Saborskim zastupnicima: SDP-ov prijedlog izbornog zakona zastupa interese vodstva političkih stranka, a ne hrvatskih građana
12. veljače 2015.

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ pozvala je sve saborske zastupnike da glasuju „protiv” promjene Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor koje je predložio SDP te djeluju u interesu hrvatskih građana, a ne vodstva političkih stranaka, poštujući jasno izražene zahtjeve najmanje 380 000 građana koji su zatražili raspisivanje referenduma o pravednijem izbornom sustavu, kako ga je predložila Građanska inicijativa “U ime obitelji”.

SDP-ov prijedlog izmjena Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor ne vodi pravednijem izbornom sustavu u Republici Hrvatskoj. Inicijativa smatra kako “ovaj vrlo razočaravajući prijedlog ne omogućuje preferencijalno glasovanje bez cenzusa, dopisno glasovanje za sve hrvatske državljane, što je osobito važno za one s prebivalištem izvan RH, ne izjednačava broj birača u izbornim jedinicama, ne donosi ispravniji ustroj izbornih jedinica i sniženje izbornog praga s 5 na 3 posto i ne sprječava “gubitak” glasova birača koji su izašli na parlamentarne izbore (na prošlim parlamentarnim izborima 2011. godine, glasovi više od 600 000 hrvatskih građana koji su izašli na izbore pribrojeni su strankama za koje oni uopće nisu glasovali). Ovaj prijedlog SDP-a, kao stranke sa saborskom većinom, de facto podupire zajedničke kandidacijske liste velikih stranaka (SDP-a i HDZ-a) sa strankama koje imaju potporu 1-2% biračkog tijela i ne mogu prijeći vrlo visoki izborni prag na kojem inače SDP inzistira.

Jedan preferencijalni glas s cenzusom od 10 posto, koji biračima nudi SDP-ov prijedlog izmjene izbornog sustava, neće osigurati da birači dobiju stvarnu mogućnost odabira svojih političkih predstavnika u Hrvatskom saboru, jer je cenzus od 10 posto previsok da bi utjecao na poredak kandidata na izbornim listama. Prema SDP-ovom prijedlogu, predsjednici stranaka zadržat će i dalje “faraonsku moć” odabira kandidata na izbornim listama, koji će nastaviti biti odgovorni njima, a ne biračima, dok birači de facto neće imati gotovo nikakav utjecaj na to koji od ponuđenih kandidata ulaze u Sabor.

Nadalje, SDP-ov prijedlog promjene izbornog sustava uopće ne adresira diskriminaciju hrvatskih građana koji nemaju prebivalište u RH i ne donosi rješenje za pravednije i lakše ostvarenje njihovog biračkog prava, poput dopisnog i/ili elektroničkog glasovanja, kako je to predložila Građanska inicijativa “U ime obitelji” i zatražilo više od 380.000 građana. Prema podacima Ministarstva uprave, u evidenciji birača koji imaju prebivalište izvan Hrvatske nalazi se 695.173 birača. Zbog gotovo nemogućih uvjeta za ostvarenje njihovog biračkog prava, koje se može ostvariti samo u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništvima RH i uz uvjet aktivne registracije birača, na predsjedničke izbore 2014. izašlo je svega 37.203 birača s prebivalištem izvan RH, odnosno 5,35 posto. Dopisno i elektroničko glasovanje, osim što bi olakšalo ostvarenje biračkog prava, povećalo izlaznost i potvrdilo ustavnu odredbu o općem i jednakom biračkom pravu svih državljana RH (čl. 45.1.), omogućilo bi i veću uključenost birača bez prebivališta u RH u demokratske i izborne procese RH, što kao načelo preporučuju i Europska komisija (Preporuka C(2014)) i Venecijanska komisija (Izvješće o glasovanju izvan države, CDL-AD(2011)022), kao i Rezolucija 1591 (2007) Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

SDP-ov prijedlog ne donosi poboljšanja izbornog sustava koja će omogućiti pozitivnu selekciju saborskih zastupnika – da u Hrvatski Sabor, kao zastupnici naroda, uđu najsposobniji i najkvalitetniji predstavnici političkih stranaka i lista. Ovaj prijedlog zakona “cementira” negativnu selekciju – ulazak velikog broja podobnih, a ne sposobnih saborskih zastupnika, koji u najvišem zakonodavnom tijelu samo “dižu ruke” stavljajući interese vodstva svojih stranaka ispred interesa građana. Ovaj SDP-ov prijedlog nastavlja rušiti ugled Hrvatskog sabora oduzimajući hrvatskim biračima pravo da doista odlučuju o tome tko ih predstavlja – imenom i prezimenom – bilo na listama strankama, bilo na neovisnim listama.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža