Krešimir Planinić: Za život nema druge opcije nego boriti se
17. studenoga 2016.

Krešimir Planinić, član Upravnog odbora udruge U ime obitelji, gostovao je u HRT-ovoj emisiji Studio 4 na temu donošenja odluke Ustavnog suda o ustavnosti Zakona o pobačaju, koji je donesen još davne 1978. godine.

Planinić je na početku govorio o tome kako je udruga U ime obitelji slala prijedlog za ocjenu ustavnosti već spomenutog Zakona o pobačaju. Rekao je kako je osnovni stav udruge U ime obitelji, da postoji nesklad između tog zakona iz 1978. godine i sadašnjeg Ustava.

Krešimir Planinić: Evo što je sporno u tzv. Zakonu o pobačaju i zašto je on neustavan

„Pozivamo se i na međunarodne dokumente koji su prisutni danas i koji su obvezujući. Ono što je osnovno, to je da svako ljudsko biće ima pravo na život, to propisuje naš Ustav i pravo na pobačaj ne postoji niti u našem Ustavu, a niti u jednom drugom međunarodnom dokumentu,“ kaže Planinić.

Zatim ga je voditeljica upitala kako komentira tvrdnje CESI-ja kako fetus nije subjekt ljudskih prava, dakle da nije ljudsko biće, iako jest prenatalni život koji svakako treba štititi na što je Planinić odgovorio da možemo razgovarati o tome je li fetus stvar, biljka ili životinjsko biće, a ako nije nijedno od navedenog onda je fetus ljudsko biće, odnosno da se može zaključiti da fetus ima razvojnu fazu čovjeka, kao što to ima i kada se rodi, dakle ono je nerođeno dijete, te je dodao:

„Onaj osnovni stav medicine i znanosti jest da ljudski život počinje začećem i ako od toga krenemo, stvar je samo određene razvojne faze. A sada se javlja pitanje prava na život, koje je osnovno ljudsko pravo, kako ga primjeniti? Jednostavno, ako život počinje začećem, onda i pravo na život počinje začećem.“

Što tvrde u CESI-ju o pobačaju i početku života, a što pokazuju činjenice?

Iduće pitanje bilo je vezano za predstavke koje su udruga U ime obitelji i CESI poslali Ustavnom sudu i hoće li one biti uzete u obzir te mogu li pomoći u donošenju odluke.

„Morate znati da ne postoji stručno mišljenje s aspekta ustavnog prava u smislu da netko privatno, bilo koja udruga podnosi kao takva, a s druge strane suprijedlog, odnosno prijedlog za ocjenu ustavnosti je jedan od pravnih alata dopuštenih i predviđenih ustavnim zakonom. Koliko će to njima pomoći? Svakako pomaže ako imate argumente kojim se pozivate na znanstvene, medicinske i pravne činjenice. Pravne činjenice su te da taj zakon iz 1978. ne prati nikako naš Ustav, on je pratio Ustav iz 1974. godine u kojem je postojala odredba koja je govorila o nekom tzv. pravu na odlučivanje o rađanju djece, a takvo pravo više ne postoji u našem Ustavu niti u našem društvenom poretku. Mi se moramo voditi tim društvenim razlozima kada se pitamo što je to ljudsko pravo?“ objasnio je Planinić.

Rekao je kako ima povjerenja u Ustavni sud, jer da je obrnuto ne bi ni predali prijedlog o ocjeni ustavnosti. Dodao je i kako Ustavni sud ima dužnost voditi se zakonima i Ustavom Republike Hrvatske.

Uslijedilo je zatim pitanje hoće li prihvatiti odluku Ustavnog suda ako ona bude nepovoljna za Udrugu, na što je odgovorio kako bitno je li ona povoljna ili nepovoljna za udrugu, već je li povoljna za život nerođene djece.

„Ako život počinje začećem, onda ne mogu nikako prihvatiti odluku koja će reći život ne počinje začećem ili život nerođene djece nije bitan. Moguće je odlučiti da vi ili bilo tko drugi ima želju da ne rodi dijete, zbog toga ta nerođena djeca moraju imati zaštitu društva zato što su ona ujedno i najslabiji dio našeg društva,“ kazao te Planinić te dodao kako ukoliko odluka Suda bude drugačija od očekivane da postoje pravni alati, jer za život nema druge opcije nego boriti se, a pogotovo boriti se za one koji su najugroženiji, koji ne mogu govoriti, ne mogu glasati i ne mogu ni nakoji način odlučivati o tome. „Lako je za njih boriti se“, zaključuje Planinić jer slijedite istinu.

Krešimir Planinić: Posljedica nečinjenja pobačaja je rađanje djeteta – od toga trebamo krenuti!

Komentirao je činjenicu da je ovaj predmet bio 25 godina „u ladici“ „očigledno iz konfora“. „Pitanje nije jednostavno i postoji puno poteškoća s aspekta teških odluka žena, majki i to sve treba uzeti u obzir. Nije ni malo odgovoriti na pitanje u smislu načina na koji ćemo to regulirati, dakle to je nešto čime se cijelo društvo treba pozabaviti.“

Govorio je i o sličnoj situaciji u Poljskoj za koju kaže da ona ima rješeno pitanje Zakona o pobačaju još iz 1993. godine, jer oni imaju regulativu koja štiti život i u toj regulativi postoje izuzetci u slučaju da riječ o trudnoći izazvanoj kaznenim djelom, malformaciji ploda ili ako je ugrožen život majke.

Komentirao je i izjavu premijera Andreja Plenkovića koji je nedavno izjavio da za njega i za njegov demokršćanski HDZ život počinje začećem, ali da je sadašnji Zakon o pobačaju dobar.

„Uredu je ta izjava ako se HDZ neće zvati demokršćanskom strankom. Demokršćanstvo treba štititi život i prema tome ne može reći da je zakon dobar, odnosno ne može zagovarati zakon koji ne štiti život nerođenog djeteta.“

Za kraj je Planinić zaključio kako očekuje potporu od svakog čovjeka koji imalo promišlja o tome koji je najbolji način zaštitit nerođenu djecu.

Izvor: narod.hr

Foto: narod.hr

 

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža