Udruga Protagora izgubila sudski spor protiv U ime obitelji!
20. srpnja 2016.

Udruga Protagora izgubila je sudski spor protiv udruge U ime obitelji, koju su tužili zbog članka objavljenog na portalu narod.hr pod naslovom “Udruga Protagora i HRT lažno optužili Crkvu i grad Đakovo”, a kojim su razotkrivene njihove lažne optužbe na račun Katoličke Crkve i grada Đakovo, te im se nalaže da nadoknade trošak parničnog postupka.

U tužbi su, između ostaloga, tvrdili kako iznošenjem “netočne informacije kako su udruga Protagora i HRT lažno optužili Crkvu i grad Đakovo, tužitelj potpuno neosnovano u javnosti prikazan kao udruga koja podnosi lažne prijave nadležnim tijelima Republike Hrvatske”.

Naglašavali su kako “ovakvim neosnovanim dovođenjem tužitelja u vezu s navodnim lažnim prijavljivanjem navodno nepostojećeg diskriminatornog postupanja grada Đakova (ne i Crkve…), tužitelju je povrijeđeno pravo na ugled i dobar glas, te se isti zbog objave netočne informacije zatekao u neugodnoj situaciji”.

Prvostupanjsku presudu u cijelosti možete pročitati ovdje: Presuda OGS Zg_PROTAGORA_UIO

Podsjetimo, portal narod.hr objavio je članak u kojem donosi kronologiju događaja oko optužbi na račun Crkve i grada Đakova zbog nagrađivanja djece koja dolaze na zornice besplatnim klizanjem. Pokazalo se da nije istina ono što je HRT pustio kao prilog u Dnevniku nakon priopćenja udruge Protagora.

Od pučke pravobraniteljice tražili su očitovanje o tom slučaju i obavijest o poduzetim radnjama, posebno u odnosu na njihove tvrdnje kako je takvom praksom prekršen Ustav. HRT je u tome podržao udrugu Protagora, a OVDJE možete pogledati prilog koji je pustila urednica Sanja Mikleušević u Dnevniku HRT-a.

U prilogu pravobraniteljica Ivana Milas Klarić kaže da je to ružno i tužno, a još tužnije jer je u ovo predblagdansko doba. Nije joj jasno što se time želi postići: “da djeca ustaju rano, da ih je što više na zornici ili da što više kližu”.

Nakon što su neke udruge i stranke kao diskriminatornu osudile odluku đakovačke gradske uprave i komunalnog poduzeća da, na prijedlog župe, nagrade besplatnim klizanjem djecu za redoviti odlazak na mise zornice pred Božić, na tu su temu održane čak tri konferencije za novinare: gradonačelnik je opovrgnuo da je riječ o diskriminaciji i rekao da su i drugi mogli dati prijedloge; velečasni je pozvao i druge sponzore da nagrade djecu za odlazak na zornice, a HNS je zatražio da sva djeca besplatno kližu. Tako je postalo jasno da diskriminacije nije ni bilo.

Članak o kojem je riječ možete pročitati ovdje: “Udruga Protagora i HRT lažno optužili Crkvu i grad Đakovo”

Izvor: narod.hr

Foto: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža