UIO predsjedniku Josipoviću: Ogradite se od pritisaka vlasti na one koji vas kritiziraju
4. prosinca 2014.

Građanska inicijativa “U ime obitelji” uputila je pismo predsjedniku RH g. Ivi Josipoviću:

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ poslala je 14. studenog pismo Vama – aktualnom Predsjedniku Republike Hrvatske, u kojem tražimo od Vas da u skladu sa svojim ovlastima zatražite od ministra Bauka “jasnu i nedvosmislenu informaciju o točnom broju birača u Republici Hrvatskoj i točnom broju birača, državljana Republike Hrvatske, s prebivalištem izvan RH”.

Izražavamo zabrinutost što iako se za manje od mjesec dana održavaju predsjednički izbori, niti DIP niti javnost ne znaju točan broj birača u Republici Hrvatskoj. Naime, ministar Bauk nije ponudio uvjerljivo objašnjenje za razliku između podataka Državnog zavoda za statistiku o broju punoljetnih građana u Republici Hrvatskoj (oko 3,5 milijuna) i podataka Ministarstva uprave da u Hrvatskoj ima 4 milijuna birača. Također, prema podacima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj postoji 3,5 milijuna punoljetnih osiguranika što se poklapa s podacima DZS-a. Tako prema tvrdnjama ministra Bauka, u RH trenutno ima 500 000 birača više nego punoljetnih državljana s prebivalištem u RH.

S obzirom da se radi o više od 10% biračkog tijela, smatramo da je, dok se izvan svake sumnje ne utvrdi točan broj birača u Hrvatskoj i izvan Hrvatske, dovedena u pitanje legitimnost svih izbora – i predsjedničkih i svakih drugih.Vjerujemo kako Vas na činjenicu da Ministarstvo uprave manipulira brojem birača u Republici Hrvatskoj i kako bi otežalo izjašnjavanje birača o referendumskim inicijativama i odužilo raspisivanje referenduma, ne trebamo više podsjećati.

Vama je, poštovani predsjedniče Josipović, kao predsjedniku Republike Hrvatske prema Ustavu RH (čl. 94. st. 2.) povjerena briga za redovito i usklađeno djelovanje državne vlasti. Tako smatramo Vašom ustavnom obavezom osigurati da državna vlast osigura točne podatke o broju birača u Republici Hrvatskoj i pošteno provođenje predsjedničkih i svakih drugih izbora. Držimo da je Vaša odgovornost za ispunjavanje Vaših ustavnih obaveza i rasvjetljavanje razlika u podacima DZS-a i g. Bauka, ministra u SDP-ovoj vladi, tim veća što ste i sami i član SDP (sa zamrznutim statusom) i predsjednički kandidat SDP-a.

Očekujemo od Vas da se javno založite i na sve raspoložive načine osigurate pošteno provođenje predsjedničkih izbora – da hrvatski građani prije pristupanja izborima znaju točan broj birača u Hrvatskoj i izvan Hrvatske, da se osigura dostupnost glasovanja svim hrvatskim državljanima te da se javno ogradite od svake zloupotrebe policije, DORH-a i drugih institucija za zastrašivanje osoba i građanskih inicijativa koje kritički progovaraju o Vama osobno ili vlasti čiji ste dio.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža