Pročitajte kako su ‘Novosti’ napale U ime obitelji zbog upozoravanja na širenje netolerancije!
24. veljače 2017.

Tjednik Novosti u četvrtak je pozvao javnost, domaće i međunarodne institucije, strukovne organizacije i organizacije civilnog društva da “stanu u zaštitu slobode medija i zajamčenih prava nacionalnih manjina”, nakon što je udruga U ime obitelji upozorila na nepravilnosti.

Udruga U ime obitelji održala je u ponedjeljak konferenciju za novinare ispred Hrvatskog sabora i poslala Vladi, Saboru, Savjetu za nacionalne manjine, Uredu za državnu reviziju i Državnom odvjetništvu “Izvještaj o zloupotrebi proračunskog novca namijenjenog srpskoj nacionalnoj manjini”.

[pdf-embedder url=”http://uimeobitelji.net/wp-content/uploads/2017/02/Izvještaj-o-zloupotrebi-proračunskog-novca-namijenjenog-srpskoj-nacionalnoj-manjini.pdf” title=”Izvještaj o zloupotrebi proračunskog novca namijenjenog srpskoj nacionalnoj manjini”]

“Neistinite i zlonamjerne optužbe”

“Na konferenciji i u ‘Izvještaju’ iznesene su neistinite i zlonamjerne optužbe da tjednik Novosti svojim pisanjem vrijeđa Hrvatsku i ‘širi mržnju, netoleranciju i nesnošljivost prema većinskom hrvatskom narodu’”, stoji u priopćenju tjednika.

Novosti podsjećaju da su članovi U ime obitelji idućih dana ponovili svoje optužbe u brojnim hrvatskim medijima, a 20. veljače pokrenuli online peticiju za ukidanje Novosti “te tisućama automatskih e-mailova zagušili sustav Savjeta za nacionalne manjine, u okviru čijih programa se Novosti financiraju”.

Redakcija tjednika smatra kako je riječ o “opasnoj i orkestriranoj difamacijskoj kampanji s nacionalističkih i ksenofobnih pozicija, kojom se novinare tjednika Novosti želi u hrvatskoj javnosti označiti kao državne neprijatelje i nacionalne izdajnike te usmjeriti bijes na Srpsko narodno vijeće, krovnu organizaciju srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, pa tako i na srpsku nacionalnu manjinu u cjelini”.

“Široki udar na medije i civilno društvo”

“Taj grubi napad na slobodu medija i Ustavom zajamčena prava nacionalnih manjina odvija se u kontekstu širokog nacionalističkog udara na medije, civilno društvo, kulturne i nezavisne institucije u Hrvatskoj, kojemu svjedočimo u proteklih godinu dana”, tvrde Novosti.

Kažu da su slične kampanje već pokretane protiv Agencije za elektroničke medije, Hrvatskog audiovizualnog centra i neprofitnih medija, čiji je model financiranja ukinut upravo na inicijativu udruge U ime obitelji.

“Ista je udruga posljednjih godina svojim agresivnim kampanjama najviše doprinijela širenju homofobne atmosfere u Hrvatskoj, što je rezultiralo nedavnim napadom suzavcem na pripadnike LGBT zajednice u Zagrebu”, kaže se u priopćenju.

Udruga U ime obitelji na konferenciji za tisak upozorila je na zlouporabu 3,2 milijuna proračunskog novca koji je Savjet za nacionalne manjine za 2016. dodijelio Srpskom narodnom vijeću za tiskanje tjednika Novosti u sklopu ostvarivanja kulturne autonomije nacionalnih manjina, što uključuje promicanje jezika, običaja i kulture manjinskih naroda.

(VIDEO) U ime obitelji: Novosti SNV-a zloporabile proračunski novac namijenjen srpskoj nacionalnoj manjini

Na konferenciji za novinare ispred Hrvatskog sabora predstavnici udruge rekli su da su napravili analizu članaka objavljenih u Novostima i najavili da će izvješće tijekom dana dostaviti premijeru Andreju Plenkoviću, članovima Nacionalnog vijeća za manjine, predsjedniku Sabora Boži Petrovu, članovima saborskog Odbora za manjine, Državnom odvjetništvu i Uredu za državnu reviziju.

Izvješće koje je sastavila udruga U ime obitelji ukazuje na brojne eksplicitne primjeri izražavanja netolerancije prema većinskom hrvatskom stanovništvu, kao i ispunjavanje elemenata članka 349. Kaznenog zakona prema kojemu je grubo omalovažavanje Republike Hrvatske zakonski kažnjivo djelo.

Potpišite peticiju: Zaustavimo financiranje vrijeđanja Hrvata i Republike Hrvatske iz naših džepova!

Kako bi se zaustavilo sve navedeno, udruga U ime obitelji pokrenula je peticiju upućenu Savjetu za nacionalne manjine i Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina kojom traži trogodišnju obustavu financiranja tjednika Novosti, a i Vi je možete potpisati preko sljedeće poveznice:

https://potpisi.me/peticija/zaustavimo-financiranje-vrije%C4%91anja-hrvata-i-republike-hrvatske-iz-na%C5%A1ih-d%C5%BEepova

Izvor: narod.hr/hina

Foto: fah

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža