Jozefina Skelin: Bračna ljubav je program koji pomaže parovima da se više vole i žive u skladnijem braku
24. veljače 2017.

Ovj je tjedan udruga Obiteljsko obogaćivanje započinje u Zagrebu sa novim ciklusom radionica namijenjenih bračnim parovima koji su u braku duže od 10 godina pod nazivom Bračna ljubav II. Prošli je tjedan završio ciklus radionica, Bračna ljubav I, namijenjene bračnim parovima s do 10 godina bračnog iskustva. Tim povodom razgovarali smo s ing. Jozefinom Skelin, jednom od osnivača i predsjednicom udruge Obiteljsko obogaćivanje, udatom, majkom petero djece, zaposlenom ženom.

Što je to BRAČNA LJUBAV II?

Bračna ljubav je program radionica namijenjen bračnim parovima s više od 10 godina braka.

Kroz programe Obiteljskog obogaćivanja koji se bave problematikom odgoja djece mnogi roditelji otkrivaju njihovu nezamjenjivu ulogu u odgojno-obrazovnom procesu svoje djece. Tečajevi, odnosno radionice pod nazivom Bračna ljubav I i II muževi i žene produbljuju svoj osobni odnos, u onoj fazi bračnog života u kojoj se nalaze upravo u ovom trenutku. Otkrivajući svoje vrline i prepoznajući svoje mane, usvajajući odgovarajuće tehnike analiziranja, odlučivanja i komuniciranja muževi i žene napreduju kao osobe, supružnici, a ako su roditelji – i kao roditelji.

Zašto se odvojilo bračne parove s do 10 i s više od 10 godina bračnog iskustva? Zašto Bračna ljubav I i II?

S godinama zajedničkog života naši bračni odnosi prolaze kroz različite faze – susrećemo se s izazovima koji su različiti od onih u prvim godinama života, a u mnogim se situacijama nalazimo po prvi put… Kad si unaprijed posvijestimo nove situacije u kojima se možemo naći, kad se podsjetimo na „ono što je uistinu bitno“ lakše ćemo se pripremiti na takve novosti. Različite su životne situacija i problemi s kojima se nosimo u različitoj životnoj i bračnoj dobi. Naše radionice pomažu muškarcima i ženama da sagledaju u kojoj se fazi života nalaze da otkriu i analiziraju situacije s kojima nisu zadovoljni te da sukladno se svojim osobnim idejama i stavovima definiraju svoje ciljeve te otkriju ono što je najbolje baš za njih i njihov brak. Bračna, baš kao i svaka druga ljubav, treba se stalno produbljivati, stalno rasti. A to se ne događa samo od sebe – potrebno je ulagati vrijeme, strpljivost, sagledavati svijet i stvari iz kuta onoga kojeg volimo. Ove radionice pomažu u pravo u tome – i ljubav raste, a brak postaje sve bolji i bolji.

Kome su radionice ovog programa, Bračna ljubav II, namijenjene?

Svim parovima, koji su u braku više od 10-tak godina, a koji žele produbiti i poboljšati svoj bračni i obiteljski život.

Koji su ciljevi programa Bračna ljubav?

Cilj je supružnicima pomoći da kroz ove radionice steknu znanja i vještine potrebne za povećanje bračne sreće i ljubavi te skladan i ispunjavajući obiteljski život.
Tijekom godina, susretali smo se s načinom rada vaše udruge, no opet bih vas zamolila da nam ukratko istaknete osnovne principe rada!

Ove se radionice provode po metodi proučavanja slučajeva – Case study method. Svaka radionica je posvećena jednom slučaju u kojem je opisana situacija iz stvarnog života u kojoj se javljaju određeni problemi. Parovi polaznici prvo samostalno čitaju i promišljaju slučaj, a zatim ga u paru raspravljaju. Poslije se okupljaju s drugim parovima: prvi put u manjoj skupini s 3-5 drugih parova. Drugi put u velikoj skupini u kojoj su svi parovi s tečaja. Na tim okupljanjima detaljno se analizira slučaj koji je dio materijala koje polaznici dobiju u sklopu ovog programa. Slučaj se studira po načelu: raščlamba činjenica, utvrđivanje problema, predlaganje rješenja. Na velikom okupljanju svih polaznika radionicu i raspravu vodi i potpomaže osposobljeni moderator.

