U ime obitelji

Peta godišnjica referenduma kojim su Hrvati zaštitili brak kao zajednicu žene i muškarca

Peta godišnjica referenduma kojim su Hrvati zaštitili brak kao zajednicu žene i muškarca

Taj zimski dan 1.12.2013, pamtit ćemo po ozračju nabijenom emocijama i pritiscima, jer je nakon nekoliko tjedana žustrih medijskih rasprava održan prvi narodni referendum – referendum koji su pokrenuli i omogućili samo građani. Na ovom festivalu izravne demokracije 66% birača koji su izašli na referendum(946 433) izjasnilo se ZA ustavnu zaštitu braka kao zajednice žene i muškarca. 

Osim uspjeha na referenduma, Udruga je uspjela u onome što mnogi nisu,uspjela je ujediniti i pokrenuti hrvatske birače. Do tada uspavana depolitizirana populacija, pokrenula se i počela kritički raspravljati. U medijima, u akademskim krugovima, u trgovini, u salonu, referendum je bio glavna tema.

Prije točno pet godina, građanska inicijativa „U ime obitelji“ okupila je istomišljenike koji smatraju da je brak životna zajednica žene i muškarca. Akciju su podržale su brojne javne osobe, udruge, no ne i tadašnji mediji i vladajući. Ozračje je stvorilo dvije javnosti,Za i Protiv te razotkrilo suženi prostor demokratskih sloboda –nametanje ideologije zloupotrebom političke vlasti, političku pristranost i neprofesionalnost velikog dijela medija. I tadašnji Premijer i Predsjednik RH, kao i većina ministara u Vladi javno se izjašnjavala „protiv“ referenduma.

Inicijativa je građanima još tijekom 2013. predstavila referendumsko pitanje „Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?“ te je okupila brojne volontere diljem Hrvatske.  Prikupljeno je 749 316 valjanih potpisa koji su predani Hrvatskom saboru 14. lipnja 2013. Brojna poznata lica podržala su inicijativu: Blanka Vlašić, Marko Perković Thompson, Dubravko Šimenc, Dario Šimić, Pero Galić, Ivan Gudelj i mnogi drugi.

Odluka o ustavnoj zaštiti braka i službeno je objavljena u Narodnim novinama 11. prosinca 2013. Brak je životna zajednica žene i muškarca – stoji u 62. članku, st. 2. Ustava Republike Hrvatske.

Rezultati referenduma o braku razbili su medijsku laž o „urbanoj“ Hrvatskoj koja je PROTIV i „ruralnoj“ Hrvatskoj koja je ZA brak kao zajednicu žene i muškarca. Od 128 hrvatskih gradova – njih 120 je većinski glasao ZA, uključujući i grad Zagreb, a samo je 8 gradova većinski glasovalo PROTIV ustavne zaštite braka.

Zajedničko zalaganje volontera i podupiratelja U ime obitelji omogućilo je svim hrvatskim građanima da na najdemokratskiji način, unatoč protivljenju tadašnje vlasti, javno iskažu svoje vrijednosti i stav o braku, posvajanju i podizanju djece te obitelji. Ustav je najviši i temeljni pravni akt Hrvatske i odražava temeljne vrijednosti hrvatskog naroda – amandman na članak 61  kojim je Ustav promijenjen 1. prosinca 2013. – potvrdio je da je brak kao zajednica žene i muškarca temeljna vrijednost u Republici Hrvatskoj.

Izvor: narod.hr

Foto: U ime obitelji