Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja pozvao na referendumsko izjašnjavanje
26. rujna 2014.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja jučer je u svom proglasu „Zašto podržavamo referendum za promjenu izbornog sustava?“  pozvao zaposlenike, članove i građane da se priključe referendumskoj inicijativi „U ime obitelji“, bilo skupljanjem potpisa za referandum, bilo davanjem potpisa.

Kako stoji u proglasu, Sindikat smatra da sadašnji izborni sustav guši nove inicijative, potiče izmjenjivanje samo dviju stranaka na vlasti i omogućuje njihovim čelnicima neprirodnu moć, a rezultati su zastrašujući. Ovo referendumsko pitanje promovira interese većine građana naspram političke klase koja se odvojila od narodne volje, upravo zbog postojećeg izbornog sustava u kojem zastupnici odgovaraju isključivo šefu svoje stranke, ali ne i građanima koji su ih birali.

Također, u proglasu napominju kako su ovu inicijativu prepoznali kao onu koja objedinjuje interese svih građana Hrvatske te napominju kako se kroz ovaj referendum ne nameće ni jedan posebni svjetonazor, već se omogućuje veći stupanj demokratičnosti.

„Ovdje se ne glasuje za osobu, već se odlučuje o pitanju koje nas se jako tiče. Gotovo je nevažno tko organizira peticiju ako referendumsko pitanje promovira naše bitne građanske interese. Prva muka svih nas su dvije velike stranke, a ne udruge. Te stranke, a ne udruge, uređuju naše živote. Te stranke nam smanjuju plaće, one nisu u stanju izvući zemlju iz krize, one uništavaju znanost i obrazovanje, one oduzimaju budućnost svima.“ navodi se u proglasu.

Također, napominju da demokracija počiva na pritiscima. Ako ovog puta propustimo priliku prisiliti političke kaste na promjene, one ih same neće nikada učiniti, što praksa dokazuje.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža