U ime obitelji

Usklađeno djelovanje oko promjene izbornog sustava aktualne vlasti, USKOK-a i DORH-a

Usklađeno djelovanje oko promjene izbornog sustava aktualne vlasti, USKOK-a i DORH-a

Građanska inicijativa  „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“  odlukom Grada Zagreba od 11. rujna prošle godine  dobila je na korištenje 51 štand na kojem su se kroz 2 tjedna, od 21. 9. do 5. 10. 2014.  potpisivali građani koji su zatražili promjenu izbornog sustava, odnosno  uvođenje preferencijalnog glasovanja bez cenzusa, ujednačavanje broja birača u izbornim jedinicama, zabranu zajedničkih izbornih lista kojima velike stranke u Sabor uvode stranke koje nemaju gotovo nikakvu potporu birača, uvođenje dopisnog  i elektroničkog glasovanja itd.

Isto tako Grad Zagreb je osigurao edukativne letke koji tumače zašto je postojeći izborni sustav nepravedan i zašto je doveo do toga da su glasovi više od 600 000 Hrvata koji su glasovali na prošlim parlamentarnim izborima, 2011. godine, pridruženi SDP-u ili HDZ-u, odnosno strankama za koje ti birači uopće nisu glasovali. Ti su leci podijeljeni građanima.

Građanska inicijativa uputila je početkom 9. mjeseca prošle godine zamolbu svim hrvatskim gradonačelnicima da pomognu na isti način – dodjelom besplatnih štandova, tiskanjem edukativnih letaka i plakata, besplatnom dodjelom promidžbenog prostora u vlasništvu hrvatskih gradova. I ovom prilikom izražavamo zahvalnost svim gradonačelnicima koji su se odazvali pozivu inicijative – osobito gradonačelniku glavnog grada Hrvatske.

Činjenicu da je vijest o optužnici protiv zagrebačkog gradonačelnika zbog besplatnog davanja štandova i letaka za inicijativu koju je poduprlo više od 380 000 hrvatskih građana objavljena baš danas – na dan kada se u Hrvatskom saboru glasuje o SDP-ovu prijedlogu novog izbornog zakona – smatramo još jednim žalosnim znakom nedopustive povezanosti aktualne vlasti, USKOK-a i DORH-a.

Naime,  U ime obitelji se javno očitovala protiv ovih SDP-ovih promjena izbornog zakona koje su u interesu vodstva političkih stranaka, a protiv interesa građana te „cementiraju“ štetnu i nedemokratsku praksu da o tome tko će predstavljati birače u Saboru odlučuju vodstva stranaka, a ne sami građani.

Odluku da se baš danas objavi USKOK-ova optužnica te se „U ime obitelji“ izdvaja u negativnom i neistinitom kontekstu „pogodovanja“ od više od 400 udruga kojima je Grad Zagreb u protekloj godini osigurao pokroviteljstvo i potporu u vrijednosti od više od 7 milijuna kuna – smatramo još jednim pokušajem ušutkivanja javnog djelovanja „U ime obitelji“ i političkog pritiska.