U ime obitelji

Udruga U ime obitelji: Tražimo tri preferencijalna glasa bez cenzusa

Udruga U ime obitelji: Tražimo tri preferencijalna glasa bez cenzusa

Udruga U ime obitelji uputila je pismo članovima Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav i svim saborskim zastupnicima uoči sjednice Odbora za Ustav koja će se održati sutra, 17. 11. 2016., na temu unapređenja izbornog sustava. U pismu su navedeni prijedlozi za poboljšanje izbornog sustava, koje je poduprlo više od 380.000 građana u sklopu građanske inicijative “Birajmo zastupnike imenom i prezimenom” koju je pokrenula udruga U ime obitelji. Zatražili smo od članova Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustava da uzmu u razmatranje sve promjene nužne za demokratizaciju izbora u Hrvatskoj, posebice ukidanje cenzusa za preferencijalne glasove.

U pismu navodimo da je na dvama posljednjim parlamentarnim izborima provedenim unutar godine dana, većina birača koristila pravo preferencijalnog glasa. Na izborima u rujnu ove godine preferencijalni glasovi su omogućili da 12 kandidata s lista u Sabor uđe izravnom voljom građana. To je samo 8% od ukupnog broja saborskih zastupnika, unatoč tomu što je čak 66% birača koristilo pravo preferencijalnog glasa uvedeno prije samo godinu dana. Da nije postojao cenzus od 10% – odnosno da kandidati koje su građani zaokružili da ih predstavljaju u Saboru nisu morali ispuniti preduvjet da imaju 10% glasova koje je dobila lista na kojoj se nalaze – u Sabor bi, na temelju izravno izrečene volje birača, ušlo čak 37 zastupnika što je oko 1/4 od ukupnog broja. To znači da bi birači imali trostruko veću snagu u odlučivanju o tome tko će u njihovo ime upravljati Hrvatskom. A opet, i bez cenzusa – birači bi imenom i prezimenom birali samo 1/4 zastupnika u Hrvatskom saboru.

Cenzus ili prag za preferencijalne glasove još je jedna politička kočnica kojom prvo SDP, a sada i HDZ i MOST, ograničavaju pravo birača da odabiru zastupnike imenom i prezimenom. Jer, bez cenzusa ili praga, lista zastupnika koji ulaze u Sabor slagala bi se prema broju glasova koje su dobili od birača – onaj kandidat koji bi dobio najviše glasova ušao bi u Sabor. Ako se biračima omogući da preferencijalno biraju 3 zastupnika bez praga – opet će na taj način, imenom i prezimenom, birati samo 1/4 zastupnika, a ulazak preostale 3/4 i dalje će određivati političke stranke.

Iskustava razvijenih demokracija pokazuju da što je veći utjecaj birača na odabir njihovih političkih predstavnika, to se se oni više trude zastupati interese onih koji su predstavljaju te koji su im omogućili da uđu u Sabor – birača. Tako zastupnici prvenstveno ovise o biračima, a tek onda o volji šefova svojih stranaka. Na izborima održanim prije 2 mjeseca zbog praga od 10% dvije trećine kandidata koje su tražili birači nije ušlo u Sabor.

S obzirom na demokratske standarde u drugim državama EU i navedene argumente, a temeljem jasno izražene volje više od 380 000 hrvatskih birača u građanskoj inicijativi „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“, udruga U ime obitelji traži uklanjanje cenzusa od 10% za 3 preferencijalna glasa. Ukidanje ove političke kočnice značajno će doprinijeti demokratizaciji izbornog procesa, a time i demokratizaciji stranaka i čitavog hrvatskog društva.

Pismo pročitajte u nastavku:

prijedlozi-udruge-u-ime-obitelji-za-poboljsanje-izbornog-sustava

Izvor: narod.hr

Foto: narod.hr