Majke iz udruge Betlehem odgovorile Severini: Pobačaj ostavlja velike posljedice na mentalno zdravlje
21. svibnja 2024.

Majke iz udruge Betlehem, koja se brine o trudnicama i samohranim majkama, odgovorile su miljenici ljevice, Severini. Ona je prije nekoliko dana objavila video u kojem poziva na potpisivanje inicijative kako bi se svim ženama osiguralo tzv. “pravo na pobačaj”. Majke iz udruge Betlehem u svom videu dale su suprotne argumente od Severininih.

“Znate li da u Hrvatskoj skoro svakom drugom ginekologu žele oduzeti pravo na priziv savjesti koje mu je Ustavom zagarantirano, da država ne osigurava adekvatno informiranje žena u vezi pobačajem što može uzrokovati velike posljedice na mentalno zdravlje. Znate li da će svaka treća žena koja se odluči na namjerni pobačaj razviti neki oblik anksioznog poremećaja“, kaže Iva Sladić, psihologinja u stručnom timu Udruge.

>Dok feministice prosvjeduju zbog femicida, Betlehem i Caritas pružaju konkretnu pomoć ženama

“Znaš li da su majke Christiana Ronalda, Justina Biebera i Beethovena isto razmišljala o pobačaju”, podsjetila je mama Ivana, korisnica Udruge.

>Udruga Betlehem objavila dirljivo svjedočanstvo svoje bivše štićenice, žrtve silovanja

“Znate li da je za trudnicu u teškim trenucima odluke jako bitna podrška okoline”, dodaje druga korisnica, mama Valentina.

“I ja se zalažem da se svakoj ženi omogući upravo to – pomoć i podrška u donošenju novog života na svijet, kako i prije, tako i nakon poroda”, ističe Matea Terzić, socijalna radnica u udruzi.

>Severina – dok prijeti ženama, postaje ikona ‘transrodnosti’

Predsjednica Udruge Alberta Vrdoljak dodala je da “Betlehem već 20 godina daje odgovore i rješenja na potrebe mnogih trudnica. Budite naši suradnici i stanite uz nas u borbi za trudne majke i njihove mališane”.

Što Severina želi?

Video koji je objavila udruga Betlehem i u kojemu govore i stručnjaci i majke odgovor je na Severinin. Miljenica ljevice u posljednje vrijeme aktivno se uključila u borbu “za prava” žena, a posebno “pravo na pobačaj”, iako je i sama majka. U videu, čitajući pripremljeni tekst s papira, Severina govori da se u Hrvatskoj svaki drugi doktor poziva na priziv savjesti te da u 5 od 6 slavonskih bolnica nije moguć prekid trudnoće.

>Severina: Na sudu zbog vrijeđanja žena, a pametuje o Istanbulskoj konvenciji

“Znaš li da pobačaj košta gotovo polovicu hrvatske prosječne plaće, a u Sloveniji je besplatan”, pita pjevačica.

Tako se pridružila Europskoj građanskoj inicijativi koja želi svakoj ženi omogućiti dostupan pobačaj.

>Split: Severina prostačenjem podržala ometanje molitve krunice

Severina na kraju videa šalje srce svim ženama u EU, a posebno svima koje žele pobačaj. S druge strane, majke iz udruge Betlehem srce su poslale svim majkama i trudnicama i njihovoj djeci.

Što je udruga Betlehem?

Udrugu Betlehem osnovao je katolički svećenik i redovnik – pavlin Marko Glogović kao molitvenu zajednicu, a 2008. počela je djelovati kao nevladina, neprofitna udruga uz potporu Katoličke crkve. Udruga se brine o trudnicama i samohranim majkama s djecom. Osim o njima brinu i o obiteljima s više djece koji ne mogu financijski zadovoljiti svoje potrebe.

>Križni put za nerođene u Zagrebu: ‘Molili smo za svaki život koji je uništen pobačajem’

“Naša snaga počiva na ljubavi i pomaganju drugima. Financiramo se isključivo od donacija fizičkih osoba. Jedan od glavnih ciljeva našega apostolata je da se svako začeto dijete rodi, a tome pridonosimo konkretnim djelovanjem pružajući svu potrebnu pomoć trudnicama (smještaj, financijska pomoć, donacija hrane, odjeće, obuće, savjetovanje i sl.)”, objasnili su. Majkama se osim financijske, pruža duhovna i psihološka podrška.

U sklopu aktivnosti Udruge, jedan od ostvarenih ciljeva su i grobnica za nerođenu djecu koja za sada postoji u 6 gradova u Hrvatskoj. Tako Udruga je željela omogućiti roditeljima koji su izgubili svoje začeto dijete prije nego li je ugledalo ovaj svijet da ga dostojanstveno pokopaju na mjestu gdje mogu tugovati, moliti, ojačati svoju nadu i vjeru u ponovni susret.

Izvor: Narod.hr

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža