Načelnik Ivankova pozvao trgovine da ne rade nedjeljom, obećao i nadoknadu: ‘Nikoga neće spasiti ako nedjeljom proda dva kruha’
10. kolovoza 2018.

Načelnik općine Ivankovo Marko Miličević uputio je poziv vlasnicima trgovačkih i pekarskih obrta iz Ivankova, Retkovaca i Prkovaca da nedjeljom ne otvaraju svoje trgovine pravdajući to zaštitom obitelji i kršćanskih vrijednosti, a najavio je i mogućnost nadoknade troška.

Umirovljeni brigadir HV-a, nositelj šest državnih odlikovanja, inženjer i otac troje djece

“Razumijem da smo u teškom gospodarskom stanju, ali sam i mišljenja da nikoga neće spasiti ako nedjeljom otvori radnju i proda dva kruha”, kaže Miličević koji je, kao neovisni kandidat, na lokalnim izborima prošle godine pobijedio u HDZ-ovoj utvrdi dobivši 61% glasova birača. I od tada, kaže, pokušava uvesti reda u sva područja djelovanja općinskih vlasti.

Načelnik općine Miličević inače je umirovljeni brigadir HV-a, otac troje djece, nositelj šest državnih odlikovanja za zasluge u ratu i diplomirani inženjer poljoprivredne mehanizacije.

Na izborima je kao anonimus pobijedio HDZ-ovog kandidata Branka Galića koji se natjecao za sedmi načelnički mandat.

Slovenija poboljšala uvjete rada trgovcima: Što UiO traži u Hrvatskoj, a Plenkovićeva Vlada odbija?

Po Miličevićevim riječima, na području općine Ivankovo 11 je trgovačkih i pekarskih radnji čijim vlasnicima je uputio dopis da mu se jave ukoliko smatraju da bi im izostanak rada nedjeljom stvorio veliki gubitak, ali mu se do sada niti jedan nije javio.

Sve što se kupi nedjeljom može se i subotom

“Ako je potrebno, spremni smo pružiti i potporu u tom dijelu, da vidimo koliko gube u svom poslovanju ako ne rade nedjeljom ili blagdanom”, najavio je Miličević izražavajući spremnost da općina sufinancira taj trošak vlasnicima trgovina i pekarnica.

(VIDEO) Pogledajte dokumentarni film Sedmi dan: Čemu su sve izloženi radnici koji rade 7 dana u tjednu?

Miličević drži da se sve što se kupi nedjeljom može kupiti i subotom, a nedjelju ostaviti za obitelj.

“Uostalom, ako smo doista kršćani, kako to znamo isticati, onda radu nedjeljom nema mjesta”, rekao je.

Dodao je i da je riječ o njegovoj inicijativi s obzirom da općina nema ovlastiodređivati radno vrijeme trgovačkim djelatnostima.

Izrazio je želju da država vrati općinama u nadležnost tu regulativu kako bi je uredile onako kako smatraju najboljim.

“Nema opravdanja da u općini Ivankovo nedjeljom radi ijedna trgovina ili pekarnica. Još i razumijem da su u velikim gradovima nedjeljom otvoreni trgovački centri, ali u malim mjestima kao što je naše za tim nema potrebe”, zaključio je Miličević.

Plenkovićeva Vlada blokirala prijedlog UiO

Prije više od godinu udruga U ime obitelji podnijela je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu čijim bi se prihvaćanjem trenutno zakonski omogućilo zaposlenima u trgovinama da sami odlučuju žele li, ili ne žele raditi nedjeljom i blagdanom te, ukoliko žele, da za taj rad dobivaju minimalno 50 posto veću naknadu, međutim Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo kojim je predsjedao M. Mrsić , a zatim G. Maras, taj prijedlog blokiraju ne dozvoljavajući da dođe na dnevni red sjednice odbora.

U ožujku 2018. godine GLAS i HSU se podnijeli sličnu izmjenu zakona kojom bi se povećale plaće u slučaju rada nedjeljom za 30%. Međutim, Plenkovićeva Vlada odbila je prijedlog uz objašnjenje da dosadašnji zakon “predviđa obvezu poslodavca da radniku isplati povećanu plaću za rad nedjeljom.

Istovremeno, postojeći zakon omogućuje poslodavcu da rad nedjeljom plaća samo jednu kunu više te time izvrši svoje zakonske obveze prema zaposleniku.

Izvor: narod.hr/Hina

Foto: Marko Miličević – Facebook, Thinkstock Fotomontaža: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža