Dr. Kanački o potvrđivanju optužnice protiv Kuščevića: Što DORH čeka s našom prijavom?
13. prosinca 2021.

Bivši Plenkovićev ministar uprave Lovro Kuščević za svoje “mutne poslove” prenamjene zemljišta kojima je sebi osigurao milijunsku korist u općini Nerežišća na Braču, gdje je bio načelnik, uskoro će odgovarati na sudu.

Optužno vijeće splitskog Županijskog suda nedavno je potvrdilo optužnicu USKOK-a protiv bivšeg ministra i političkog tajnika HDZ-a Lovre Kuščevića. USKOK ga tereti za niz malverzacija sa zemljištima na Braču iz doba dok je vodio Općinu Nerežišća, a optužen je i za sprječavanje dokazivanja, javlja Dalmatinski portal.

Sve se to događalo prije nego što je Kuščević postao ministar u Plenkovićevoj vladi. Ono što je

O tome kako komentira potvrđivanje optužnice protiv bivšeg ministra i može li ovo suđenje biti poticaj i za ponovno propitivanje procesa provjere potpisa GI Narod odlučuje te za ponovnu provjeru potpisa, upitali smo dr. Nataliju Kanački, članicu organizacijskog odbora GI Narod odlučuje. Njezin komentar, koji je dala u ime inicijative, prenosimo u nastavku.

Dr. Kanački: Što čeka DORH s kaznenom prijavom GI Narod odlučuje?

“Drago nam je da je Optužno vijeće splitskog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu USKOK-a protiv bivšeg ministra i političkog tajnika HDZ-a Lovre Kuščevića za niz malverzacija sa zemljištima na Braču iz doba dok je vodio općinu Nerežišća.

Osoba koja je optužena da se na lokalnoj razini bavila malverzacijama, nikada nije smjela postati ministar pravosuđa i uprave. Pitanje je kako premijer i Vlada provjeravaju kandidate za najvažnije pozicije u državi? Ne zaboravimo, Lovro Kuščević je prije toga bio Ministar graditeljstva i prostornog uređenja, a HDZ ga je nagradio i pozicijom političkog tajnika.

Naravno, optužena osoba ima pravo na presumpciju nevinosti. No, ipak, građani koji plaćaju porez očekuju da su na pozicijama koje upravljaju javnim resursima osobe bez ljage i sumnje na korupciju i nepotizam.

GI Narod odlučuje predala je u listopadu 2018.g. DORH-u kaznenu prijavu protiv nepoznate osobe za zloporabu dužnosti i krađu potpisnih knjiga kod prebrojavanja potpisa.

Ne zaboravimo, dvije glavne osobe koje su uz Kuščevića bile zadužene za brojanje potpisa su također USKOK-ovi osumnjičenici – HDZ-ova Josipa Rimac, bivša tajnica u Ministarstvu uprave i Terezija Marić, predsjednica Kuščevićevog povjerenstva za brojanje potpisnih knjiga koja je uništila kontrolne liste.

Zašto se ne istražuje moguća zloupotreba od tih osoba na javnim i državnim pozicijama za malverzaciju s potpisima hrvatskih birača – krađu referenduma o promjeni izbornog sustava? Hrvatskim građanima je jasno da su potpisi birača ukradeni kako ne bi došlo do najvažnijeg referenduma – onog za promjenu izbornog sustava.

Ukoliko su proces brojanja potpisa vodile osobe koje su optužene ili pod istragom – jasno je da se pitamo što čeka DORH s našom kaznenom prijavom.” – poručuje dr. Natalija Kanački.

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža