DIP mijenja pravila, otežava promatranje samo 3 dana prije izbora
6. siječnja 2015.

Udruga “U ime obitelji” održala je konferenciju za medije na kojoj su članica Upravnoga odbora Udruge dr. Natalija Kanački i volonter Ivan Munjin izvijestili kako je samo tri radna dana prije 2. kruga Izbora za predsjednika RH, nakon što je Udruga DIP-u prijavila novih 164 promatrača te će tako drugi krug promatrati 845 promatrača-volontera U ime obitelji DIP promijenio prethodno dane informacije oko načina akreditiranja.

„Naime, nakon prvog kruga izbora, 28. prosinca 2014., Udruga je od DIP-a, u skladu s dosadašnjom praksom, zatražila informaciju o tome trebaju li promatrači-volonteri “U ime obitelji” koji su već prijavljeni za promatranje dobiti nove akreditacije (“naljepnice”) za 2. krug izbora ili će nove akreditacije dobiti samo oni promatrači koje će Udruga prijaviti do 5. siječnja 2015., do kada je bio rok za prijavu novih promatrača za 2. krug izbora“, izvijestio je Ivan Munjin.

Pojasnio je kako je službenica DIP-a odgovorila volonterki-koordinatorici aktivnosti promatrača kako promatračima iz prvoga kruga nisu potrebne nove akreditacije (“naljepnice”), već će ih dobiti samo oni koje Udruga prijavi do 5. siječnja 2015. Prema saznanjima Udruge, istu je informaciju dobila i Udruga Promatrač, koja također promatra ove predsjedniče izbore. Na temelju informacija službenice DIP-a Udruga “U ime obitelji” otvorila je on-line obrazac za prijavu novih promatrača s pripadajućom uputom: “Ova prijavnica vrijedi isključivo za ‘NOVE’ promatrače, tj. one koji nisu promatrali 1. izborni krug”: http://uimeobitelji.net/za-promatrace/. Za drugi krug predsjedničkih izbora Udruzi se prijavilo novih 164 promatrača.

U ponedjeljak, 5. siječnja poslije podne, samo tri radna dana prije 2. kruga predsjedničkih izbora, DIP je javio Udruzi “U ime obitelji” kako je potrebno preuzeti akreditacije za sve promatrače koje je Udruga prijavila – i u prvom i u drugom krugu – što znači da bi Udruga trebala u tri radna dana organizirati distribuciju materijala po cijeloj Hrvatskoj za 845 promatrača!

Ivan Munjin ovakvu naglu promjenu informacija smatra „otežavanjem djelovanja promatrača, koji su važan faktor da ovi predsjednički izbori budu provedeni u skladu sa zakonom“.

Natalija Kanački, članica Upravnoga odbora Udruge U ime obitelji rekla je da je razlika između predsjedničkih kandidata u prvom krugu vrlo tijesna te da je jako važno da drugi krug predsjedničkih izbora protekne u transparentnom i demokratskom ozračju, kao i da se svim promatračima “U ime obitelji” omogući da budu na biračkim mjestima i da promatraju.

“Jučer smo uputili poziv da DIP i g. Hrvatin omoguće i dozvole našim promatračima koji su promatrali u prvom krugu predsjedničkih izbora da mogu promatrati sa starima akreditacijama, dok bi udruga U ime obitelji dostavila novih 145 akreditacija samo novim promatračima”, istaknula je rekavši kako se nada da će DIP biti fleksibilan jer je vrlo teško za tri dana organizirati mrežu i dostaviti na sva mjesta u Republici Hrvatskoj navedene akreditacije.

“Također bih ovim putem pozvala sve građane Republike Hrvatske da se odazovu drugom krugu predsjedničkih izbora i da 11. siječnja izađu na izbore zato što će nam velika izlaznost omogućiti transparentnost izbora, smanjit ćemo mogućnost manipulacije brojem birača kao i mogućnost onih poznatih birača ‘duhova’ kojih je još uvijek 250 000 više u popisu birača nego što ima punoljetnih građana Republike Hrvatske”, zaključila je Kanački.

Pojasnila je da su danas odlučili obavijestiti javnost o ovom problemu jer postoji mogućnost da se promatračima ne dostave navedene akreditacije na vrijeme.

Na novinarski upit zašto misle da je odluka DIP-a promijenjena, Ivan Munjin je istaknuo da je Udruga komunicirala svaki dan s DIP-om te je odmah nakon prvog kruga predsjedničkih izbora dana informacija, kao i drugim udrugama koje promatraju izbore, da će se moći koristiti stare akreditacije iz prvog kruga predsjedničkih izbora.

Kanački je objasnila da DIP nema definirani pravilnik i proceduru koji bi točno unaprijed definirao promatračima koliko je potrebno radnih dana za tu odluku, da se promatrači znaju pripremiti.

“Ne smatramo da ovime DIP želi onemogućiti promatranje, smatramo ovo jednom otežavajućom okolnošću za koju se nadamo da će nam već ujutro g. Hrvatin pronaći neko rješenje”, odgovorila je Natalija Kanački na pitanje novinara.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža