U ime obitelji

Saborski zastupnici odgovorni za štetne zakone

Saborski zastupnici odgovorni za štetne zakone

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ izražava razočaranje činjenicom da je većina zastupnika u Hrvatskom saboru – njih 77 – podizanjem ruku za SDP-ov prijedlog promjene izbornog zakona za koji je bilo potrebno 76 glasova – pokazala da su odgovorni isključivo vodstvu svojih stranaka, a ne biračima koji su ih izabrali, te da su spremni sudjelovati u „cementiranju“ nepravednog izbornog sustava kojem se očito protivi veliki dio hrvatskih birača.

U ime obitelji pozdravlja odluke zastupnika koji su bili protiv i suzdržani, kako ne bi poduprli ovakvo izrugivanje demokracije.

Ovo izglasavanje zakona koji su štetni za hrvatsko društvo, a korisni za SDP na žalost predstavlja pravilo, a ne izuzetak. Zastupnike koji podižu ruku slušajući stranačko vodstvo koje im je omogućilo ulazak u Sabor – smatramo osobno odgovornima za  štete koje ovakvi zakoni izazivaju u svakom segmentu hrvatskog društva – bilo da se radi o izbornom sustavu, gospodarstvu i poduzetništvu, kulturi, obrazovanju ili obitelji i socijalnoj skrbi.

S obzirom na to da se 77 saborskih zastupnika nije zauzelo za nužne promjene izbornog sustava, nego su podržali loša zakonska rješenja SDP-a, koja nude privid stvarnih promjena, građanska inicijativa “U ime obitelji” smatra kako je tim više potrebna stvarna promjena izbornog sustava koju je zatražilo više od 380 000 građana dajući svoj potpis za raspisivanje referenduma, kako u ovo najviše zakonodavno tijelo ne bi ulazili podobni zastupnici vodstva stranaka, nego najsposobniji i najkvalitetniji predstavnici naroda.

SDP-ov zakon ne uvodi nikakve nužne promjene izbornog sustava, poput preferencijalnog glasovanja bez cenzusa, koje bi omogućilo da hrvatski birači stvarno mogu utjecati na poredak na kandidacijskim listama i tako odlučiti koji zastupnici ulaze u Sabor. SDP-ova verzija preferencijalnog glasovanja s previsokim pragom od 10%praktično onemogućuje djelotvornostpreferencijalnog glasa pojedinog birača jer je realno mala mogućnost da bilo koji kandidat birača može prijeći prag od 10 posto.

Također, SDP-ov zakon ne uvodi ostale nužne promjene izbornog sustava, poput dopisnog glasovanja za sve hrvatske državljane, što je osobito važno za one s prebivalištem izvan RH, ne izjednačava broj birača u izbornim jedinicama, ne donosi ispravniji ustroj izbornih jedinica i sniženje izbornog praga s 5 na 3 posto i ne sprječava “gubitak” glasova birača koji su izašli na parlamentarne izbore (na prošlim parlamentarnim izborima 2011. godine, glasovi više od 600 000 hrvatskih građana koji su izašli na izbore pribrojeni su strankama za koje oni uopće nisu glasovali). Ovaj zakon SDP-a, kao stranke sa saborskom većinom, de facto podupire zajedničke kandidacijske liste velikih stranaka (SDP-a i HDZ-a) sa strankama koje imaju potporu 1-2% biračkog tijela i ne mogu prijeći vrlo visoki izborni prag na kojem inače SDP inzistira.