U ime obitelji

UiO: Tomaševićeva promjena za Zagreb – oduzeo sredstva za život djeci – oko 21.000 u mjeri roditelj odgojitelj i 8.000 novorođenčadi u 2022.

UiO: Tomaševićeva promjena za Zagreb – oduzeo sredstva za život djeci – oko 21.000 u mjeri roditelj odgojitelj i 8.000 novorođenčadi u 2022.

Udruga U ime obitelji izražava zabrinutost zbog protupravnog i društveno neodgovornog ponašanja gradonačelnika Tomaševića i platforme Možemo, priopćila je udruga.

Prenosimo priopćenje u cijelosti:

Izglasavanjem jednostranog i retrogradnog ukidanja mjere roditelj odgojitelj gradonačelnik Tomašević je, suprotno svom predizbornom obećanju, temeljem kojeg je i dobio priliku obnašati vlast – oduzeo zajamčeni dio prihoda oko 21.000 djece u Zagrebu, od toga više od 6.000 vrtićke dobi.

Izglasavanjem 5 puta manjeg izdvajanja za financiranje novorođenčadi – gradonačelnik Tomašević je porezni novac Zagrepčana oduzeo onima kojima je on sigurno najpotrebniji – obiteljima s malom djecom.

U pokušaju da opravda ovaj financijski udar na obitelji s djecom, Tomašević i njegovi suradnici širili su u javnosti netrpeljivost prema korisnicima mjere i iznosili netočne podatke.

Stoga podsjećamo na sljedeće:

  1. Mjeru roditelj odgojitelj koristi oko 5.800 obitelji koje brinu o oko 21.000 djece, od toga više od 6.000 vrtićke dobi.
  2. Oko 50% treće i sljedeće rođene djece u gradu Zagrebu živi u obiteljima koji su korisnici mjere.
  3. U četiri godine, od 2016. do 2020. u Zagrebu rodilo se1004 treće i daljnje djece VIŠE nego u prethodnom četverogodišnjem razdoblju. Računa se da je oko polovice te djece rođena u obiteljima koje su korisnici mjere, dakle više od 500 djece. To znači da je ova mjera omogućila da parovi koji to žele – rode 500 više trećeg, četvrtog i daljnjeg djeteta, odnosno, 20 razreda po 25 učenika!
  4. Oko 50% obitelji koje koriste mjeru, nakon što su u nju ušli s troje djece – dobili su najmanje još jedno dijete.
  5. Mjera je omogućila roditeljima koji ne žele ili ne mogu koristiti status odgojitelja – dobivanje mjesta za svoju djecu u gradskim vrtićimaMjesta u gradskim vrtićima nedostajalo je i  uz mjeru roditelj odgojitelj kroz koju se roditelji brinu o više od 6.000 djece vrtićke dobi. Gradonačelnik obećaje osigurati dodatna mjesta za nekoliko stotina djece, dok će prema izračunima na temelju gradskih statistika oko 12.000 djece ostati bez svog mjesta u vrtiću. U situaciji kada gradonačelnik Tomašević nije u stanju osigurati mjesto u vrtiću za svako dijete te tako omogućiti roditeljima normalno funkcioniranje na tržištu rada i usklađivanje profesionalnih s obiteljskim obvezama, ukidanje ove mjere dodatno će opteretiti sustav ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Time će se nanijeti nemjerljiva šteta i onim obiteljima koje nisu korisnice ove mjere, ali koje su profitirale od činjenice da je mjera roditelj odgojitelj rasteretila zagrebačke vrtiće i omogućila upis djeci koja od iduće godine više neće imati osigurana mjesta u gradske vrtiće.
  6. Tomašević je odlučio u svom prvom proračunu izdvojiti za bebe rođene 2022. 5 puta manje novaca nego što se izdvajalo prošlih godina. Iako Zagreb ima najveći prirez u RH – čak 18%.

Udruga U ime obitelji poštuje osobne odluke muškaraca i žena da imaju ili nemaju djecu. Istovremeno, držimo jasnim da parovi koji se odlučuju imati djecu dvostruko doprinose društvu. Prvo, kao pojedinci, a drugo kao roditelji novih ljudi, koji su najvrjedniji ekonomski i svaki drugi resurs i budućnost svake zajednice i, šire, svakog naroda.  Roditelji prihvaćanjem djece ostvaruju osobne dobrobiti  poput radosti, ljubavi i poticaja na osobni rast koje djeca donose svojim očevima i majkama. Istodobno, oni ostvaruju i društvenu dobrobit. Zatovidimo kao razumno i pravedno, da lokalna i šira društvena zajednica prepoznaje taj doprinos na brojne načine – uključujući i financijsko ulaganje u obitelji s djecom. Financijska izdvajanja na razini grada, županije i države predstavljaju iznimno isplativo ulaganje u najvrjedniji ekonomski resurs svakog društva – ljude.

Držimo važnim naglasiti da razni oblici financijskog ulaganja u djecu od strane, u ovom slučaju lokalne vlasti, predstavljaju samo mali dio financijskog ulaganja očeva i majki u njihovu djecu. Prema dostupnim podacima, minimalni mjesečni troškovi za jedno dijete iznose oko 3.000 kuna. Smanjenjem novčanog ulaganja u novorođenu djecu i retrogradno ukidanje mjere roditelj odgojitelj koje pogađa 21.000 djece u Zagrebu nanosi se teška ekonomska šteta djeci i roditeljima, ali i lokalnoj zajednici, Gradu Zagrebu i Republici Hrvatskoj.

U ime obitelji smatra da je financijsko ulaganje u djecu i obitelji na lokalnoj i nacionalnoj razini važan pokazatelj vrednovanja važnosti djece u društvu. Smanjenje novčanog ulaganja u novorođenu djecu je i nepravedno u odnosu na građanke i građane Zagreba koji svojom odlukom da imaju djecu ulažu znatan dio svojih osobnih financijskih sredstava u svoju djecu koja su i objektivna dobrobit i ekonomska vrijednost za Grad Zagreb.

Ovim potezom gradonačelnik Tomašević krši svoje predizborno obećanje da neće ukidati ovu mjeru za postojeće korisnike te šalje poruku građanima da mu obitelj i djeca nisu važni, kao i da je glavna inovativnost njegove političke platforme, ne u borbi protiv korupcije i racionalizaciji troškova Grada, nego u financijskom udaru na djecu, mlade i obitelji.

Izvor: narod.hr