U ime obitelji pozivali birače da iziđu na izbore i prijavili DIP-u HNS-ove donacije Ivi Josipoviću
9. siječnja 2015.

Udruga “U ime obitelji” održala je konferenciju za medije na kojoj su sudjelovale članice Upravnoga odbora Udruge dr. Natalija Kanački i dr. Željka Markić te koordinator promatrača Ivan Munjin.

Članica Upravnog odbora Udruge „U ime obitelji“, dr. Željka Markić na današnjoj konferenciji istaknula je kako je Udruga „U ime obitelji“ uputila poziv svim podupirateljima i građanima Republike Hrvatske da izađu na drugi krug predsjedničkih izbora u nedjelju 11. siječnja.

“U svom pozivu pojasnili smo da se ovi šesti po redu predsjednički izbori u Hrvatskoj odvijaju u prostoru sužene demokracije, da imamo u ovom trenutku 250 000 birača više nego što je punoljetnih osoba”, napomenula je dr. Markić rekavši kako imamo situaciju u kojoj su istraživanja agencija išla na korist samo jednog od dvoje predsjedničkih kandidata – u ovom trenutku to je Ivo Josipović, predsjednički kandidat SDP-a.

Istaknula je kako jedan dio medija navija za Ivu Josipovića jer ne primjenjuje isti kriterij informiranja na oba kandidata podsjetivši kako postoje dva građanska referenduma koja su odgođena i jedan građanski referendum vezan uz promjenu izbornog sustava koji je zbog netočnih informacija o broju birača u ovom trenutku zaustavljen.

“U prosjeku u Hrvatskoj možete izaći na predsjedničke izbore 10 do 12 puta, ovisi o tome kakvog ste zdravlja i koliko dugo živite te pozivamo da iskoriste tu priliku koju nemate često i budete suodlučivači u tome tko će Hrvatsku predstavljati idućih pet godina”, rekla je dr. Markić.

Ivan Munjin, koordinator promatrača Udruge „U ime obitelji“ obavijestio je sve državljane Republike Hrvatske koji će ostvarivati svoje biračko pravo izvan Republike Hrvatske da iako se nisu prethodno registrirali, mogu ostvariti svoje pravo na dan izbora tako da podignu potvrdu za glasovanje za koju mogu koristiti osobnu iskaznicu, putovnicu ili vozačku dozvolu kako bi potvrdili svoj identitet u diplomatsko-konzularnom predstavništvu.

“Pozivamo sve državljane koji će ostvarivati svoje pravo izvan Republike Hrvatske u diplomatsko-konzularnim predstavništvima da po ovom postupku mogu glasovati”, rekao je Munjin.

Članica Upravnog odbora Udruge U ime obitelji, Natalija Kanački izvijestila je kako je Udruga DIP-u uputila zahtjev da u najkraćem roku provede službenu istragu o donacijama koje je dobio predsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović od HNS-ovih ministara – Andree Zlatar Violić, Anke Mrak Taritaš, Vesne Pusić i Ivana Vrdoljaka.

Natalija Kanački istaknula je kako su svi uplatili donaciju od 30 000 kuna te je kao primjer navela da s obzirom na visinu plaće ministrice Zlatar-Violić, koja je 17 000 kuna, iz njezine imovinske kartice i i kredita koje ima, ne vidi se način na koji je mogla opravdati donaciju od 30 000 kuna.

“Kako bi izbori i dalje protekli u potpunom povjerenju prema načinu financiranja donacijama i transparentnosti, uputili smo DIP-u zahtjev da provjere navedene donacije”, zaključila je dr. Kanački.

Na novinarsko pitanje o „nepoćudnim SMS-ovima kojima su izloženi građani“, dr. Markić je odgovorila kako Udruga preporučuje svima koji su izloženi takvim SMS-ovima naprave kao i Udruga koja je zbog sumnje da donacije koje su donirane predsjedniku Josipoviću nisu donirale osobe koje su navedene, za sve slične situacije najbolje je sve prijaviti DIP-u. „Iako moram reći da su prijave DIP-u postale dio kampanje, pa bi bilo dobro provjeriti je li to dio prepucavanja dvaju stožera ili na neki način ugrožava i nas kao birače“, zaključila je dr. Markić.

Na pitanje je li Udruga pronašla neku nepravilnost u kampanji HDZ-ove kandidatkinje Kolinde Grabar- Kitarović, dr. Markić je odgovorila kako je sada Udruga reagirala na samo jednu stvar koja se odnosi na donacije. „Smatramo da je izuzetno problematično kada četiri ministra u Vladi daju ovako visoke iznose, najviše iznose koje može dati pojedina osoba“. Dodala je kako je Udruga zatražila da se istraži i donacija jednog od donatora Ive Josipovića – Srećka Ferenčaka, gl. tajnika HNS-a koji je po drugi put nepravomoćno osuđen na 14 mjeseci zatvora i vraćanje 2 milijuna kuna koja su protuzakonito stečena. Udruga smatra da je izuzetno važno da se takve stvari istraže.

Na pitanje o podršci kandidatima, dr. Markić rekla je kako Udruga nije dala podršku ni jednom od kandidata, već poziva birače da iziđu na izbore. Kriterij po kojem su pozvali svoje podupiratelje je da procijene kako su se kandidati dosad ponašali u svom profesionalnom životu i svoju odluku donesu na temelju njihovih dosadašnjih postupanja.

Udruga u ime obitelji

Rad udruge “U ime obitelji” možete podržati svojom donacijom.

Udruga U ime obitelji okuplja aktivne građane u promicanju i obrani ljudskih prava, demokracije i temeljnih vrijednosti naše civilizacije. Svojim djelovanjem – zagovaranjem, zahtjevima, peticijama potičemo one koji su na vlasti da poštuju ljudsko dostojanstvo i prava pojedinca.

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom referendumskog procesa prikupljanja potpisa za ustavnu zaštitu braka. Od svog osnutka, kontinuirano djeluje u svrhu osnaživanja braka i obitelji, civilnog društva, zaštite života od začeća do prirodne smrti, zaštite najboljeg interesa djeteta, zagovara neradnu nedjelju, slobodu medija, borbu protiv korupcije te demokratizaciju izbornog sustava u Hrvatskoj. Naša misija je društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

 

Pratite nas

#Prethodni članak
Sljedeći članak$

Damir Fekeža