Udruga Roda izdala slikovnicu kojom među djecom promovira redefiniciju obitelji i posvajanje djece od strane LGBT parova
7. travnja 2017.

Udruga Roda izdala je slikovnicu kojom među djecom promovira redefiniciju obitelji i posvajanje djece od strane LGBT parova, a financiraju je hrvatski građani.

“Tate i ja idemo na sladoled. Tata Goran voli sladoled od jagode, a tata Amir od vanilije. A ja najviše volim čokoladu. Obećali su da sutra idemo u lunapark i da će mi ga kupiti. Nadam se da neće padati kiša. Još više od sladoleda volim kad me tate putem do parka prime za ruke i ljuljaju visoko, visoko”, primjer je tekstova u slikovnici u kojima se promovira posvajanje djece od strane LGBT parova.

“Što to miriši na susjednom prozoru? Bolje i od najsočnijeg cvjetnog nektara! Miris jabuka i cimeta golicao je srećkova ticala i, kao začaranog, odveo ga do petog kata. Sutra će mama Sunčica nositi na posao Lovrino veliko sunce. ‘Sigurno će biti jako ponosna’, pomisli on. ‘Moram nacrtati i drugo za mamu Anu’, odlučan je. ‘Lovro, pita od jabuka i cimeta je gotova!’ zovu ga mame i u tren oka eto ga u kuhinji, a nedovršeni crteži ostaju na podu.”

Slikovnica je nastala u sklopu EU projekta “Kaleidoskop – unapređenje prava djece u različitim obiteljima za tolerantnije i raznovrsno društvo”, koji se provodi u partnerstvu s udrugama ADOPTA i LET i u suradnji s udrugom Zagreb Pride. Za projekt su udruge dobile 157.430 eura sredstava, od čega 95 posto iz fondova Europske unije, a 5 posto od Ureda za udruge.

Link na slikovnicu (scroll u pdf-u) :

Slikovnica_Nase_obitelji

„Pozvale smo roditelje i odgajateljice u Hrvatskoj da potaknu djecu kroz razgovor o različitim obiteljima na izradu ilustracija na temu različitih obitelji i dobile smo blizu sedamdeset radova iz čitave Hrvatske kojima smo opremile brošure. Cilj je bio da djeca kroz crtež pokažu kako vide različite obitelji, da osvijeste da obitelj ima različite oblike koji nisu uvijek u skladu s tipičnom slikom mame, tate, dvoje djece i psa. Kroz projekt je također izrađen i virtualni pravni kutak koji sadržava informacije i tekstove o pravima različitih obitelji“, objasnila je za Nacional Branka Mrzić Jagatić iz udruge Roda.

“Pozivamo dječje vrtiće, osnovne škole, obitelji s djecom da kroz igru potaknu djecu na razgovor o različitim obiteljima u kojima žive oni ili njihovi vršnjaci i da motiviraju djecu na kreativno izražavanje bilo kojom tehnikom crtanja i slikanja”, stoji u pozivu koji je udruga Roda uputila na škole i vrtiće u Hrvatskoj. Također, u pozivu se nalaze i upute za rad s djecom:

Pročitajte djeci sljedeći tekst:
… Postoje različite obitelji. Hajdemo malo razmisliti o tome kakve obitelji sve mogu biti…
Neke obitelji su velike, neke obitelji su male. Neke obitelji su iste boje, neke obitelji su raznih boja. Neke obitelji žive jedna blizu druge, neke žive daleko od drugih. Neke obitelji si nalikuju, neke obitelji nalikuju svojim kućnim ljubimcima. Neke obitelji imaju pomajku ili poočima, polusestre ili polubraću. Neke obitelji imaju posvojenu djecu. Neke obitelji imaju dvije mame ili/i dva tate. Neke obitelji imaju jednog roditelja, umjesto dva. Neke obitelji žive same u kući, neke dijele kuću s drugim obiteljima. Sve obitelji mogu pomoći svojim članovima da budu snažni…”

Slikovnica udruge Roda nije izoliran slučaj širenja LGBT propagande djeci. Za vrijeme SDP-ove ministrice kulture Zlatar-Violić u 2013., Ministarstvo kulture otkupilo je za 14.000 kn 175 slikovnica “Sve je to obitelj” u kojoj se promovira imanje djece dogovorom između lezbijskih i homoseksualnih parova: “Martinove i Karline mame su Sabina i Tina. Obje su lezbijke. One se zaljube u žene umjesto muškarce… Ali kako dvije žene ne mogu dobiti dijete jedna s drugom, zamolile su Emila. Emil je homoseksualac… Emil je u braku s Andreasom… Martin i Karla tjedan žive kod dviju mama, drugi kod dvojice tata“, stoji u slikovnici “Sve je to obitelj” koju je Ministarstvo kulture u 2013. uputilo u 175 hrvatskih javnih knjižnica i čitaonica. “Upravo takve slikovnice moraju biti dostupne u javnim knjižnicama kako bi svi imali mogućnost obrazovati se i saznati da postoje različite vrste obitelji. I na taj način želimo poticati razvoj tolerancije, prihvaćanja i suživot različitosti u našem društvu”, komentirala je tadašnja glasnogovornica Ministarstva kulture Nataša Petrinjak. Hoće li i slikovnica udruge Roda biti otkupljena od Ministarstva kulture i poslana u sve dječje vrtiće u RH?

Izvor: narod.hr

Foto: RODA/snimka zaslona

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža