PNUSKOK pozvao članove organizacijskog odbora građanske inicijative U ime obitelji na razgovor
4. prosinca 2014.

Na izvanrednoj konferenciji za medije dr. Željka Markić, članica Organizacijskog odbora građanske inicijative “U ime obitelji”  izvijestila je kako je i ona, nakon nekoliko članova Organizacijskog odbora GI UIO i odgovornih osoba, pozvana na obavijesni razgovor od strane PNUSKOK-a o izjašnjavanju građana o potrebi raspisivanja referenduma o promjeni izbornog sustava “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom”. “Zaključujemo da se radi o pokušaju pritiska državnih institucija na inicijativu i građanske aktiviste, koji postavljaju pitanja poput toga kako je moguće da u  Hrvatskoj imamo 3,5 milijuna punoljetnih osoba i 4 milijuna birača”, istaknula je dr. Markić.

Odvjetnik Krešimir Planinić, voditelj pravnog tima inicijative U ime obitelji, objasnio je kako nemaju detalje o razlogu poziva na razgovor i istaknuo kako su sve aktivnosti inicijative javno dostupne i oko njih nema nikakve tajnosti. Nemamo uvida u razlog poziva, na razgovor je pozvano nekoliko članova koji su potpisali izjavu o tajnosti.

“Članove Organizacijskog odbora i odgovorne osobe već danima, jednog po jednog PNUSKOK po nalogu DORH-a poziva na razgovore. Osobe s kojima se razgovaralo morale su potpisati izjavu o tajnosti podataka i ne mogu govoriti o čemu su ispitivani. Budući da su sve informacije o aktivnostima građanske inicijative dostupne tijelima državne vlasti smatramo da se radi o pritisku Državnog odvjetništva koje djeluje kao produžena ruka političke, aktualne vlasti. Možemo jedino zaključiti da se radi o pokušaju zaustavljanja angažmana ove građanske inicijative oko pitanja koju su nam važna vezano za broj birača u Republici Hrvatskoj ili promjene izbornog sustava.

Podsjećamo da je građanska inicijativa „U ime obitelji“ predala 22. 10. 2014. više od 380 000 potpisa hrvatskih građana koji traže raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava. U dva navrata “U ime obitelji” zatražila je očitovanje ministra Bauka o tvrdnji da u Hrvatskoj ima 4 milijuna birača dok prema podacima Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj ima prebivalište oko 3,5 milijuna hrvatskih državljana. Europske institucije obaviještene su o manipulaciji brojem birača, a danas je inicijativa po drugi put zatražila od aktualnog predsjednika i SDP-ovog predsjedničkog kandidata Ive Josipovića da sukladno svojim ustavnim obavezama zatraži razjašnjenje razlike u broju punoljetnih birača i broja glasača u Hrvatskoj.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža