U ime obitelji

UiO: Zaustavite diskriminaciju žena koje odabiru biti majke

UiO: Zaustavite diskriminaciju žena koje odabiru biti majke

Povodom Međunarodnog dana žena, udruga U ime obitelji upozorava javnost na dva najčešća oblika društvene nepravde s kojima se u Hrvatskoj još uvijek suočava veliki broj žena: rad nedjeljom, osobito u trgovinama te učestala diskriminacija kojoj su na tržištu rada izložene žene koje odabiru biti majke.

Nepravda prema ženama

Deseci tisuća žena koje rade šest dana u tjednu prisiljene su, zbog straha od gubitka posla, raditi i sedmi dan, nedjelju ili praznik, bez ikakve naknade ili uz minimalnu naknadu. Žene koje odabiru biti majke često ostaju bez posla zbog trudnoće ili se vraćaju s rodiljnog i roditeljskog dopusta na manje odgovorna i lošije plaćena radna mjesta.

U posljednje vrijeme svjedoci smo i posebno negativne kampanje i stigmatiziranja žena koje odabiru „ostati kod kuće“ i tijekom određenog vremena u potpunosti se posvetiti odgoju svoje djece i brizi o obitelji. Ti su se napadi, pokrenuti  iz pozicije političke moći, usredotočili na korisnice mjere roditelj odgojitelj – omalovažavajući slobodan izbor dijela žena da se „puno radno vrijeme“ posvete odgoju svoje djece.  U pluralnom društvu – svaka žena mora imati pravo odabrati način života koji smatra najprikladnijim za sebe i svoju obitelj!

> Sretan Međunarodni dan žena!

Nevidljivi rad žena u obitelji

Isto tako, držimo važnim financijsko vrednovanje često nevidljivog rada žena u obitelji. Taj doprinos žena dobrobiti njihove djece te bolesnih i starijih članova obitelji – u najmanju je ruku jednako društveno vrijedan kao i rad žena na radnom mjestu.

U ime obitelji ističe da je potrebno jačati mehanizme zaštite svih žena – onih čije je radno mjesto izvan kuće i onih čije je radno mjesto kod kuće. Osobito štiteći žene koje se odlučuju na majčinstvo te su zbog toga izložene raznim oblicima diskriminacije.  U ime obitelji poziva žene da prijavljuju sve slučajeve diskriminacije, a poslodavce i nadležne vlasti na dosljedno provođenje zakona.

Ovim putem pozivamo Vladu da poduzme sve potrebne mjere da bi se: osigurala neradna nedjelja, zajednički slobodan dan za obitelj te spriječila svaka diskriminacija, osobito diskriminacija trudnica i majki; ostvarila prava žena na usklađivanje poslovnog i obiteljskog života te osigurala zaštita svih onih čije se dostojanstvo i prava narušava na bilo koji način.

Udruga U ime obitelji čestita Međunarodni dan žena svim ženama, a osobito onima koje, unatoč brojnim preprekama i pritisku okoline, uspješno usklađuju obiteljski i poslovni život!

Izvor: narod.hr