U ime obitelji uputila predsjedničkim kandidatima pitanja o obiteljskoj politici, ekonomiji, pravu na život, borbi protiv korupcije, vanjskoj politici…
13. prosinca 2019.

Udruga U ime obitelji je polazeći od toga da je njena uloga poticati građane da izađu na izbore i utječu na politiku, poslala predsjedničkim kandidatima pitanja kako bi omogućila biračima da se kroz njihove odgovore upoznaju sa stajalištima kandidata i donesu informiranu odluku za kojeg će kandidata/kinju glasovati na predsjedničkim izborima u nedjelju 22.12.

Pitanja su upućena svih 11 predsjedničkih kandidata, a podijeljena su po temama: obiteljska i demografska politika, obrazovanje, vanjska politika, ekonomija, pravo na život, suočavanje s prošlošću, borba protiv korupcije, izborni sustav i dr.

Rok za odgovor kandidata je petak, 13.12., a odgovori predsjedničkih kandidata bit će objavljeni sljedeći tjedan na portalu narod.hr

Pitanja udruge U ime obitelji za kandidate na predsjedničkim izborima 2019.

Obiteljska i demografska politika

1.Smatrate li da u novom Obiteljskom zakonu treba stajati definicija obitelji koju je predložila radna skupina za izradu Obiteljskog zakona iz 2018., prema kojoj je obitelj “zajednica majke, oca i njihove djece, majke s djetetom, odnosno oca s djetetom iako ne žive zajedno te ostalih srodnika koji s njima žive”?

2. S obzirom na činjenicu da kršenja prava žena, trudnica i majki koja se odnose na rad i zapošljavanje predstavljaju najveći udio u prijavama podnesenim pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, koje ćete konkretne korake poduzeti da žene postanu ravnopravnije u tom području?

3. Hoćete li se i kako zalagati da institut roditelja odgojitelja, koji postoji u Gradu Zagrebu, bude dostupan roditeljima na državnoj razini?

4. Kako ćete se konkretno zalagati za uvođenje radnog vremena koje omogućuje bolje usklađivanje poslovnog i privatnog života?

5. Kako ćete se konkretno zalagati da Hrvatska više surađuje sa svojim iseljeništvom i koristi njihov potencijal?

Obrazovanje

6. Model financiranja školstva vaučerima postoji u Švedskoj, dijelu SAD-a, Kolumbiji i Čileu. Koji je vaš stav o “vaučerizaciji” srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja u Hrvatskoj?

7. Smatrate li da Hrvatska treba omogućiti obrazovanje kod kuće (“homeschooling”) kao što postoji npr. u susjednoj Sloveniji? Ako da, kako ćete se za to konkretno zalagati?

8. Smatrate li da obrazovna reforma (“Škola za život”) koju provodi ministrica Divjak donosi promjene u obrazovnom sustavu RH koje su mu potrebne?

9. Na koji ćete način kao predsjednik/ca ojačati položaj učitelja i iskazati im važnost kao onima koji sudjeluju u podizanju novih naraštaja u hrvatskom društvu?

10. Podržavate li roditelje u njihovom Ustavom zajamčenom pravu na odlučivanje o odgoju djece pri odabiru spolnog odgoja i drugih školskih programa povezanih s općeljudskim i vjerskim uvjerenjima roditelja?

11. Podržavate li da konfesionalni vjeronauk (katolički, pravoslavni, protestantski, islamski, židovski…), sukladno praksi većine država Europske unije, bude dio odgojno-obrazovnog sustava?

Ekonomija

12. Smatrate li da je u interesu Hrvatske odluka o namjeri ulaska u europski tečajni mehanizam (ERM II), donesena ove godine kao preduvjet ulaska u eurozonu?

13. Što ćete kao predsjednik/ca napraviti da se pospješi izgradnja LNG terminala i jača energetska neovisnost Hrvatske?

14. Što smatrate glavnom preprekom za veća ulaganja u gospodarstvo RH i kako ćete raditi na nadilaženju te prepreke?

15. Kojim mjerama biste riješili problem prevelikog javnog sektora u RH?

16. Što ćete poduzeti da se osigura veća kontrola uvoza poljoprivrednih proizvoda koji su često slabije kvalitete?

17. Hoćete li se i kako zalagati za zakonsku zaštitu neradne nedjelje?

18. Prema istraživanjima, oko 40 posto visokoobrazovanih Hrvata odlazi raditi u inozemstvo. Kako ćete se zalagati za to da što više hrvatskih građana, koji su školovani o državnom trošku, ostane raditi u Hrvatskoj?

19. Hoćete li se zalagati za promjenu načina financiranja udruga kako bi građani mogli izdvojiti 2 posto svog poreza na dohodak za udrugu po svom izboru, po uzoru na Poljsku, Mađarsku, Slovačku, Latviju, umjesto toga da država i lokalna samouprava svake godine izdvajaju 1,5 milijardi kuna na udruge?