Od koliko radionica se sastoji program Bračna ljubav II?

Program pod nazivom Bračna ljubav II se sastoji od pet radionica. Svaka radionica na kojoj sudjeluju svi parovi, polaznici radionice, a koju moderira naš iskusni moderator traje 1,5 sati. Krećemo ovaj tjedan, a onda jednom mjesečno, do 11.6. kad je zadnja, 5 radionica obrađujemo sljedeće teme:
Savez ljubavi – brak kao slobodno predanje , Komunikacija u braku – čimbenici obogaćivanja komunikacije – (12.03.2017), Seksualna bića – komplementarnost između muškaraca i žena (23.04.2017),Obitelj i posao – organizacija i kućne financije ( 14.05.2017),Obiteljski život – navike i svakodnevni život (11.06.2017).

Postoji li kakav preduvjet koji polaznici trebaju ispuniti?

Da, postoji. Traži se od od obje osobe – supruge i supruga, odluka da će sudjelovati u radionicama programa!

Tko osigurava materijale?

Naša udruga, Obiteljsko obogaćivanje, je preuzela sve materijale od krovne udruge IFFD (International Federation for Family Development ). Na pripremi tih materijal kontinuirano radi skupina stručnjaka. Slučajeve mijenjaju i prilagođavaju kroz vrijeme kako bi uvijek bili u skladu sa izazovima vremena u kojem se nalazi suvremena obitelj i suvremeni brak. IFFD je nevladina, neovisna i neprofitna međunarodna udruga koja ima cilj promovirati i podržavati ideje koj doprinose unapređenju i učvršćivanju braka i obitelji.

Te smo materijale mi u hrvatskoj prilagodili tako da odgovaraju našem lokalnom temperamentu i okruženju u kojem živimo.

Što je to IFFD, kakva je to udruga za obiteljki razvoj, obiteljsko obogaćivanje?

Obiteljski razvoj (obiteljsko obogaćivanje) je nastalo kao odgovor na potrebe obitelji i braka. Tu su kako bi podržali i pomogli roditeljima da obrazuju sebe i kroz tu inicijativu i povezane aktivnsoti bolje obrazuju svoju djecu, unaprjeđuju i poboljšavaju svoj brak i bračne odnose te postaju bolji građani svojih država.

Rad, tj. metoda učenja bazirana je na participativnoj metodologiji – Case study metodologiji – koja se je pokazala kao odlična metodologija za učenje odraslih osoba. Ova metoda učenja je oblikovana tako da unaprijedi vještine donošenja odluka u svakodnevnim životnim tj. bračnim odnosima i situacijama. Pomaže svakom polazniku, svakoj osobi u stjecanju komunikacijskih vještina, u pažljvijem i analitičkom pristupu u rješavanju svakodnevnih situacija i izazova… Kroz promjene roditelja pripremaju se i svi ostali članovi obitelji na to da postanu slobodni, odgovorni članovi i građani društva. Ove radionice su zapravo vrlo važna oruđa koja nam pomažu u postizanju naših obiteljskih i bračnih ciljeva na putu dostizanja sreće.

Predlažete da se školujemo za brak?

Možda nekome zvuči čudno, ali da, to predlažemo. Naš brak je naš životni projekt. Jasno nam je kako se za projekte koje dnevno vodimo i na kojima radimo na svojim radnim mjestima trebamo školovati kroz cijeli radni vijek, zar ne? Jeste li zaboravili da vam je vaš brak i vaša obitelj najvažniji posao na kojem trebate svakodneno raditi? Dobro je da si osvjestimo kako istu takvu profesionalnu strast, isti pristup trebamo uvesti i u svoj bračni i obiteljski život. Svijet se mijenja, mi se mijenjamo, naše okruženje se mijenja – braku trebamo pristupiti kao životnom projektu koji se treba provoditi odgovorno, slobodno i s ljubavlju ali i sa svim znanjima i vještinama koje su nam potrebne za njegovo provođenje.

Za Bračnu ljubav ili druge programe o o odgoju djece možete se prijaviti na našoj WEB stranici www.obiteljskoobogacivanje.com i na poveznici na istoj stranici.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfBq5V_-mOu9SLRwt5jY6imnaJgmz_Ur0tt00WPNfo6l6_pPw/viewform?c=0&w=1

Izvor: narod.hr

Foto: narod.hr

 

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža