U ime obitelji

Uskok se žalio na oslobađajuću presudu u ”aferi štandovi”

Uskok se žalio na oslobađajuću presudu u ”aferi štandovi”

Uskok je podnio žalbu na presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom su Milan Bandić, Ivan Lovrić i Zdenka Palac sredinom listopada oslobođeni optužbi da su u ”aferi štandovi” pogodovali udruzi U ime obitelji, objavio je Uskok u petak na svojim internetskim stranicama.

Politički motivirani proces USKOK-a

Podsjetimo, riječ je o pokroviteljstvu Grada Zagreba nad građanskom inicijativom ‘Birajmo zastupnike imenom i prezimenom’.

Dr. Željka Markić: ‘Umjesto da DORH i USKOK istražuju one koje trebaju, diskreditirali su udrugu civilnog društva koja se ne sviđa ni HDZ-u ni SDP-u’

Dr. Željka Markić očitovala se naznačujući da su: “USKOK i zamjenik ravnateljice USKOK-a Sven Mišković vodili politički motivirani proces protiv U ime obitelji i mene osobno. Između 400 udruga koje su na isti način dobile novac u 2014. od Zagreba u iznosu od 7 milijuna kuna, oni su optužili jedino U ime obitelji, stavljajući nas u kontekst korupcije. Umjesto da DORH i USKOK novcem poreznih obveznika istražuju i progone one koji kradu stotine milijuna kuna iz državnog proračuna, diskreditirali su i zastrašivali udrugu civilnog društva koja se ne sviđa ni HDZ-u ni SDP-u.”

Na nepravomoćnu presudu od 19. listopada Uskok se žalio zbog bitnih povreda odredaba kaznenog postupka budući da su, smatraju, razlozi navedeni u presudi nejasni, odnosno u znatnoj mjeri proturječni.

Uskok drži da ”o odlučnim činjenicama postoji znatna proturječnost između onoga što se navodi u razlozima presude o sadržaju izvedenih dokaza, od stvarnog sadržaja tih dokaza”.

Osim toga, Uskok smatra da je Županijski sud pogrešno utvrdio činjenično stanje s obzirom da je izveden pogrešan zaključak o nepostojanju dokaza da bi okrivljenici počinili kaznena djela koja im se stavljaju na teret.

USKOK 4 godine na trošak građana vodi politički proces protiv U ime obitelji

Udruga U ime obitelji u priopćenju je podsjetila da je Građanska inicijativa U ime obitelji  pod geslom “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” prije 4 godine organizirala prikupljanje potpisa za promjenu izbornog sustava. Tom je prilikom građanska inicijativa uputila zamolbu  gradonačelnicima i načelnicima svih gradova u Hrvatskoj, pa tako i Gradu Zagrebu, da pomognu volonterima u svojim gradovima besplatnim ustupanjem štandova/stolova i mjesta za spremanje štandova, besplatnim ustupanjem prostora za plakatiranje za informiranje građana, tiskom edukativnih letaka koji tumače izborni sustav RH i potrebe njegove demokratizacije, ustupanjem besplatnog prostora u gradskim novinama i medijima za informacije o izjašnjavanju birača. Grad Zagreb donio je 19.9.2014. Zaključak o prihvaćanju  pokroviteljstva “nad organizacijom akcije građanske inicijative ‘U ime obitelji’ od 21. rujna do 5. listopada 2014.”.

Vrhovnom sudu Uskok je predložio da okrivljenike proglasi krivima ili da ukine pobijanu presudu i predmet vrati na ponovno odlučivanje.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i njegovi suoptuženici Ivica Lovrić i Zdenka Palac oslobođeni su 19. listopada krivnje u slučaju štandovi, u kojoj ih je Uskok teretio za pogodovanje udruzi U ime obitelji na štetu grada.

Uskok je o optužnici tvrdio da je Bandić sa svojim suradnikom, gradskim pročelnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom “Tržnica Zagreb” Zdenkom Palac udruzi U ime obitelj priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum o promjeni izbornog zakona.

Pri kraju suđenja Uskok je izmijenio optužnicu pa je Bandić, uz zlouporabu položaja i ovlasti, terećen i za trgovanje utjecajem u odnosu na trećeoptuženu direktoricu gradskih tržnica.

Istovremeno, Lovriću je optužnica ublažena pa je umjesto za zlouporabu položaja optužen za pomaganje u tom nedjelu, dok je za Zdenku Palac optužnica ostala nepromijenjena.

Osim u “aferi štandovi” Bandić je za štetu gradu, ali i državnom proračunu optužen i u slučaju Agram. Bandić je na početku tog suđenja također odbacio krivnju.

Izvor: narod.hr/hina