Pravo na život

20. Sukladno odgovoru 4 medicinska fakulteta RH Ustavnom sudu da ljudski život počinje začećem, hoćete li se zalagati za informiranje žena i svih građana Hrvatske o točnim biološkim činjenicama o razvoju djeteta od trenutka začeća?

21. Hoćete li se i kako zalagati za zakonsku zaštitu ljudskog života od začeća do prirodne smrti?

22. Hoćete li štititi ustavno i međunarodno pravo građana na priziv savjesti, uključujući i priziv savjesti liječnika, medicinskih djelatnika i farmaceuta u vezi s pobačajem?

23. Jeste li upoznati s manifestacijom Hod za život kojom građani svake godine u svibnju iskazuju podršku nerođenom djetetu, njegovoj majci, ocu i cijeloj obitelji i jeste li spremni sudjelovati u Hodu za život?

Izborni sustav i neposredno odlučivanje birača

24. Aktualna vlast nije dopustila promatrače na provjeri potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava te je proizvoljnim kriterijima odbacila više od 30.000 valjanih potpisa. Hoćete li se kao predsjednik/ca zalagati za to da se uz prisutnost promatrača ponovno prebroje potpisi za raspisivanje referenduma GI Narod odlučuje?

25. Smatrate li da biračima na izborima treba omogućiti korištenje 3 preferencijalna glasa bez cenzusa od 10 posto? Ako da, kako ćete se konkretno za to zalagati?

26. Kako ćete se kao predsjednik/ca zalagati za to da hrvatski građani na izborima mogu glasati dopisno i elektronički?

27. Smatrate li da Hrvatska, četvrt stoljeća nakon završetka Domovinskog rata i kao jedna od rijetkih država EU, treba imati garantirana mjesta u Saboru za nacionalne manjine?

28. Smatrate li da se stranke trebaju financirati iz javnih izvora (državnog i lokalnog proračuna) ili bi se većinom trebale finanancirati iz privatnih izora, kao što je slučaj u Italiji, SAD-u i Švicarskoj?

29. Hoćete li se i kako zalagati za to da se omogući prikupljanje potpisa za referendum na svim mjestima, da se smanji broj potrebnih potpisa, produlji rok za prikupljanje i omogući neovisno prebrojavanje i promatranje brojanja potpisa?

Vanjska politika

30. Hoćete li se i kako zalagati da u Vašem mandatu Srbija plati Hrvatskoj ratnu odštetu, riješi pitanje nestalih i vrati sva od Hrvatske ukradena dobra?

31. Treba li, po Vašem mišljenju, Hrvatska pustiti Srbiju u EU dok ne riješi sva sporna pitanja s Hrvatskom?

32. Hoćete li se i kako zalagati za povezivanje Hrvatske sa zemljama Srednje Europe: Mađarskom, Poljskom, Slovačkom i Češkom?

33. Treba li, po Vašem mišljenju, Hrvatska pristupiti savezu zemalja Višegradske skupine?

34. Treba li, po Vašem mišljenju, Hrvatska podići ogradu na svojoj granici u slučaju novog migrantskog vala?

35. Jeste li za uvođenje isključivog gospodarskog pojasa? Ako da, kako ćete se konkretno za to zalagati?

36. Kako ćete se konkretno zalagati za ravnopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, za povratak Hrvata u Bosansku Posavinu, Banja Luku i dr. i povratak njihove otete imovine? Kako ćete se konkretno zalagati za promjenu izbornog sustava BiH koji će omogućiti da hrvatskog člana Predsjedništva BiH mogu birati samo Hrvati?

37. Koji su po Vama ključni vanjsko-politički saveznici Republike Hrvatske? Kako ćete se konkretno zalagati za jačanje odnosa s tim državama?

Razno

38. Kako ćete se zalagati za suočavanje s totalitarnom prošlošću i zločinima jugoslavenskog komunističkog režima, sukladno preporukama Rezolucije Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe?

39. Smatrate li da Hrvatska treba otkazati Istanbulsku konvenciju, koja je u Hrvatsku uvela rodnu ideologiju? Ako da, kako ćete se konkretno zalagati za njeno otkazivanje?

40. Koji je Vaš stav o tome da država dopusti posvajanje djece homoseksualnim parovima?

41. Na koji ćete način djelovati da se u Hrvatskoj ne promovira zločinac i jugoslavenski komunistički diktator, Josip Broz Tito?

42. Prema Indeksu medijskih sloboda, Hrvatska se nalazi na 64. mjestu, odnosno na dnu europske ljestvice. Kako ćete se zalagati za to da mediji u Hrvatskoj budu slobodni od politike i cenzure?

43. Prema Indeksu percepcije korupcije, Hrvatska se nalazi na 60. mjestu, također na dnu europske ljestvice. Što ćete konkretno učiniti da se u Hrvatskoj konačno počne suzbijati i sprječavati korupcija?

Foto: fah, montaža narod.hr

Izvor: narod.hr

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža