Unatoč vrijeđanju i širenju netolerancije prema Hrvatima: Savjet za nacionalne manjine tvrdi da bi ukidanje potpore ‘Novostima’ imalo dalekosežne implikacije
24. veljače 2017.

Savjet za nacionalne manjine poručio je u srijedu kako bi ukidanje potpore tjedniku “Novosti”, kao glasilu srpske nacionalne manjine, imalo dalekosežne implikacije i otvorilo sve moguće kritike o gašenju prava na slobodu govora i izričaja najveće nacionalne manjine u Hrvatskoj.

> Marko Ljubić: „Novosti“ su velikosrpsko oružje, a ne manjinski medij

Savjet je to ustvrdio u otvorenom pismu udruzi U ime obitelji iz koje su nedavno optužili tjednik “Novosti” Srpskog narodnog vijeća (SNV) da ne radi u skladu s uvjetima dodjele proračunskog novca i širi mržnju, netrpeljivost i netoleranciju prema hrvatskom narodu. Zato su zatražili da SNV vrati dodijeljenih 3,2 milijuna kuna i da mu se onemogući javljanje na javni poziv Savjeta u roku tri godine.

Pobjeda u Domovinskom ratu nas obvezuje

U pismu se kaže kako je razumljiva reakcija udruge U ime obitelji i osjetljivost na vrstu novinarskog izričaja koja može biti shvaćena u kontekstu agresije na Hrvatsku i Domovinski rat.

> Potpišite peticiju: Zaustavimo financiranje vrijeđanja Hrvata i Republike Hrvatske iz naših džepova!

Međutim, upravo činjenica da smo u Domovinskom ratu izvojevali pobjedu, te bez obzira na tranzicijske, gospodarske, socijalne i recesijske teškoće i globalne promjene stvorili društvo visokih demokratskih dosega i standarda, s legislativom koja sadrži ključne normativne pretpostavke za cjelovitu zaštitu i razvoj manjinskih prava i predstavljanje njihovih političkih interesa, a modelom kulturne autonomije afirmirali integraciju nacionalnih manjina u hrvatsko društvo s njihovim punim identitetom, obvezuje nas na punu afirmaciju slobode mišljenja i izražavanja, poručuje Savjet.

> Nacionalno vijeće Srba u Hrvatskoj: Zašto “Novosti” ne objavljuju mišljenje Srba koji se ne slažu s Pupovcem?

Zadaća Savjeta kao nadstranačkog tijela je osigurati uvjete za poštivanje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i posebnih zakona koji uređuju pitanja nacionalnih manjina, te podupirati primarni cilj promanjinske politike – borbu protiv predrasuda, marginalizacije i stereotipa nasuprot neinformiranosti i spinovima.

Savjet se nema pravo miješati u uređivačku politiku

Osim toga, Savjet za nacionalne manjine kao tijelo javne vlasti nema pravo miješanja u uređivačku politiku.

Iz godišnjih izvješća Savjeta o utrošku sredstava osiguranih u državnom proračunu razvidno je, kažu, da SNV sve programe sufinancirane iz proračuna putem Savjeta ostvaruje sukladno kriterijima te da uredno dostavlja izvješća o utrošku dodijeljenih sredstava.

> Krešimir Planinić: “Za Klub zastupnika nacionalnih manjina sloboda govora znači uvrede na račun Hrvatske i Hrvata”

Protiv neargumentiranih optužbi pojedinih predstavnika Vaše udruge kojima su izloženi članovi Savjeta govori činjenica da su Vlada i Hrvatski sabor 12 godina zaredom jednoglasno prihvatili godišnje izvješće Savjeta o utrošku sredstava osiguranih u državnom proračunu, a nije bilo ni primjedbi Državnog ureda za reviziju na rad Stručne službe Savjeta, poručuje se u pismu.

> (VIDEO) Ivo Džeba: Novosti promiču netoleranciju prema Hrvatima, Republici Hrvatskoj i hrvatskoj suverenosti

Referirajući se na navode o sukobu interesa Savjet podsjeća da je Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina propisano da članove Savjeta imenuje Vlada iz reda osoba koje predlože vijeća nacionalnih manjina, istaknutih kulturnih, znanstvenih, stručnih, vjerskih djelatnika koje predlože udruge i druge organizacije manjina, vjerske zajednice, pravne osobe i građani pripadnici nacionalnih manjina te da su članovi i zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru.

Nema sukoba interesa

Slijedom toga, specifičnost pripadnika nacionalnih manjina upravo je u činjenici da ih u svakom predstavljanju, pa tako i pri imenovanju za članove Savjeta, predlažu manjinske udruge i druge organizacije manjina iz kojih dolaze i čije interese zastupaju, a što je Ustavni zakon prepoznao te tako afirmirao institut pozitivne diskriminacije, poručuje se u pismu.

> Pupovčeve ‘Novosti’ nastavljaju proračunski novac koristiti za širenje netolerancije

U tom smislu, dok je važeći Ustavni zakon na snazi, članovi Savjeta zastupnici Hrvatskog sabora ne mogu snositi odgovornost za sukob interesa.

Također, radi pripreme prijedloga odluke o rasporedu sredstava koja se u proračunu osiguravaju za potrebe nacionalnih manjina, Savjet formira Povjerenstvo za raspodjelu sredstava udrugama i ustanovama nacionalnih manjina za ostvarivanje programa kulturne autonomije nacionalnih manjina.

> HNiP traži od Cvitana odgovor zašto protiv Pupovčevih ‘Novosti’ nije pokrenut postupak

Povjerenstvo je kao stručna radna skupina sastavljeno od stručnih osoba iz područja informiranja i izdavaštva, kulturnog amaterizma i kulturnih manifestacija.

Članice i članovi Povjerenstva potpisuju pisanu izjavu kojom pod materijalnom i kaznenom odgovornošću izjavljuju da nemaju osobnih interesa kojima mogu utjecati na nepristranost rada Povjerenstva, da će u obavljanju dužnosti postupati časno, pošteno, savjesno i odgovorno, te će nepristrano čuvati povjerljivost podataka i informacija, kao i vlastitu vjerodostojnost i dostojanstvo dužnosti koja im je povjerena od Savjeta, navodi se u pismu.

> Zlouporaba proračunskog novca: Pročitajte izvješće o Novostima koje je U ime obitelji poslala Plenkoviću, Petrovu, saborskom odboru…

Podsjetimo, Izvješće koje je sastavila udruga U ime obitelji ukazuje na brojne eksplicitne primjeri izražavanja netolerancije prema većinskom hrvatskom stanovništvu, kao i ispunjavanje elemenata članka 349. Kaznenog zakona prema kojemu je grubo omalovažavanje Republike Hrvatske zakonski kažnjivo djelo.

Pročitajte izvješće u cijelosti:

[pdf-embedder url=”http://uimeobitelji.net/wp-content/uploads/2017/02/Izvještaj-o-zloupotrebi-proračunskog-novca-namijenjenog-srpskoj-nacionalnoj-manjini.pdf” title=”Izvještaj o zloupotrebi proračunskog novca namijenjenog srpskoj nacionalnoj manjini”]

Izvor: narod.hr/Hina

Foto: fah

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža