Planinić: Ne trebamo neproporcionalan izbor zastupnika da bismo pokazali da poštujemo manjine
19. srpnja 2016.

U Magazinu Glasa Slavonije tema tjedna su bili zastupnici manjina i legitimnost političkih mandata. Među ostalima, jedan od ispitanika bio je i odvjetnik Krešimir Planinić, predsjednik stranke Projekt Domovina.

Intervju prenosimo u cijelosti.

Kao i pred svake pa tako i pred predstojeće parlamentarne izbore, naglašava se uloga koju imaju zastupnici nacionalnih manjina. Imaju li zastupnici nacionalnih manjina legitiman politički mandat da odlučuju o vlasti (Vladi), što neki analitičari dovode u sumnju? Kako to komentirate?

Ne samo neki analitičari, kako govorite, nego i većina europskih političkih sustava ne žele poistovjetiti zaštitu nacionalnih manjina na način da im se na državnom nivou omogući ulazak u parlament s npr. parsto glasova i da kao takvi manjinski zastupnici omogućavaju izglasavanje vlade u zemlji ili pak njezino rušenje. Svima je jasno da se izborni sustav mora mijenjati u Hrvatskoj jer je nepravedan, što smo kroz referendumsku akciju U ime obitelji pojašnjavali, a također i kroz programsku odrednicu Projekta Domovine. Ta nepravednost se ogleda i u izboru zastupnika nacionalnih manjina, jer se diskriminira većina u odnosu na manjinu, a čiju manjinsku zaštitu možete jednostavno ostvariti na lokalnoj razini. Osim toga, zastupnik u Hrvatskom saboru treba predstavljati cijeli narod u Lijepoj našoj i štititi sveopće nacionalne interese, a ne pojedine dijelove. Nije sporno da valja uvažavati specifične osobine pojedinih nacionalnih manjina, no kao europska demokratska država ne treba nam loš i neproporcionalan izbor saborskih zastupnika da bismo pokazali kako poštujemo manjine u našem društvu.

Mogu li i smiju li, s obzirom na ono što stoji u Ustavu, odnosno u Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, 8 zastupnika nacionalnih manjina biti prevaga u formiranuju većinske vlasti, odnosno buduće Vlade. Radi li se to o političkoj trgovini?

Načelo općeg i jednakog biračkog pravo zajamčeno čl. 45. Ustava okrnjeno je ovakvim načina izbora predstavnika nacionalnih manjina u Hrvatski sabor. Usto, saborski zastupnik iz redova nacionalnih manjina prikuplja glasova iz cijele Hrvatske, dok „običan“ saborski zastupnik treba skupiti glasove u jednoj od deset izbornih jedinica, koje su okvirno i 10 puta teritorijalno manje. A kako se dobiva podrška manjinskih zastupnika, vjerujem da imamo dovoljno mašte i sadržajnih pokazatelja trošenja državnog odnosno našeg novca da možemo zaključiti je li riječ o političkoj trgovini.

Stoji li teza da zastupnici nacionalnih manjina stječu udjel u vlasti i politički utjecaj neproporcionalan podršci dobivenom od birača?

Imali ste nedavni primjer Kukuriku koalicije koja u jednom dijelu mandata nije imala većinu u Saboru bez manjinskih zastupnika, što zorno pokazuje kako izglasavate sve zakone, donosite odluke, strategije za državu i sl. bez stvarnog uporišta u podršci naroda. U nedavnoj krizi Vlade, osam manjinskih zastupnika danima odlučuju kako i kome će se prikloniti, a njihov jedan zastupnik na prošlim parlamentarnim izborima je ušao u Sabor s npr. 999 glasova u cijeloj Hrvatskoj, dok svaki od glavnine zastupnika – njih 140 – treba skupiti otprilike 13000-16000 glasova u pojedinoj izbornoj jedinici. Koliko je to neproporcionalno, sami vidite iz usporedbe brojeva i veličine izbornih jedinica. Ako se već bira za liste stranaka s jednim preferencijalnim glasom, ne vidim zašto se na tim stranačkim i koalicijskim listama ne bi jednako kandidirali i odabirali pripadnici nacionalnih manjina. Hrvatske demokratske okolnosti u društvu pokazuju da nam nisu nužni dodatni umjetni i diskriminatorni odabiri saborskih zastupnika kako bismo dokazali da poštujemo manjine u našem društvu. Projekt Domovina će se i nadalje zalagati za promjenu izbornog sustava kako bismo imali predstavnike vlasti koji realno odražavaju volju naroda i u sastavu Hrvatskog sabora.”

Izvor: narod.hr/Glas Slavonije

Foto: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža