U ime obitelji: U prva četiri dana skupljeno 150 000 od potrebnih 380 000 potpisa
26. rujna 2014.

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ održala je 26. rujna u Zagrebu konferenciju za medije koja je prenošena uživo na kojoj su sudjelovali članovi Organizacijskog odbora inicijative „U ime obitelji“: voditelj pravnoga tima građanske inicijative „U ime obitelji“ odvjetnik Krešimir Planinić, dr. Željka Markić te Lino Zonjić, Ivan Munjin te članica Nacionalnog koordinacijskog tima, Ana Marija Marković.

Građanska inicijativa U ime obitelji izvijestila je kako se u prva četiri dana o raspisivanju referenduma o promjeni izbornog sustava izjasnilo više od 150 000 birača, prema nepotpunim podacima prikupljenim s terena. „U obzir nisu uzete 3 županije za koje nacionalna koordinacija još nije primila podatke, a volonteri nas izvješćuju kako se broj građana koji se izjašnjavaju o referendumu povećava iz dana u dan. Izjašnjavanje birača o referendumu  omogućuje više od 2500 volontera koji velikodušno daruju svoje vrijeme “, rekla je Ana Marija Marković, članica nacionalne koordinacije.

Voditelj pravnog tima Krešimir Planinić izvijestio je kako je građanska inicijativa „U ime obitelji danas predala prijedlog Ustavnom sudu za nadzor nad ustavnosti zakonitosti postupanja određenih gradova – Splita, Karlovca, Rijeke, Virovitice i dr. koji su svojim neosnovanim naplatama javnih površina i nedopuštanjem lokacija izjašnjavanja) faktično onemogućili i suzili mogućnost izjašnjavanja o inicijativi „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“.

U Splitu, gradu s više od 200 000 stanovnika, SDP-ov gradonačelnik Baldasar dopustio je samo 4 od 80 zatraženih lokacija za izjašnjavanje birača. Nadalje, Inicijativa je zatražila da se Ustavni sud očituje koliko točno potpisa građana predstavlja 10 posto birača s obzirom na različita tumačenja ministra Bauka i g. Peđe Grbina – je li potrebno skupiti 10 % od 3,7 milijuna birača, koji mogu zatražiti referendum ili od 4,5 milijuna birača unesenih u registar.

Osvrčući se na još jedan oblik otežavanja izjašnjavanja birača Ivan Munjin, član Organizacijskog odbora „U ime obitelji“ izjavio je: “Volonteri iz cijele Hrvatske javljaju nam da ih policija legitimira i raspituje se o broju skupljenih potpisa. Smatramo da ovakvo neosnovano ponašanje policije ima za cilj zastrašiti naše volontere i time otežati građanima da svojim potpisom zatraže raspisivanje referenduma o demokratizaciji izbornog sustava“.

Na pitanje novinara da komentira današnju koaliciju HDZ-a i HRAST-a, Željka Markić je odgovorila kako je ova koalicija potvrda da su napisi u medijima koji su povezivali „U ime obitelji“ i HRAST bili netočni. Koliko sam informirana, unutar Hrasta došlo je do podjele oko koaliranja s HDZ-om. U svakom slučaju, inicijativa „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“ je, kako raste broj potpisa, izložena sve jačim pokušajima zaustavljanja referendumskog izjašnjavanja birača i sve većim neistinama koje dolaze od vodstava obiju najjačih političkih stranaka u Hrvatskoj. „Na jednoj strani su HDZ, SDP, predsjednik Josipović i GONG, a na drugoj strani su svi oni koji žele promjene i veću društvenu pravednost “, rekla je dr. Markić.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža