Finska zastupnica Päivi Räsänen oslobođena: Optuživali je za zločin iz mržnje zbog citiranja Biblije
15. studenoga 2023.

Helsinški prizivni sud odbacio je sve optužbe protiv finske članice parlamenta Päivi Räsänen i luteranskog biskupa Juhana Pohjola, kojima se u kolovozu sudilo za “zločin iz mržnje”, jer su javno izrazili svoja kršćanska uvjerenja citirajući Bibliju.

Räsänen su prijetile dvije godine zatvora zbog dijeljenja biblijskog citata na Twitteru.

Objava je sadržavala fotografiju biblijskog odlomka Rimljanima, prvo poglavlje, stihovi 24-27, koji osuđuje homoseksualno ponašanje kao grijeh.

Rekla je da vizija braka koju je predstavila proizlazi iz njezine kršćanske vjere, koja propisuje da brak može biti samo zajednica između muškarca i žene. Istaknula je da ova stajališta nisu proizašli iz mržnje prema bilo kome.

Izražavala je sumnju u odluku vodstva Luteranske crkve jer su podržali LGBT događaje Pride 2019. Osim toga pokrenuta je istraga i zbog brošure na temu ljudske spolnosti koju je napisala za jednu kršćansku zakladu prije više od 18 godina kao i zbog izjava u emisiji finske radiostanice Broadcasting Corporation na temu “Što bi Isus mislio o homoseksualcima?”.

Teške optužbe

Räsänen, bivša ministrica unutarnjih poslova Finske, službeno je optužena za “agitaciju protiv manjinske skupine” 2021. prema dijelu finskog kaznenog zakona pod nazivom “ratni zločini i zločini protiv čovječnosti” jer je 2019.  na društvenim mrežama podijelila svoja kršćanska uvjerenja o braku i seksualnoj etici, kao i za radio debatu uživo iste godine i crkveni pamflet 2004.

Biskup Pohjola optužen je za objavljivanje Räsäneninog pamfleta iz 2004. Slučaj je privukao pozornost svjetskih medija kad su su stručnjaci za ljudska prava izrazili zabrinutost zbog prijetnje slobodi govora.

Možda će vas zanimati

Finska zastupnica Päivi Räsänen koja je završila na sudu zbog istine o homoseksualnosti: ‘Želim da moj slučaj ohrabri kršćane da koriste svoju slobodu’

Räsänen je nedavno oslobođena nakon što joj se sudilo zbog iznošenja kršćanskog nauka o homoseksualnosti. Evo njezinog govora prije presude

Pobjeda slobode govora

”Duboko mi je laknulo. Sud je u potpunosti podržao i potvrdio odluku okružnog suda, koji je svima priznao pravo na slobodu govora,” rekla je Päivi Räsänen nakon pobjede.

”Nije zločin tweetati biblijski stih ili sudjelovati u javnom diskursu s kršćanskom perspektivom. Pokušaji da me se kazneno goni zbog izražavanja mojih uvjerenja učinili su posljednje četiri godine neizmjerno teškima za mene, ali nadam se da će ovaj rezultat sada biti ključni presedan za zaštitu ljudskog prava na slobodu govora. Iskreno se nadam da će i drugi nedužni ljudi, zbog jednostavnog izražavanja svojih uvjerenja, biti pošteđeni istih muka”m dodala je Räsänen, bivša finska ministrica unutarnjih poslova i baka jedanaestero djece.

U jednoglasnoj odluci kojom je potvrđena oslobađajuća presuda Okružnog suda iz ožujka 2022., sud je odbacio argumente državnog tužitelja. Utvrdio je da ”nema razloga, na temelju dokaza pribavljenih na glavnoj raspravi, u bilo kojem pogledu predmet ocjenjivati drugačije od Okružnog suda. Stoga nema ni razloga za promjenu konačnog rezultata presude Okružnog suda.”

Sud je naložio tužiteljstvu da plati desetke tisuća odvjetničkih troškova za pokrivanje troškova oboje optuženih. Tužiteljstvo se može žaliti Vrhovnom sudu, s rokom do 15. siječnja 2024. godine.

Određena ”mišljenja” o Bibliji su ”kriminalna”

Tijekom suđenja, tužiteljstvo je napalo temeljna kršćanska učenja i unakrsno ispitivalo Räsänen, koja je najdugovječniji član finskog parlamenta, te biskupa o katoličkoj teologiji.

U svojoj uvodnoj riječi na žalbenom suđenju od 31. kolovoza, finska državna tužiteljica, Anu Mantila, ustvrdila je da, ”Možete citirati Bibliju, ali Räsänenino mišljenje i tumačenje o biblijskim citatima je zločinačko”.

Tijekom unakrsnog ispitivanja, tužitelj je više puta pitao Räsänen bi li promijenila ili uklonila ono što je rekla o braku i seksualnosti u svom crkvenom pamfletu iz 2004., pod naslovom “Muško i žensko, on ih je stvorio”.

Možda će vas zanimati

Slučaj suđenja finskoj zastupnici Räsänen zbog ‘homofobije’: Što Biblija kaže o homoseksualnosti?

‘Neću se ispričavati zbog čitanja Biblije – stojim iza toga’

Räsänen se nije htjela odreći svoje vjere

”U središtu tužiteljevog ispitivanja Räsänen bilo je ovo: bi li se ona odrekla svojih uvjerenja? Odgovor je bio ne, ona ne bi zanijekala učenja svoje vjere. Unakrsno ispitivanje imalo je sve sličnosti sa srednjovjekovnim suđenjem hereticima. Htjelo se implicirati da je Räsänen počinila blasfemiju protiv dominantnih ortodoksija datog vremena,” rekao je Paul Coleman, izvršni direktor ADF Internationala, koji radi u Räsäneninom pravnom timu.

Tužiteljstvo je tvrdilo da je namjera iza izražavanja vjere bila irelevantna, no u žalbenoj presudi Sud je smatrao da je djelo “kažnjivo samo ako je počinjeno namjerno”. Räsänen je trebala znati, ustvrdio je državni tužitelj na suđenju u kolovozu, da njezine riječi mogu biti uvredljive za određene ljude i stoga se trebala suzdržati od izražavanja svojih uvjerenja. Tužitelj je ustvrdio: “Nije stvar u tome je li to istina ili nije, već da je uvredljivo”, piše ADF International.

Tko je Päivi Räsänen i zašto su joj sudili?

Päivi Räsänen je finska političarka, nekadašnja ministrica i zastupnica u parlamentu, liječnica te majke petero djece.

Päivi se pozivala na citate iz Biblije zbog kojih je kasnije optužena za homofobiju i govor mržnje.

Räsänen je izražavala sumnju u odluku vodstva Luteranske crkve jer su podržali LGBT događaje. A protiv nje je i pokrenuta istraga zbog brošure na temu ljudske spolnosti koju je napisala za jednu kršćansku zakladu prije više od 18 godina kao i zbog izjava u emisiji finske radiostanice Broadcasting Corporation na temu ”Što bi Isus mislio o homoseksualcima?”. Päivi Räsänen je u više navrata bila izlagana kušnji da se odrekne javno svojih kršćanskih stavova ili da se ”ispriča”, međutim nije popustila nego je ostala dosljedna nauku Isusa Krista.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža