U ime obitelji predsjedniku Županijskoga suda u Zagrebu Ivanu Turudiću
3. siječnja 2015.

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ uputila je pismo predsjedniku Županijskoga suda u Zagrebu Ivanu Turudiću:

Poštovani gospodine predsjedniče,

načelno se pozivajući na nama nepoznatu te neidentificiranu odluku Županijskog suda u Zagrebu kao pravnu osnovu za svoja postupanja, policijski službenici PUZ–a u posljednjih mjesec dana, pored ostalih aktivnosti u okviru istrage protiv Milana Bandića, obilaze u kraćim vremenskim razmacima kućne adrese volontera, podupiratelja i članova Organizacijskog odbora građanske inicijative „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“ kako bi se „obavila redovita kontrola imaju li kontakte s g. Bandićem“. Ovakvu mjeru u kojoj policijski službenici dolaze na vrata ili pozivaju članove inicijative koja, između ostalog traži promjenu izbornog sustava RH, upozorava na očiti „rukopis“ aktualne političke nomenklature i aktivno podsjeća birače na ulogu koju je predsjednički kandidat Ivo Josipović imao u kočenju procesa demokratizacije i građanskih inicijativa – smatramo pritiskom i pokušajem zastrašivanja građanskih aktivista od strane aktualne vlasti.

Slobodni smo Vas podsjetiti da je građanska inicijativa „U ime obitelji“ zatražila na početku izjašnjavanja o raspisivanju referenduma „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“ od gradonačelnika svih gradova u Hrvatskoj da olakšaju svojim sugrađanima izjašnjavanje o referendumu na   nekoliko načina – besplatnim ustupanjem štandova/stolova te mjesta za spremanje štandova tijekom noći u središtu grada, besplatnim ustupanjem oglasnog prostora za jumbo i druge plakate kojima će se informirati građane o predloženoj promjeni izbornog sustava, tiskom edukativnih letaka koji tumače izborni sustav RH i potrebu njegove demokratizacije te ustupanjem besplatnog prostora u gradskim novinama i medijima za informacije o izjašnjavanju birača.

Grad Zagreb odgovorio je na ovu zamolbu besplatnim ustupanjem pedeset i jednog štanda za izjašnjavanje birača u razdoblju od dva tjedna izjašnjavanja, tiskom edukativnih letaka i plakata te ustupanjem besplatnog prostora u gradskim medijima. U prošloj referendumskoj inicijativi o braku, zahtjev za raspisivanje referenduma potpisalo je oko 200.000 punoljetnih Zagrepčana, dakle nešto manje od trećine ukupnog broja birača na području Zagreba, koji sudjeluju u financiranju 6,5 milijardi kuna prihoda gradskog proračuna od poreza, prireza, naknada i raznih doprinosa. Posebno nas zabrinjava da ne postoji informacija o istrazi financiranja više od 400 udruga i inicijativa čije je djelovanje Grad podupro s više od 7 milijuna kuna, već samo građanske inicijative „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“ koja je organizirala informiranje građana o izbornom sustavu i prikupljanje potpisa za pokretanje državnog referenduma.

S obzirom na izričito pozivanje policije na odluku sudbene vlasti i to Županijskog suda u Zagrebu koju navedenim postupanjem policija provodi, molimo Vas poštovani gospodine predsjedniče, da sukladno ovlastima iz djelokruga visoke dužnosti koju obnašate izvršite potreban uvid u navedeni istražni predmet kao i u istu odluku, ako doista egzistira, te Vas u tom slučaju molimo za kratko obrazloženje zakonske utemeljenosti takvih policijskih intervencija, ili da nas u suprotnom usmjerite na drugu „nadležnu adresu“, a da Vi, ako to ocijenite potrebnim, poduzmete adekvatne mjere da se spriječe nezakonita postupanja na osnovi fantomskih odluka sudbene vlasti.

Ljubazno Vas molimo za Vaš pisani odgovor u kraćem razumnom roku.

Zahvaljujemo unaprijed na Vašoj pomoći.

S poštovanjem,

Za Organizacijski odbor Građanske inicijative “U ime obitelji”

Lino Zonjić, mag. ing. el., član Organizacijskog odbora

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža