteta nekoliko desetaka tisuća kuna.

30. kolovoza 2022. Pribislavac

S crkve u Pribislavcu ukradeni su bakreni žljebovi za odvod oborinskih voda čime je počinjena šteta od nekoliko tisuća kuna. Budući da su žljebovi bili već nekoliko puta ukradeni, neposredno prije ove krađe na crkvu je postavljen videonadzor, pa je ovaj put počinitelj pronađen.

20. listopada 2022. Kaštela

Provaljeno je u jednu kaštelansku crkvu te je otuđen novac milodara.

27. srpnja 2022. Vodnjan

Provaljeno je u baziliku sv. Foške kraj Vodnjana te je pokraden milodar i zavjetni darovi. Bazilika potječe s početka 7. stoljeća, a ovo je 42. zabilježena provala od 2004. godine.

17. studenoga 2022. Split

Provaljeno je u dominikansku crkvu sv. Katarine u središtu Splita te je iz nje ukraden novac.

17. studenoga 2022. Slavonski Brod

78-godišnji muškarac uhićen je nakon što je u nekoliko navrata između 7. i 17. studenoga krao novac iz škrabice u slavonskobrodskoj Crkvi.

Dana 19. studenoga 2022. Kaštela

Provaljeno je u Crkvu u Kaštelima te je otuđen milodar.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža