UiO reagirala na tekst Večernjeg lista: Podaci o potpori pobačaju manipulativno prikazani
22. svibnja 2024.

Udruga U ime obitelji reagirala je na tekst Večernjeg lista u kojem su izneseni podaci da gotovo 75 % ljudi u Hrvatskoj podupire pobačaj. U tekstu „Država konzervativnija od građana: dopušta otežavanje pobačaja i molitve na trgovima“ novinarka Nataša Vlašić Smrekar oslanja se na istraživanje u kojemu je sudjelovalo 600 ispitanika. UiO pozvala je u dopisu uredništvo Večernjeg lista da se ogradi od manipulativno prikazanih podataka istraživanja te da osudi svaki dosadašnji i budući oblik pozivanja na dokidanje ljudskih prava.

Dopis koji je udruga U ime obitelji uputila Večernjem listu prenosimo u cijelosti:

Udruga U ime obitelji kao nositelj Hoda za život dužna je reagirati na podatke iznesene na naslovnici Večernjeg lista 21. svibnja 2024. te u članku „Država konzervativnija od građana: dopušta otežavanje pobačaja i molitve na trgovima“ novinarke Nataše Vlašić Smrekar.

>Hod za život u Zagrebu: Očekujemo zakon koji štiti pravo na život nerođenog djeteta!

U članku se predstavljaju podaci istraživanja „Podržane ili pokorene – prediktori stavova stanovnika RH o seksualnom nasilju i kršenju seksualnih i reproduktivnih prava žena“ koji je Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu proveo uz pomoć agencija Hendal. Na temelju načina na koji su predstavljeni podaci, prema kojima 74,5 % ispitanika podržava konstataciju da „žena treba imati pravo izbora o zadržavanju trudnoće“, zabranu pobačaja podržava 14,6 %, a 10,6 % ispitanika ne zna ili ne može procijeniti, izražavamo sumnju u sugestivnost pitanja postavljenih u istraživanju koja očigledno izostavljaju ispitati spektar mogućih rješenje ovog izuzetno složenog problema.

>U ime obitelji: Pobačaj se može uvrstiti u temeljna prava EU-a jedino uz podršku svih članica

Primjerice, radi objektivnosti istraživanja ispitanicima je moglo biti postavljeno pitanje koje pravo smatraju važnijim – pravo nerođenog djeteta na život ili pravo majke na odlučivanje o nastavku ili prekidu života djeteta. Također, o provedenoj anketi se osim broja ispitanika – 600, ne navodi ništa o strukturi ispitanika, metodologiji i načinu provođenja istraživanja, pa čitatelji ne saznaju dovoljno da bi mogli procijeniti relevantnost toga istraživanja, čemu ne pridonosi niti autorica članka, Vlašić Smrekar, koja podatke uzima kao relevantne, istinite, konačne i mjerodavne za cjelokupno društvo, što oni svakako, prije svega zbog nedostataka koje ovakva anketna istraživanja, poput straha od iznošenje stavova te različitih preferencija sudjelovanja od strane različitih društvenih skupina, nipošto ne mogu biti.

>Što o pobačaju ne znaju, a trebaju znati liječnici koji se bave politikom?

Novinarka Vlašić Smrekar uskratila je javnosti relevantne informacije

Nadalje, citirana izjava voditeljice istraživanja prof. dr. sc. Branke Galić s Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu da „reproduktivna politika vlasti RH… opstruira i ignorira stavove hrvatskih građana“ ni na koji način ne slijedi iz dostupnih podataka istraživanja prvenstveno jer se podaci dobiveni na bazi 600 ispitanika ne mogu shvatiti stavovima svih hrvatskih građana. Neistinita je i zato što je u Hrvatskoj, na žalost, još uvijek na snazi socijalistički Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. koji omogućuje prekid života nerođenog djeteta do desetog tjedna od djetetova začeća. Premda profesorica spominje navedeni zakon, smatra da vlast „prepušta provođenje reproduktivnih usluga žena samovolji ginekoloških odjela pojedinih bolnica i medicinskih ustanova“.

>Polšak Palatinuš: Pustite više argumente protiv pobačaja!

Pri tome Galić miješa ingerencije vlasti s autonomnim i međunarodnim sporazumima zajamčenim temeljnim ljudskim pravom na priziv savjesti. Napadom na vlast koju Galić smatra odgovornom što se, prema njezinom sudu, u premalom broju medicinskih ustavna u Hrvatskoj provodi pobačaj, zapravo je neizravno stigmatizirano ljudsko pravo na priziv savjesti što udruga U ime obitelji osuđuje kao anticivilizacijski čin. Ne objasnivši da se po pitanju broja medicinskih ustanova u kojima se provodi pobačaj ne radi o „samovolji ginekoloških odjela“, već o oživotvorenju međunarodnim dokumentima zajamčenog ljudskog prava na priziv savjesti, novinarka Vlašić Smrekar uskratila je javnosti relevantne informacije i de facto se složila s napadom prof. Galić na ljudska prava liječnika i medicinskog osoblja te svih drugih građana RH.

>Nakon slučaja iz Zaprešića: U ime obitelji traži uvođenje mogućnosti anonimnih poroda

Zajamčen priziv savjesti

Priziv savjesti ljudsko je pravo koje proizlazi iz članka 18. Opće deklaracije o ljudskim pravima kojom je zajamčeno da: „Svatko ima pravo na slobodu mišljenja, savjesti i vjeroispovijedi“, a ojačano je i Međunarodnim paktom o građanskim i političkim pravima kojim se jamči da u kontekstu rečenih prava: „nitko ne smije biti podvrgnut prinudi“. U velikoj većini zemalja Europske unije pravo na priziv savjesti o pitanju pobačaja precizno je zakonski zajamčeno. Pravo na priziv savjesti jamče 23 zemlje članice EU-a među kojima i Hrvatska, a samo četiri države Europske unije to pravo zakonski ne jamče.

>Pročitajte detalje tužbe: U ime obitelji i Vigilare protiv Zagreba zbog diskriminacije Hoda za život

Predstavljanje rezultata istraživanja koje komentira samo autorica istog istraživanja i to konstatirajući podatke koji iz istraživanja ne slijede nekorektno je iz perspektive medija koji bi svojim čitateljima trebao omogućiti slobodno donošenje sudova na temelju točnih informacija.

Znanstveno nepobitno je da život počinje začećem

Udruga U ime obitelji poziva uredništvo Večernjeg lista da se ogradi od manipulativno prikazanih podataka istraživanja te da osudi svaki dosadašnji i budući oblik pozivanja na dokidanje ljudskih prava. Pozivamo Večernji list da se uvažavanjem, prenošenjem i analiziranjem stavova različitih društvenih dionika i skupina aktivnije uključi u procese kreiranju pluralizma i demokratskog ozračja u Hrvatskoj.

>Međunarodni dan priziva savjesti – to je pravo i odluka pojedinca

Što god da pokažu istraživanja javnog mnijenja i stavova hrvatskih građana o pobačaju te kakva god bila znanstvena relevantnost provedenih istraživanja, apsolutno su znanstveno nepobitne činjenice da život svakog ljudskog bića počinje začećem, da 18. dana od začeća djetetu počinje kucati srce te da pobačaj zaustavlja otkucaje djetetova srca. Istraživanja također dokazuju da pri pobačaju nerođeno dijete intenzivno osjeća bol te da pobačaj ima brojne štetne učinke na psihičko, duhovno i fizičko zdravlje majke. Ove znanstvene činjenice snažno obvezuju Večernji list i svaki drugi medij na istinoljubiv i objektivan pristup temi pobačaja.

Izvor: Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža